Oorspronkelijk 8 miljard dollar per stuk en dat was al zo ongeveer de totale Nederlandse defensie begroting in laten we zeggen 2013. De exploitatiekosten worden geschat op 7 miljoen dollar per dag (Zr.Ms.
Naast alle andere antwoorden hier: omdat de Nederlandse marine een aantal NATO-taken heeft (die heeft elk land dat NATO-lid is, aangepast aan de ligging en grootte van dat land). Die taken vereisen dat Nederland fregatten heeft, en onderzeeboten.
Karel Doorman (R 81) was het tweede en laatste vliegdekschip van de Koninklijke Marine.
De US Navy bezit de grootste vloot vliegdekschepen ter wereld, met elf in actieve dienst, één in aanbouw, twee gepland en één in reserve. De US Navy wordt administratief geleid door het Departement van de Marine.
Landen. Anno 2007 is de Verenigde Staten het enige land dat supervliegdekschepen in dienst heeft. Daarvan zijn die uit de Nimitz-klasse de grootste met een tonnage van 102.000 ton. In 1988 was de Sovjet-Unie begonnen met de bouw van de Oeljanovsk, een vliegdekschip van 85.000 ton.
Het enige vliegdekschip dat Duitsland ooit heeft gebouwd, de Graf Zeppelin, is teruggevonden op de bodem van de Oostzee. Een Pools bedrijf vond haar, tijdens het boren naar olie enkele tientallen kilometers ten noorden van Gdansk. Volgens het zeerecht is ze nu van de Bondsrepubliek Duitsland.
Vliegdekschip. De Admiral Koeznetsov is het enige Russische vliegdekschip. Dit schip stamt nog uit de Sovjettijd en kan zeker vijftig vliegtuigen en diverse wapensystemen vervoeren. In de vloot vaart ook de Pjotr Veliki mee.
Alleen de Verenigde Staten hebben meer vliegdekschepen in hun vloot. Dat land heeft er elf. Op de derde plek staat het Verenigd Koninkrijk met twee schepen.
"Turkije heeft geen vliegdekschip, waardoor het alleen vanuit Turkse bases luchtsteun kan bieden." Daarnaast klinkt er vanuit eigen land kritiek op de impopulaire interventie.
De titel van 's werelds grootste vliegdekschip behoort toe aan de nieuwste vliegkampschepen van de Amerikaanse marine, de Gerald R.Fordklasse. De eerste carrier in deze klasse, USS Gerald R.
De maximale snelheid die het schip kan halen is iets meer dan 55 kilometer per uur.
Ieder schip van de Nimitz heeft plaats voor genoeg vliegtuigen voor een complete luchtmacht. Als alleen F/A-18 Hornets aan boord genomen zouden worden, zou er ruimte zijn voor 130 toestellen. Doorgaans wordt uitgegaan van 82 tot 90 verschillende vliegtuigen en helikopters.
In totaal zijn er nu, inclusief China, tien landen die over één of meer actieve vliegdekschepen beschikken. Italië en Spanje hebben er twee, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland, Brazilië, India en Thailand hebben één exemplaar. Verschillende landen werken aan de bouw van vervangende of extra vliegdekschepen.
Frankrijk is de enige EU-lidstaat met een vliegdekschip, de FS Charles de Gaulle. Verder hebben de VS, Rusland, India, China, het VK en Brazilië een of meer vliegdekschepen.
Landing op een vliegdekschip
Een F/A-18F Super Hornet grijpt met zijn haak een van de remkabels op een vliegdekschip. Om te landen op een vliegdekschip zijn de vliegtuigen uitgerust met haken aan de staart van het toestel. Daarmee wordt een van de meestal vier kabels gegrepen die over het dek gespannen zijn.
Amerikaanse vliegdekschepen vallen Nieuw-Guinea aan
Bij het uitbreken van de oorlog hadden de Amerikanen drie vliegdekschepen in de Pacific: USS Saratoga, USS Lexington en USS Enterprise.
HMS Queen Elizabeth (R08) is het eerste van twee vliegdekschepen van de Queen Elizabeth-klasse. Het zusterschip wordt de Prince of Wales. Het zijn de grootste schepen van de Britse marine.
Het land heeft nu twee vliegdekschepen in dienst, maar de Vikrant is het eerste exemplaar dat het land helemaal zelf heeft gebouwd. Het evenement is een duidelijk bewijs van de inspanningen die India doet om de uitrusting van zijn leger steeds meer in eigen handen te nemen.
De Chinese marine telt zo'n 255.000 manschappen, waaronder 10.000 mariniers en 26.000 van de marineluchtmacht. Qua tonnage is het na de Amerikaanse marine de grootste zeemacht ter wereld.
Het aantal handels- en zeesleepvaartschepen onder Nederlandse vlag groeide de laatste jaren van circa 750 schepen in 2006 tot 1.211 schepen onder Nederlandse vlag in 2019. De totale handels- en zeesleepvaartvloot onder Nederlands beheer omvatte op 31 december 2019 in totaal 2.283 schepen.
"De Chinese marine heeft op dit moment 340 schepen. De Amerikaanse marine zit net onder de 300."
De Russische marine heeft 79 schepen van de omvang van een fregat en groter, waaronder een vliegkampschip, vijf kruisers, dertien jagers en 52 onderzeeërs. Met uitzondering van een klein aantal aanvals- en kruisrakettenonderzeeërs werden vrijwel alle gevechtsschepen gebouwd tijdens de Koude Oorlog.
Het hoofdkwartier van de vijfde vloot is gelegen op een marinebasis in Bahrein, de Naval Support Activity Bahrain. De genummerde vloten van de U.S. Navy (2009).