De substantie die hier uit komt is wat dunner dan kokosroom en wordt kokosmelk genoemd. Kokoscrème Is simpelweg ingekookte kokosmelk. Kokosolie Om kokosolie te maken wordt kokosvruchtvlees gedroogd en daarna wordt de olie er uit geperst.
Maar er zijn veel recepten die kokosolie vragen, dus je hebt je misschien afgevraagd of er alternatieven zijn. Er zijn veel dingen die je in plaats daarvan kunt gebruiken, zoals olijfolie, druivenpitolie, plantaardige olie en zelfs appelsaus.
Gewone kokosmelk (soms 'klappermelk' genoemd) bevat ongeveer 17-24% vet en is geschikt voor het maken van sauzen, soepen en curry's. Kokosroom ('coconut cream') is dikker en bevat ongeveer 60% vet – dit wordt vaak gebruikt in desserts en gebak. Soms zie je in de supermarkt ook kokoscrème liggen, oftewel 'blok santen'.
Kokosmelk is rijk aan voedingsstoffen
Het bevat verschillende belangrijke mineralen waaronder ijzer, kalium, magnesium maar ook enkele onmisbare vitamines, zoals vitamine B11 – onder andere nodig voor de groei – en vitamine C, belangrijk voor een goeie weerstand maar ook voor de opname van ijzer uit je voeding.
Het is dik en vol, en heeft een vrij hoog vetpercentage. Verdun je kokosroom met water, dan kun je er precies hetzelfde mee doen als met kokosmelk. Maar juist door de wat dikkere structuur ervan kun je er ook een lekkere slagroom van kloppen – een variant zonder zuivel. Of er een frosting van maken.
Is kokosmelk gezond? Jazeker!Kokosmelk zit boordevol vitaminen en mineralen en is licht verteerbaar. Het bevat uitsluitend gezonde vetten en is daarmee een prima alternatief voor koemelk.
Dat kan maar hou er rekening mee dat de typische smaak van de kokosmelk toch zeer belangrijk is bij Aziatische gerechten. Vaak zorgt de kokosmelk er ook voor dat de pittigheid van de Aziatische keuken wat verzacht wordt. Dat effect heb je zeker iets minder met gewone room.
Kortom: Kokosmelk bevat veel calorieën en verzadigde vetten genaamd middellange keten triglyceriden. Het bevat ook veel andere voedingsstoffen. Er zijn bewijzen dat de middellange keten triglyceriden (MCT's) in kokosmelk kunnen helpen bij het afvallen, de lichaamssamenstelling en spijsvertering.
Het is dus bevestigd dat het drinken en eten van kokos erg veel voordelen heeft. Het vruchtvlees van een kokosnoot zit bordenvol met vezels. Vezels zijn belangrijk voor je darmenstelsel, zo houd je deze gezond en het werkt ook als een smeermiddel voor de binnenkant van je darmen.Het is ook goed voor je spijsvertering.
Kokoswater wordt nog wel eens verward met kokosmelk, maar dit zijn twee verschillende dingen. Kokoswater komt uit een jongere kokosnoot en kokosmelk komt uit een oudere kokosnoot. Het verschil zit hem in de vetten en in de calorieën. Kokoswater is nóg gezonder dan kokosmelk.
Kokosolie wordt gemaakt door het vet van het witte 'vlees' in de kokosnoot te persen. Palmolie wordt gemaakt door na het oogsten van de palmvruchten ze met een machine te persen. De zaden uit de vrucht worden ook geperst om de olie eruit te halen.
Kokosmelk is kokoswater gemengd met kokosvlees. Kokosmelk bevat veel calorieën en verzadigd vet.
Kokosmelk wordt gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot. Dat wordt geraspt en geweekt in warm water. Door het mengsel te filteren in een kaasdoek en uit te knijpen ontstaat kokosmelk.
De kokosolie geurloos is een plantaardig product, wat rechtstreeks afkomstig is van de kokosnoot. Het wordt gemaakt van gedroogd kokosvruchtvlees en is neutraal van smaak.
Kokosolie is lekker om mee te bakken, te braden en om te verwerken in baksels zoals koekjes en cakejes. Gebruik kokosolie in plaats van boter of olie in je taartdeeg of cakebeslag. Een stuk gezonder is het sowieso en als je een kokosliefhebber bent, dan is het ook nog eens heel lekker.
Bakken in kokosolie heeft als unieke eigenschap dat de goede vetten niet 'kapot gaan'. Zoals wel het geval is bij oliën zoals zonnebloemolie en sojaolie. Deze oliën bevatten vooral lange keten vetzuren. Dit zijn vetten die moeilijk afbreekbaar zijn en zij zorgen voor veel vetopslag.
Zacht, lief en romig dikmakertje. Kokosmelk bevat verzadigd vet en dat kan leiden tot een verhoogd cholesterol. Ook kun je aankomen als je er teveel consumeert vanwege de hoeveelheid calorieën. Het voordeel: de verzadigde vetten zorgen er wel voor dat je snel een 'vol' gevoel krijgt.
Je kan de kwaliteit van een mooie kokosolie herkennen aan onder andere de witte gemarmerde structuur. Als de kokosolie vloeibaar is dan wordt het onderscheiden van de kwaliteit lastiger. Wanneer vetzuren verhit worden dan veranderd de moleculaire structuur. De ene olie kan beter tegen hitte dan de andere.
Zowel extra vierge olijfolie als kokosolie hebben gezondheidsbevorderende effecten. Toch is de Voedingswaardetabel duidelijk in zijn oordeel: waar extra vierge olijfolie een 8,3 scoort op gezondheidswaarde, scoort kokosolie een 5,6.
Nummer 4: kokosmelk
Kokosmelk heeft een behoorlijke hoeveelheid proteïne en is rijk aan antioxidanten. Wanneer we de melk in de koffie doen, schuimt de kokosmelk vaak niet goed op. De smaak is iets zoeter en je proeft de kokos, maar we missen een schuimlaag.
Doordat kokosmelk wordt gemaakt van het vlees van een kokosnoot, bevat het veel gezonde vetten. De vetzuren zouden je schildklierfunctie ondersteunen en zo je stofwisseling positief kunnen beïnvloeden. Ook vind je veel vitaminen, ijzer en vezels in kokosmelk.
Deze biologische kokosmelk is gewoon de beste. Het bestaat voor 80% uit kokos, en dat is écht veel. Door het natuurlijke vetgehalte van 22% is de structuur supervol en de smaak fantastisch.
Mensen vragen zich vaak af of de melk dan nog wel goed is, maar gelukkig is er niets aan de hand. Je verhelpt dit door het geheel goed door te roeren of de kokosmelk au bain-marie te verwarmen. En als je het hele blik in één keer toevoegt aan een warm gerecht, lost het zich letterlijk zelf op.
Je kan (een restje) kokosmelk zonder probleem invriezen (2 tot 3 maand) in een afgesloten vriesdoos. Hou er wel rekening mee dat de melk wat schift door het vriesproces. Dus na het ontdooien flink omroeren!
In de curry-keuken draait het allemaal om experimenteren met smaken, ingrediënten en structuren. Het basis ingrediënt voor een curry is de curry paste. Deze wordt gemaakt door verschillende ingrediënten te vermalen tot een pasta. De specerijen die hiervoor worden gebruikt verschillen per curry paste.