De brandtest
Je neemt een paar draden en verbrandt ze met een vlam. Echte zijde ruikt naar verbrand haar, de vlam is onzichtbaar en stopt met branden wanneer de vlam wordt weggenomen. Met een kunstmatige stof zoals polyester zal er een vlam en de geur van verbrand plastic ontstaan.
Ecru = Ecru is de kleur van zijden en linnen stoffen in ongebleekte staat, en die dus hun natuurlijke kleur hebben. Ecru komt van het Franse woord wordt écru, wat letterlijk `puur` of `ongebleekt` betekent.
Mooie soepelvallende stof uit polyester met een zijde look. Deze stof is geschikt voor blouses, rokken, losse broeken en jurkjes.
Zijde is een natuurproduct die wordt geproduceerd uit de draden van de cocon van de zijderups. Het eindresultaat is een stof die zich kenmerkt door een prachtige natuurlijke glans, souplesse en een zacht aanvoelende structuur. 100% Zijde is anti-allergeen en warmteregulerend: warm in de winter, koelend in de zomer.
Echte zijde is minstens 10 maal duurder dan imitatie zijde. Kom je op een toeristenmarkt een “100% zijden sjaal” tegen die tussen de € 10 en € 25 kost, dan kun je ervan uitgaan dat het geen echte zijde is.
Natuurzijde. Echt zijde, ook wel natuurzijde genoemd, is een natuurlijk product en daarom kostbaar. Het is een substantie die wordt afgescheiden door verschillende soorten insecten als de zijderups en bepaalde soorten spinnen. De substantie stolt tijdens het afscheiden wanneer het in contact komt met de buitenlucht.
Zijde is een natuurproduct dat door zijderupsen wordt geproduceerd. Satijn wordt kunstmatig gemaakt van polyester en is makkelijker in grotere volumes te produceren. Een zijden kussensloop is hierdoor niet voor iedereen weggelegd. Het is erg duur, terwijl de feitelijke werking niet verschilt van die van satijn.
Was zijde altijd op de hand – ook wanneer het etiket iets anders zegt. Maak gebruik van lauwwarm water dat niet warmer wordt dan 30 graden. Vermijd bleek en andere alcoholhoudende vloeistoffen en gebruik een zacht wasmiddel, speciaal voor zijde.
Voor vilten, borduren en (bruids)jurken
Wanneer je een danseres op het podium zet en haar kleedt met een rok van Chiffon dan zal deze mee wapperen en naar beneden dwarrelen wanneer zij bijvoorbeeld opspringt of draait. Een Organza zal daarentegen niet meebewegen maar houdt haar vorm....
Het is een half-transparante zijden voile. In crêpe achtig weefsel in taft binding, ontstaan door sterk doorgedraaide ketting- en inslaggaren. Kreukvrij weefsel met soepele val en mat uiterlijk. De stof is semi-transparant, is zeer zacht en heeft een mooie valling.
Modal gaat dus langer mee! De stof is zacht, valt soepel en ademt heel goed. Modal lijkt op zijde maar is net zo praktisch als katoen: je kunt het gewoon wassen. Modal neemt beter vocht op dan katoen en het voelt minder zweterig of plakkerig.
Op onderstaande site verkopen ze het voor tussen de 13 en 25 euro per meter (90cm breed).
Omdat zijde een eiwit is, mag het alleen gewassen worden met een pH-neutraal wasmiddel, zonder optische witmakers. Was je het een keer met een normaal wasmiddel, dan zal het sneller slijten. Hoe lang een zijden kussensloop bij dagelijks gebruik meegaat wisselt per persoon. Dat kan 1,5 jaar zijn, maar ook 4 jaar.
Natuurwit - onbewerkt, ongeverfd, ongebleekt - is de wilde zijde van zichzelf roomkleurig tot zelfs diep bruine schakeringen. Dat komt door het voedsel wat deze wilde zijderupsen eten zoals blad van de kastanjeboom. De Bombyx Mori eet enkel moerbei blad en geeft dus wittere zijde daardoor.
Minder pluis. In tegenstelling tot stoffen als polyester en katoen ontrekt satijn door de speciale manier waarop het geweven is geen vocht aan je haar. Het slurpt ook minder van je haarproducten of olie uit je haar op. Hierdoor blijft het beter gehydrateerd, en heb je minder last van pluis.
Een zijden kussensloop zit vol proteïnen (eiwitten), aminozuren en antioxidanten. Deze voeden en behouden de natuurlijke vochtbalans van jouw huid en haar terwijl je slaapt. In tegenstelling tot andere stoffen absorbeert zijde geen vocht, maar heeft het een vochtregulerende werking.
De zijde rupsen worden gekweekt en de zijde wordt gewonnen van de cocon. De zijde die wordt gewonnen van rupsen die zich enkel voeden met bladeren van de moerbei boom wordt moerbeizijde genoemd.
Zijde heeft de unieke en fantastische eigenschap dat het warm aanvoelt tijdens de winter, maar zijde voelt ook lekker koel tijdens warme zomerdagen. Hoe dat kan leggen we je uit. De natuurlijke temperatuur regulerende eigenschap van zijde wordt ook wel isothermisch genoemd.
De stof viscose, ook wel rayon of kunstzijde genoemd, is een half-synthetische vezel die goed ademt. Het lijkt op zijde, maar voelt aan als katoen. Door het halfsynthetische maakproces heeft de stof de voordelen van zowel organische als synthetische stoffen. Daarom is deze stof luchtdoorlatend en toch kleurvast.
grens, rand, uiteinde, vlak, zij, zijde, zijkant.
het verschil tussen katoen en satijn is er dus niet. Katoen is een grondstof, gewonnen van de katoenplant en satijn is een manier van weven/ binden. Het liefst van de katoenplant, want dan heb je een heerlijk duurzaam en natuurlijk product.
Een satijnen kussensloop zorgt ervoor dat vocht dicht bij je huid blijft en blijft ademen. Slapen op een zijde kussensloop is een geweldige optie voor het behouden van het natuurlijke vocht in de huid.
Het grootste verschil is dat polyester-satijn een zeer glanzende synthetische stof is en katoen-satijn een natuurlijke met een fijne glans, maar zeker niet té. Naast de mooie glans is katoen-satijn sterk vochtabsorberend, luchtdoorlatend en werkt het prettig verkoelend in de zomer.