Indien u voor het eerst een medicijn krijgt voorgeschreven, dan zal de apotheek met u de meest voorkomende bijwerkingen bespreken. Meestal verdwijnen deze bijwerkingen binnen twee weken. Indien dit niet het geval is of als de bijwerkingen niet acceptabel zijn, dan wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw arts.
Als uw lichaam went aan het medicijn, gaan deze bijwerkingen meestal voorbij. Als de klachten ernstig zijn, bespreekt dit dan met uw arts of apotheker. Bespreek het ook als u er lang last van heeft.
Twee tot tien dagen na het stoppen met medicijnen kun je last krijgen van een toename van de hoofdpijn, depressieve gevoelens, lusteloosheid, misselijkheid en slaapstoornissen. Je kunt dan alle steun gebruiken. Maak dus met je leidinggevende en eventueel de bedrijfsarts een plan van aanpak voor die periode.
Het kan ook zijn dat bijwerkingen pas na langdurig gebruik van het medicijn ontstaan. Of er ontstaan bijwerkingen omdat een medicijn in combinatie met andere medicijnen wordt gebruikt. Daarom is het belangrijk om altijd jouw bijwerking te melden.
vrijwel alle geneesmiddelen kunnen bijwerkingen hebben. Gelukkig komen bijwerkingen niet altijd voor, al worden ze in de bijsluiter omschreven. Soms zijn bijwerkingen onvermijdelijk. Het middel is dan niet erger dan de kwaal.
De meest voorkomende bijwerkingen zijn een ontregelde spijsvertering (bijvoorbeeld misselijkheid, braken, diarree, constipatie), hoofdpijn, vermoeidheid en slaperigheid. Bijwerkingen van geneesmiddelen verminderen de levenskwaliteit van de patiënt.
Medicijnen kunnen soms onbedoelde klachten geven. We noemen dat bijwerkingen. Medicijnen kunnen u bijvoorbeeld slaperig maken wat gevaarlijk is in het verkeer. Of u kunt zich misselijk voelen bij het gebruik van antibiotica.
De ontdekking, ontwikkeling en op de markt brengen van een nieuw geneesmiddel neemt jaren in beslag. Gemiddeld duurt het twaalf tot veertien jaar vooraleer een molecule een verkoopbaar medicijn wordt.
Krijgt u een heftige reactie op een medicijn, bijvoorbeeld jeuk, galbulten of benauwdheid?Dan bent u misschien overgevoelig voor dit medicijn. Overleg met uw arts wat u het beste kunt doen. En meld uw overgevoeligheid bij uw apotheker, zodat deze hier rekening mee kan houden.
Als u een medicijn inneemt komt het via de maag en darm in het bloed terecht. Het bloed brengt het medicijn in het hele lichaam, ook op de plaats waar het werken moet. Als het medicijn zijn werk heeft gedaan, verlaat de werkzame stof het lichaam weer.Daar zorgen de lever en de nieren voor.
Antidepressiva geven direct na de start meestal wel bijwerkingen. Bijwerkingen kunnen na enkele weken weer verdwijnen.
Bij ouderen worden doorgaans meer bijwerkingen gezien. Dit wordt niet alleen veroorzaakt doordat ouderen gevoeliger zijn voor bijwerkingen van geneesmiddelen, maar ook door het gelijktijdig gebruik van meerdere geneesmiddelen (polyfarmacie). Ook interacties van geneesmiddelen spelen een rol.
U merkt de werking doordat uw hartslag wat langzamer wordt. De werking van een gewone tablet metoprolol begint binnen één uur na inname en houdt zes tot twaalf uur aan. De werking van een tablet met vertraagde afgifte ('retard' tablet) begint binnen één tot twee uur en houdt 24 uur aan.
Geneesmiddelen beïnvloeden elkaars werking, door een tegengesteld, of juist versterkend effect. Een aantal voorbeelden: Acetylsalicylzuur (Aspirine®) heeft een bloedverdunnend effect. Combinatie met andere bloedverdunners kan daardoor tot bloedingen leiden.
Als je meerdere medicijnen tegelijk gebruikt, zijn de volgende wisselwerkingen (ofwel: interacties) mogelijk: De werking van een medicijn wordt verzwakt. De werking van een medicijn wordt juist versterkt. Een medicijn werkt helemaal niet (meer).
Oxazepam heeft een wisselwerking met andere geneesmiddelen die hun effecten uitoefenen in de hersenen zoals geneesmiddelen tegen psychosen (neuroleptica), andere slaapmiddelen, andere rustgevende middelen, middelen tegen aanhoudende neerslachtigheid, bepaalde sterke pijnstillers (bijvoorbeeld morfine), middelen bij ...
Neem je medicatie bij voorkeur op een vast tijdstip doorheen de dag. Hou rekening met je dagritme. Bijvoorbeeld: voor iedere maaltijd, voor je gaat slapen, … Als je meerdere pillen per dag neemt, is het aangeraden om de inname gelijkmatig over de dag te verdelen.
Liggen op de rechterkant
Dat maakt dat hoe dichter een pil belandt bij het laatste deel van de maag, het antrum, hoe sneller ze begint op te lossen en hoe sneller ze door het maagportier terechtkomt in de twaalfvingerige darm, het eerste deel van de dunne darm. En hoe sneller ze dus kan beginnen te werken.
De meeste pillen beginnen pas te werken als de maag hun inhoud in het darmkanaal uitstoot. Dus hoe dichter een pil bij het onderste deel van de maag (het antrum) belandt, hoe sneller ze begint op te lossen en hoe sneller de inhoud via het maagportier (pylorus) in de twaalfvingerige darm terechtkomt.
Op elke medicijnverpakking staat een uiterste houdbaarheidsdatum. Meestal in de vorm van een code, zoals 12/23. Dit betekent dat je een medicijn niet na 31 december 2023 mag gebruiken.
Op basis van het ontstaan, zijn vier soorten bijwerkingen te onderscheiden: type A, B, C en D.
Het melden van vermoede bijwerkingen is belangrijk omdat deze soms pas in de praktijk worden ontdekt, doordat het geneesmiddel of vaccin door veel mensen gebruikt wordt, ook door mensen met comorbiditeit. Ook treden sommige bijwerkingen pas na langdurig gebruik op.
Mogelijke bijwerkingen zijn spierpijn, moe zijn, het hart klopt sneller en minder zin in eten. Door sommige plaspillen (thiazide) verbrandt u sneller door de zon.