De renteverschillen tussen de Amerikaanse en Duitse korte- en langetermijnrente leidden tot een scherpe stijging van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro vanaf midden juli 2023. Voor de rest van 2023 verwachten we dat de Amerikaanse dollar sterk zal blijven ten opzichte van de euro.
We verlagen ons koersdoel voor EUR/USD van 1,08 naar 1,05 voor eind 2023, met volatiliteit en opwaartse risico's. We verhogen ons koersdoel voor eind 2024 van 1,05 naar 1,10 vanwege een langere versoepelingscyclus door de Fed dan de ECB.
Waarom is de dollar zo sterk? De twee belangrijkste redenen zijn de hoge rente in de VS, en de angst voor recessie in Europa. Door de hoge rente is het aantrekkelijk in dollars te beleggen.
De dollar daalt de laatste jaren.Maar omdat zo veel partijen schade zullen lijden onder een plotselinge koersval, zit een crash er niet in. Niemand durft die dikke Amerikaan van het eiland te knikkeren.
Middellange termijn vooruitzichten voor EUR/USD
Op middellange termijn verwachten analisten dat de Amerikaanse economie verzwakt, wat zou leiden tot meer neerwaartse druk op de Amerikaanse rentes vergeleken met die in Europa. Dit zou een stijging van de EUR/USD-wisselkoers naar 1.1500 – 1.2000 kunnen inluiden.
Vorige week verlaagden we onze EUR/USD-prognose voor eind 2023 naar 1,05 en verhoogden we onze prognose voor eind 2024 naar 1,10. Sindsdien is er veel gebeurd. EUR/USD testte verschillende keren het steungebied tussen 1,0440 en 1,0500, waar eerdere dieptepunten liggen.
2022 was het jaar van de stijgende dollar door de onrust op de beurs, de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie. Sinds de laatste maanden van 2022 is echter de dollar fors gedaald ten opzichte van de euro. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is het afgenomen verschil tussen de Amerikaanse en Europese rentes.
Voor het eerst sinds het jaar 2002 is een euro evenveel waard als een dollar. Onderstaande grafiek maakt het visueel duidelijk: het hoogtepunt noteerden we in 2008, toen was een euro bijna 1,58 dollar waard. Begin 2021 kreeg je nog zo'n 1,21 dollar voor 1 euro, momenteel zijn beide munten evenveel waard.
Belangrijke reden voor die daling is het beleid van het Amerikaanse stelstel van centrale banken. Dat heeft eerder dan de Europese Centrale Bank stappen gezet om de rente te verhogen. Daardoor is het voor investeerders aantrekkelijk om in de Verenigde Staten geld te parkeren en stijgt dus de vraag naar dollars.
Analisten verwachten dat de Federal Reserve (Fed) in 2024 mogelijk vijf keer de rente met 0,25% zal verlagen. Dit scenario zou zich kunnen voordoen indien de economische groei in de VS onder de 1,8% valt en de inflatie verder daalt.
De wisselkoers wordt mede bepaald door vraag en aanbod op de internationale valutamarkt. Wanneer er meer vraag is naar een bepaalde valuta (bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar) dan er aanbod is, dan zal de wisselkoers van de dollar stijgen.
De dollar is een stabiele munt, omdat het de meest gebruikte munt is in de internationale handel. Daarom kleven er voor investeerders minder risico's aan dan aan de euro. "Daarom komt er dus meer vraag naar de dollar.
Een zwakke euro betekent onder meer dat import van in dollars geprijsde goederen, waaronder bijvoorbeeld olieproducten, duurder wordt.
De eurozone is met een gemeenschappelijke munt is een aantrekkelijkere handelspartner voor andere landen, en dat is goed voor de handel en de investeringen. Een verstandig economisch beleid maakt de euro voor landen buiten de EU interessant als reservemunt en geeft de eurozone meer invloed binnen de wereldeconomie.
Op 8 augustus 1786 stemde het Amerikaanse Congress ervoor om de dollar in te voeren als algemene, officiële valuta voor Verenigde Staten. Voor deze invoering werd vaak de Spaanse peso gebruikt, bij gebrek aan genoeg Britse ponden. In de volksmond werd de peso de dollar genoemd.
De Amerikaanse dollar is de wettige munteenheid van de Verenigde Staten en van enkele andere landen die deze munt overgenomen hebben. In 1792 nam de Verenigde Staten de dollar aan als nationale munteenheid. De dollar geldt sinds de Tweede Wereldoorlog als anker-valuta in de internationale handel.
Als de dollar voorafgaand aan een risicomijdend marktklimaat wordt gekocht vanwege hogere relatieve rendementen, wordt deze beweging deels teruggedraaid wanneer het marktklimaat daadwerkelijk 'risk-off' wordt. Als gevolg daarvan daalt de dollar.
De renteverschillen tussen de Amerikaanse en Duitse korte- en langetermijnrente leidden tot een scherpe stijging van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro vanaf midden juli 2023. Voor de rest van 2023 verwachten we dat de Amerikaanse dollar sterk zal blijven ten opzichte van de euro.
Sinds de oprichting van het stelsel van Bretton Woods in 1944 is de Amerikaanse dollar de ankervaluta van het internationale monetaire stelsel. Aanvankelijk was dat een officiële rol, omdat alle aan dit stelsel deelnemende valuta's aan de dollar - en daarmee indirect aan het goud - waren gekoppeld.
Wanneer de EURUSD trading koers daalt (bijvoorbeeld van 1,22 naar 1,19), is de Euro minder waard ten opzichte van de USD - ofwel de Dollar naar Euro is meer waard. Let wel, wanneer men aan refereert aan USD/EUR geldt het tegenovergestelde: de USD stijgt ten opzichte van de EUR, waarop de USD meer waard is.