Symptomen van 'verslaving' kunnen dagen tot weken na het stoppen van gebruik van de crème verschijnen.
Een mogelijkheid is de hormoonzalf af te bouwen en over te stappen naar een lichtere hormoonzalf sterkte. Een voorbeeld van afbouwen is 3-4 x per week smeren of om de dag met een lagere hormoonzalf-sterkte.
Soms kunt u afbouwen naar nul dagen. Maar er zijn ook mensen bij wie het niet lukt om naar nul dagen af te bouwen. Dan kunt u één tot twee dagen hormoonzalf per week blijven smeren. Naast het steeds minder vaak smeren, kunt u ook afbouwen door een minder sterke hormoonzalf te gebruiken.
Het is belangrijk dat u niet te snel afbouwt, de huid moet echt verbeterd zijn. Bedenk dat u aan de buitenkant van de huid aankijkt. Wanneer je ineens stopt met smeren kan de huidaandoening weer actief worden. De hormoonzalf moet dus langzaam afgebouwd worden (zie ook afbouwschema's).
Als je de hormonen langdurig in grote hoeveelheden in het bloed krijgt, heb je ook kans op osteoporose (botontkalking). Deze systemische bijwerkingen van hormoonzalf zijn heel zeldzaam. Een hormoonzalf geeft weinig bijwerkingen.
Een hormoonzalfverslaving krijgt je huid niet zomaar. Hier zit een hele geschiedenis en manier van gebruik aan vooraf. Ook je leefstijl, stress en hormonen spelen bij elke immuunsysteem ziekten een grote rol. Bijwerkingen komen vooral voor bij langdurig gebruik van een sterke hormoonzalf.
Stress leidt soms ook tot klachten van chronische aard zoals eczeem. Eczeem is een ontstekingsreactie in de bovenste lagen van de huid. Dit ontstaat wanneer de huidbarrière is verstoord. Stress kan een oorzaak zijn van een verstoorde huidbarrière en dit kan atopisch eczeem en seborroïsch eczeem als gevolg hebben.
Zo wordt hormoonzalf vaak te dun gesmeerd, maar dan werkt de zalf niet.” Daardoor wordt de huidaandoening niet goed behandeld, en blijven klachten als jeuk en een droge huid aanhouden.
Hormoonzalven werken als ontstekingsremmer en zorgen dat de cellen minder snel delen. Ze worden veel gebruikt bij verschillende huidaandoeningen, onder andere bij eczeem en psoriasis. Ze onderdrukken klachten van roodheid, zwelling en jeuk van de huid.
Daarom zal uw arts u meestal adviseren om dit medicijn niet langer dan vier weken op uw gezicht te gebruiken. Als u plotseling stopt met dit medicijn, kunnen de klachten weer terugkomen. U merkt dit aan een intens rode huid, een brandend gevoel en tintelingen. Ook op stukken huid waar u eerder geen klachten had.
Jouw bijnierschors maakt als je het middel gebruikt, nauwelijks of geen corticosteroïden meer aan. Als je wil stoppen met het middel, moet jouw bijnierschors dus weer leren om dit zelf te produceren. Dit kost tijd. Daarom is het nodig dat je het medicijn heel langzaam afbouwt.
Minder lang en minder heet douchen kan ook eczeemklachten doen verminderen, zeker in de winterperiode. Ga in ieder geval niet te veel krabben omdat het eczeem erger kan worden. Gaat het eczeem niet over en maak je je toch zorgen om je huid maak dan een afspraak bij een dermatoloog.
Typisch voor eczeem is dat je het ziet van buiten uit. Het uit zich namelijk in een droge, schrale huid, blaasjes en roodheid. Soms wordt de oorzaak van het eczeem gestuurd van binnenuit. Die oorzaak is echter vaak moeilijk te achterhalen.
Bij handeczeem kun je de handen 20 minuten in een pan of teil met water weken en dan insmeren met een vette corticosteroïdzalf. Volg dit protocol maximaal 14 dagen of tot het eczeem is verbeterd. Wanneer de huid is verbeterd kun je stoppen met “weken”. Je moet wel doorgaan met smeren.
Gebruik clobetasol zalf, crème of lotion niet langer dan vier weken of niet langer dan uw arts heeft voorgeschreven. Zodra de jeuk en de roodheid verminderen, kunt u dit medicijn afbouwen. Smeer het dan nog maximaal 1 keer per dag en sla steeds meer dagen over. Ga hiermee door totdat de klachten zijn verdwenen.
Voor volwassenen is de maximale dosering 100 gram zalf per week. Gebruik het medicijn niet langer dan twee tot drie weken (dagelijks). Je kunt bij een psoriasis 'uitbraak' één keer per dag een dunne laag zalf aanbrengen op de ontstoken huid. Doe dit gedurende vier weken.
Heb je last van lichte eczeem? Dan is deze eczeemcrème van Bepanthen geschikt. Het verlicht de jeuk en de roodheid en herstelt de huid. Deze eczeemcrème van Grahams is zacht voor de huid en is door de milde samenstelling ook te gebruiken op de huid van baby's, kinderen of als eczeemzalf voor op je gezicht.
Zinkoxide wordt gebruikt bij nattend eczeem, eczeem waarbij de huid vochtig is. Zinkoxide werkt indrogend, verkoelend, jeukstillend en iets samentrekkend. Hierdoor neemt de neiging tot krabben af, droogt de vochtige huid in en kan de huid sneller genezen. Voorbeelden zijn ZOK-zalf, zinkoxidesmeersel en zinkoxidepasta.
Meestal wordt het gebruik van de crème voor ongeveer drie weken voorgeschreven. Wanneer de jeuk afneemt kan het gebruik van de zalf afgebouwd worden.
Mag ik met de zalf in de zon? Hormoonzalf kun je het beste voor de nacht smeren, dan heb je dus ook geen last met de zon. Dit geldt ook voor elidel en protopic( zalf zonder hormoon). Hoe lang is hormoonzalf houdbaar?
De zalf is veilig om te smeren als u deze op de juiste manier gebruikt volgens instructie van uw arts of verpleegkundige. Er zijn geen of hooguit tijdelijke bijwerkingen. Deze tijdelijke bijwerkingen zijn pigmentverkleuringen, verdunning van de huid en het sneller groeien van haartjes.
Het is een chronische huidaandoening, die kan wisselen in ernst. Actief eczeem kenmerkt zich door roodheid, zwelling, schilfering, met bultjes of blaasjes. Bij chronisch eczeem gaat het vooral om schilfering, een droge, soms verdikte huid en kloven. In vrijwel alle gevallen heeft de patiënt last van jeuk.
NRC Next zocht deze uitspraak uit en kwam al snel tot de conclusie dat de relatie tussen eczeem en suiker helemaal niet bestaat. En of suiker acne veroorzaakt, is ook discutabel. Ik ben het eens met NRC. Dat atopisch eczeem wordt veroorzaakt door voeding is vrij uitzonderlijk.
De behandeling van atopisch eczeem
De behandeling bestaat voornamelijk uit uitwendige behandeling met lokale crèmes en zalven of lichttherapie. Indien dat onvoldoende resultaat geeft, kan er ook nog behandeld worden met medicijnen.
Ook eieren, histamine rijke producten, sojaproducten, pinda's, noten, tarwe, wortelen, citrusvruchten, kiwi's, ananas, aardbeien, paddenstoelen, conserveringsmiddelen, geurstoffen, kleurstoffen, (varkens)vlees, wijnen en ander alcohol. Dat zijn er veel.