Naproxen kan naast het gewenste effect verschillende bijwerkingen geven. Bij NSAID's zoals naproxen komen buikpijn en maagdarmstoornissen bij meer dan één op de tien gebruikers voor. Ook brandend maagzuur en misselijkheid zijn bekende verschijnselen.
Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies.
Gebruik naproxen niet langer dan 10 dagen. Na die periode moeten de klachten (grotendeels) voorbij zijn. Als dat niet zo is, dan is het niet verstandig om de symptomen nog langer te bestrijden zonder iets aan de oorzaak te laten doen. Raadpleeg dan je huisarts.
Je kunt naproxen of diclofenac gebruiken bij pijn die je niet kunt behandelen met een pijnstiller zoals paracetamol. Diclofenac en naproxen werken snel en hebben een langere werkingsduur dan bijvoorbeeld ibuprofen. Naproxen heeft het laagste risico op hart- en vaatziekten, maar meer kans op maagdarmproblemen.
Niet meer dan 15 mg per kg lichaamsgewicht per 24 uur toedienen. Bij pijn en koorts bedraagt de dosering voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: In het algemeen 1 tablet of zetpil à 250 mg iedere 8 tot 12 uur. De begindosering kan bij ernstige pijn of koorts verhoogd worden tot 500 mg naproxen.
Diclofenac, Ibuprofen en Naproxen zijn de meest gebruikte NSAID's (non-steroïdale anti-inflammatoire drugs). NSAID's werken pijnstillend, ontstekings-remmend en koortsdempend. In combinatie met paracetamol geven ze een sterkere pijnstilling dan paracetamol alleen.
Vraag u arts of apotheker om advies voordat u een medicijn inneemt. Naproxen kan u duizelig, slaperig of moe maken en kan u problemen geven met uw zicht en balans, u depressief maken of u uit uw slaap houden.
Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies.
Heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn. Werkt paracetamol onvoldoende dan kan de arts naproxen voorschrijven. Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn. Het pijnstillende effect begint binnen één uur.
De zwaarste onder de soorten pijnstillers zijn de sterkwerkende opioïde pijnstillers zoals morfine zelf, oxycodon en fentanyl.
Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn.
In de meeste gevallen is paracetamol de veiligste manier om pijn te bestrijden. Dit heeft de minste bijwerkingen en werkt meestal goed. Omdat acetylsalicylzuur ook ontstekingsremmend werkt, is het vooral te gebruiken bij ontstekingen of wanneer u last heeft van pijnlijke zwellingen na een operatie.
Morfineachtige pijnstillers
Als andere eenvoudige pijnstillers onvoldoende werken, worden deze pijnstillers voorgeschreven. Voorbeelden zijn buprenorfine, dextropropoxyfeen, fentanyl, morfine, oxycodon, pentazocine, tramadol.
U kunt last krijgen van maag- en darmzweren of bloedingen. Bent uw ouder dan 70 jaar, heeft u eerder een maag- of darmzweer gehad, of gebruikt u bloedverdunners?Dan heeft u een maagbeschermer nodig.
Gebruik bij voorkeur niet twee verschillende NSAID's tegelijkertijd. Zo'n combinatie vergroot de kans op bijwerkingen en heeft meestal geen positief effect op het verlichten van de pijn. Een NSAID is wel te combineren met paracetamol.Deze middelen versterken namelijk elkaars werking.
Heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn. Werkt paracetamol onvoldoende dan kunt u een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken, zoals acetylsalicylzuur.
Als je te vaak paracetamol gebruikt, kun je er juist hoofdpijn van krijgen, waardoor je nog meer paracetamol gaat gebruiken en er mogelijk verslaafd aan raakt. NSAIDs (non-steroidal anti-inflammatory drugs, oftewel ontstekingsremmers zonder steroïden), zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac zijn soms verslavend.
Bijwerkingen ontstekingsremmers
Het nadeel van de werking van ontstekingsremmers is dat de prostaglandines ook meehelpen om het maagslijmvlies en de doorbloeding van de nieren goed te houden. Hierdoor kunnen volgende bijwerkingen optreden: Maag- en darmklachten: maagpijn, diarree, misselijk, obstipatie.
Tijdens of na het eten innemen als u snel last heeft van uw maag of als u dit medicijn langdurig gebruikt. U vermindert hierdoor de bijwerkingen op de maag. Maagsapresistente tabletten (MSR). Bij voorkeur in op een lege maag innemen, dus een half uur voor het eten of twee tot drie uur erna.
Uw bloeddruk kan stijgen als u naproxen langer dan twee weken gebruikt.
Alcohol en naproxen kunnen beide de maag irriteren. Als je naproxen gebruikt en alcohol drinkt, is de kans groter dat je maagklachten krijgt. Beperk alcoholgebruik daarom zoveel mogelijk. Af en toe een glas alcohol kan geen kwaad, maar laat alcohol staan als je maagdarmklachten krijgt.
Met naproxen was er geen verschil. Het maakte in al deze gevallen niet uit of de proefpersonen een lage of hoge dosis van de medicijnen gebruikten.
Om direct een acute of zeurende pijn te verlichten, kunnen het beste pijnstillers ingenomen worden. In principe voldoet paracetamol, maar meestal werken pijnstillers met als werkbare stof ibuprofen of naproxen beter. De huisarts kan ook spierontspannende medicatie en eventueel ontstekingsremmers voorschrijven.
Bij gebruik van NSAID's en laaggedoseerde salicylaten (zonder maagklachten) is preventief maagbescherming geïndiceerd bij patiënten met risicofactoren voor maagschade. Geef als maagbeschermer een protonpompremmer, bij voorkeur omeprazol.