Het idee achter warmetruiendag is simpel: het enige wat je hoeft te doen, is een warme trui aandoen en je verwarming lager te zetten. Voor iedere graad die je minder stookt, verbruik je 6 procent minder energie. Dat zorgt meteen voor minder CO2-uitstoot en is dus goed voor een schonere wereld.
Wol. De allerwarmste stof voor je winterkleding is wol.
Verder kunt u fleece dragen om uzelf te verwarmen. Het materiaal is lichter dan wol, maar net zo isolerend en snel drogend. De productie van een fleecetrui of fleecedeken is alleen niet zo milieuvriendelijk. Zijde kan eveneens helpen om het warm te krijgen.
Een veel gebruikte verhouding is 65% polyester en 35% katoen. Polyester-katoen is goed wasbaar (op 65 graden) zonder dat het kleur verliest. Het heeft een kreukherstellend vermogen, krimpt nauwelijks en heeft een lage vochtopname. Het is slijtvast en duurzaam, maar het is minder warmte-isolerend dan katoen.
De warmste stoffen en welke niet? Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor in de zomer.
Warme kleding is gemaakt van een warme stof die veel vezels bevat. Vezels houden lucht vast en dus ook jouw lichaamswarmte. Kasjmierwol, wol(mix), fleece, thermische materialen, velours en chenille zijn warme stoffen waarmee jij het in de winter niet koud krijgt.
- Polyester : Polyester is een materiaal dat warmte vasthoudt, waardoor u hevig gaat transpireren en geurtjes vasthoudt. Hoewel dit materiaal soepel en bestendig is, is het niet ideaal om in de winter te dragen.
Polyester ademt
Een van de grootste nadelen van polyester stof was dat het niet ademde en daardoor al snel plakkerig aanvoelde. Gelukkig is dit inmiddels verleden tijd en ademt polyester tegenwoordig wel gewoon. De zachte, soepele stof voelt aan als katoen en kan in alle jaargetijden gedragen worden.
Dit zijn de beste stoffen om te dragen tijdens een hittegolf
Blijf in elk geval weg van kunststoffen zoals polyester en viscose, en kies in plaats daarvan voor natuurlijke materialen. Deze stoffen helpen je het hoofd koel te houden, en zijn bovendien een duurzame optie.
Goed isolerende stoffen zijn onder andere wol, zijde en fleece. Ook dons houdt je warm bij extreme kou, maar verliest zijn isolerende functie als het nat wordt.
De fijne, lichte vezels van merinowol voeren vocht af van de huid en laten het verdampen in de lucht, zodat jij comfortabel blijft, ook als het erg warm is. De superfijne vezels voelen zacht aan tegen de huid en zijn van nature geurbestendig, zodat je de hele dag lang fris blijft.
Een klassieke trui van goede kwaliteit is meestal van wol gemaakt.Katoen of een synthetische vezel worden ook vaak gebruikt. Merinowol truien zorgen voor een mooie uitstraling. Een synthetische vezel die op wol lijkt, namelijk acryl, komt ook vaak voor in de stof van herentruien.
Een andere, goede optie in de warmte is viscose – een natuurlijk materiaal gemaakt van hout- en bamboepulp. Hier is in het verwerkingsproces kunststof aan toegevoegd; het gedraagt zich (bijna) als katoen. Ook andere stoffen gemaakt van bamboe, maar ook bijvoorbeeld hennep, zijn erg fijn tijdens warme zomerdagen.
Polyamide is bijzonder duurzaam en daardoor duurder materiaal dan polyester. Het is iets gevoeliger voor warmte dan polyester. Je wast het dus op een lagere temperatuur. Stoffen met een toevoeging van polyamide zijn van betere kwaliteit en gaan langer mee dan stoffen met polyester.
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
Polar fleece is een dun fleecemateriaal wat direct warmte biedt, maar soepel draagt. Flanel fleece is dik en stevig fleece materiaal waar u helemaal in weg kunt kruipen. Coral fleece is vrij dik fleece, maar net iets minder luxueus dan flanel fleece.
Polyester is goed bestand tegen zonlicht. Bacteriën en schimmels tasten de draden niet aan. De pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig.
In de kledingindustrie wordt polyester vaak gecombineerd met andere (natuurlijke) vezels. Stoffen waarin polyester is gebruikt zijn glad, licht, duurzaam en voelen zacht aan. Het materiaal is vormvast, kreukt bijna niet, behoudt zijn kleur goed en gaat lang mee maar het materiaal heeft niet alleen maar voordelen!
Stoffen die je beter kunt vermijden in de zomer - What not to wear. Vermijd op warme dagen zoveel mogelijk kleding dat gemaakt is van polyester, vinyl, fleece, acryl, nylon, denim, leer of nylon. Je zweetklieren draaien overuren in deze synthetische stoffen.
Winterjassen van duurzame materialen, zoals wol of leer, zijn ook perfect voor de winter. Dit soort stoffen zorgen er ook voor dat je lekker warm blijft, zonder dat het té is. Je kunt synthetische materialen in de winter het beste vermijden.
1. Wol. Wol is de warmste stof van allemaal. Dit materiaal isoleert beter dan andere soorten textiel.
Zoals bij vrijwel alle textiel, is het verstandig om polyester binnenstebuiten te wassen. Hierdoor voorkom je dat er stofbollen ontstaan op het kledingstuk. Het beste is om polyester niet heel warm te wassen, dan raakt het sneller uit model. Was polyester op maximaal 40 graden en bij voorkeur op 30 graden.
Een broek die geschikt is voor koud weer is een gevoerde broek. Deze broeken hebben een extra laag stof aan de binnenkant die je warm houdt. Daarnaast zijn er ook geïsoleerde broeken, die gevuld zijn met isolatiemateriaal om je warm te houden. Een andere optie is om thermisch ondergoed te dragen onder je broek.
Het ziet er fantastisch uit zo'n mooie strakke jurk, maar echt fijn om te dragen is het niet op een zomerse warme dag. Doordat de stof strak om je lichaam valt, plakt het sneller tegen je aan en zorgt het voor meer transpiratie. Kies liever luchtige en wijde kleding in de juiste pasvorm.
Fleece vesten zijn ook erg warmhoudend, maar iets minder winddicht dan een teddy gevoerd vest. Fleece kan ook in alle seizoenen gedragen worden. Kleding van deze stof wordt vaak gedragen als extra tussenlaag of als vest voor de lente en zomeravonden.