Aspartaam kan schadelijk zijn voor onze gezondheid. Dat blijkt uit diverse onderzoeken. Zo heeft de zoetstof invloed op het insulinehormoon. Er lijkt zelfs een verband te zijn tussen aspartaam en hartziekten, vroeggeboorte, leer- en gedragsproblemen en kanker.
Conclusie. De Europese Unie bevestigt met een nieuwe studie dat aspartaam volkomen veilig is. Samen met de natuurlijke zoetstoffen vormt het een alternatief voor een hoge consumptie aan gesuikerde frisdranken.
Aspartaam of suiker? Suiker zorgt voor vele gezondheidsproblemen, maar aspartaam is geen gezonder alternatief. Aspartaam mag dan wel geen calorieën bevatten, maar dat maakt het ook niet beter. Het probleem zit hem in de chemische stoffen van aspartaam.
ADI. In Europa is de ADI voor aspartaam vastgesteld op 40 mg/kg lichaamsgewicht per dag (vastgesteld door EFSA in 2006 en bevestigd in 2009, 2010 en 2013). Met de Zoetstoffen check op deze site kun je zien hoeveel je van deze zoetstof dagelijks mag innemen.
Zo zit aspartaam in onder andere zuivelproducten, chocolade, ijs, ontbijtgranen, soepen, vruchtendranken, frisdranken, jam, chocopasta, koekjes en zoetjes.
Van aspartaam of stevia is nog nooit een kankerverwekkend effect aangetoond, niet bij de mens, niet bij dieren, en niet bij hoge doses. Uit dierproeven is gebleken dat het in heel hoge doses toedienen van acesulfaam-K, cyclamaat en sacharine een kankerbevorderend effect kan hebben.
Zeer recent heeft het ESFA opnieuw onderzoek gedaan naar de veiligheid ervan. Ook hieruit is gebleken dat aspartaam veilig is bij normaal gebruik en dus niet tot bijwerkingen leidt. De EFSA-experts concluderen dat aspartaam niet schadelijk is voor het brein en het zenuwstelsel.
Aspartaam wordt in je lichaam gesplitst in de aminozuren waaruit het is opgebouwd: asparaginezuur en fenylalanine. Deze kunnen in je lichaam worden gebruikt voor de aanmaak van lichaamseiwitten. Gebeurt dat niet dan plas je ze binnen een dag weer uit.
Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
Deze zoetstoffen hebben geen invloed op de bloedsuiker. Ze zitten in zoetjes, vloeistof of poeder, en vaak in light frisdrank, zuivelproducten en suikervrije kauwgom. Voorbeelden van intensieve zoetstoffen zijn acesulfaam-K, cyclamaat, saccharine, stevia en aspartaam.
Mensen met 'fenylketonurie' (PKU) moeten aspartaam mijden. Mensen met de erfelijke aandoening PKU kunnen het aminozuur fenylalanine uit aspartaam niet goed afbreken. Dit heeft negatieve effecten in de hersenen als gevolg. Elke baby in Nederland wordt op deze ziekte getest met een hielprikje.
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
In Nederland combineren we aspartaam met de zoetstof acesulfaam-K in calorievrije dranken als Coca‑Cola light, Coca‑Cola zero sugar en Sprite. Zo kan je genieten van je favoriete drank zonder suiker.
Stevia en aspartaam zijn allebei veilige stoffen. Dat aspartaam synthetisch is en stevia gewonnen wordt uit een plant wil niet zeggen dat stevia automatisch ook veiliger is. Allebei de stoffen hebben een E-nummer en zijn dus uitgebreid onderzocht op veiligheid voor ze op de markt zijn gebracht.
Ze rapporteren allerlei ongemakken na de consumptie van aspartaam-gezoete producten (light): buikpijn, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, vermoeidheid, een opgeblazen gevoel,....
Hoewel er nauwelijks calorieën in Coca Cola Zero zit, zitten er wel zoetstoffen in die door overmatig gebruik minder goed zijn voor de gezondheid. Je wordt dus niet dik van Coca Cola Zero, maar je zult wel aan de zoetstoffen moeten denken. Door niet overmatig Zero dranken te drinken is het in ieder geval niet ongezond.
Alternatieve suikers zijn suikers van een andere bron dan suikerriet of suikerbiet. Bijvoorbeeld honing, kokosbloesemsuiker en palmsuiker. En alle stropen en siropen, zoals ahorn-, dadel- en agavesiroop.
De uitkomsten van het onderzoek komen er in het kort op neer dat zoetstoffen ervoor zorgen dat 'goede' darmbacteriën ziek worden. De onderzoekers kwamen tot deze conclusie op basis van een in vitro onderzoek, een onderzoek dat met geïsoleerde bacteriën in reageerbuizen, dus buiten het menselijk lichaam, is uitgevoerd.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Aspartaam werkt afvallen tegen
Het klinkt misschien vreemd, maar als je wilt afvallen kun je beter geen aspartaam nuttigen. De chemische zoetstof kan ervoor zorgen dat je minder snel gewicht verliest of zelfs aankomt, omdat je eetlust stijgt en je hierdoor waarschijnlijk meer gaat eten.
Nee. Laagcalorische zoetstoffen worden in zeer kleine hoeveelheden ingenomen, en hoewel ze niet worden geabsorbeerd, hebben ze geen laxerend effect.
Green Cola combineert een geweldige smaak met natuurlijke ingrediënten: zoetstoffen uit de stevia-plant en natuurlijke cafeïne uit groene koffiebonen. Onze producten bevatten geen aspartaam, geen suiker, geen conserveringsmiddelen en geen fosforzuur.
Aspartaam is volgens sommige foodblogs en critici erg slecht voor je. Zij zeggen dat er risico's ontstaan wanneer je lichaam de zoetstof afbreekt. Onderzoek wijst uit dat je lichaam aspartaam afbreekt in verschillende stoffen, waaronder het giftige methanol.
Normaal gebruik van suiker kan geen kwaad. Datzelfde geldt voor (producten met) zoetstoffen. Suiker en zoetstoffen zorgen beide voor een zoete smaak. Een verschil tussen suiker en zoetstoffen is dat er in zoetstoffen minder calorieën zitten.
Nadelen van kunstmatige zoetstoffen
Polyolen worden niet helemaal afgebroken door je lichaam, dit betekent dat de restanten hiervan in je darmen terecht komen. Dit kan voor diarree zorgen. Meestal gebeurt dit pas als je grotere hoeveelheden binnenkrijgt, maar sommige mensen zijn hier gevoeliger voor.