Hun gezichtsveld is groot zodat ze vijanden kunnen zien, ongeacht of die van voren, van opzij of van boven komen. Hee, een regenboog!Bovendien kunnen cavia's kleuren onderscheiden: alle kleuren van de regenboog!Ze herkennen vooral geel, rood en blauw, maar ook de mengkleuren oranje, violet en groen.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige cavia's hechten zich echt aan hun baasje.
Cavia's hebben een langwerpig, een beetje plomp lichaam. De grote ogen staan aan de zijkant van hun kop. Ze hebben een breed gezichtsveld en ze kunnen goed in de verte kijken. Van dichtbij zien ze niet scherp en ze kunnen ook geen diepte inschatten.
Zacht piepen of pruttelen
Wanneer je cavia zacht piept of pruttelt ben je goed bezig! Je cavia is dan namelijk tevreden en is lekker aan het genieten van zijn leventje. Gelukkige cavia's babbelen honderduit (soms zelfs tegen zichzelf) en dit klinkt voor ons als zacht gepiep of gepruttel.
Cavia's vinden een aantal dingen leuk, zoals slapen, rusten, liggen, hofmaken en paren, maar wat ze bijna de hele dag door kunnen doen en wat ze ook een groot deel van de dag doen als ze wakker zijn, is eten.
Veel cavia's vinden het fijn over de neus geaaid te worden. Aai de cavia altijd met de haargroei mee. Van de billen naar de oren toe aaien, is pijnlijk voor de cavia. Uw kind kan het beste over het ruggetje naar de billen toe aaien dus!
Ook zijn ze extra gevoelig voor tocht. Laat hen niet te lang buiten en alleen als het voldoende warm is. Sommige mensen kiezen ervoor om hun cavia's buiten te houden. Denk dan wel goed na over de huisvesting want cavia's kunnen niet zo goed tegen flinke kou, maar ook niet tegen hitte.
Als uw cavia likt is dat vaak een teken van genegenheid, ze zijn tevreden en willen u verzorgen. Maar het is ook mogelijk dat ze gewoon de zoute smaak op uw hand lekker vinden. Zich uitrekken. Dit duidt er meestal op dat een cavia zich bij u op zijn gemak voelt, terwijl hij rustig bij u op schoot zit.
Cavia's uiten dit onregelmatig gepruttel als ze zich op hun gemak voelen: wanneer ze op ontdekking zijn, door ons geknuffeld worden of elkaar willen laten weten dat ze er (nog) zijn. Gelukkige cavia's kunnen soms eindeloos tetteren! Heel vaak lijken ze het met dit tevreden gepiep ook gewoon tegen zichzelf te hebben.
Zacht piepen: Dit betekent dat je cavia's tevreden zijn en zich op hun gemak voelen in de omgeving. Dit is dus een goed teken! Fluiten of hard piepen: In dit geval is er voedsel in de buurt! Je cavia's weten, denken of hopen dat er eten hun kant op komt.
Cavia's beschikken niet over een dergelijk geheugen. Ze kunnen zeker dingen onthouden, en zeker ook voor lange(re) tijd, maar hun geheugen is niet in staat om heel lange periodes te overbruggen. Op de een of andere manier gaat die informatie verloren of kunnen ze er niet meer bij.
Hebben cavia's 's nachts een lichtje nodig? Nee, ze hebben geen nachtlampje nodig. Als ze 's nachts een intens licht hebben, kan het hun lichaamsklok verwarren dat het nog steeds dag is, wat slecht kan zijn voor hun gezondheid.
In hun natuurlijke omgeving spitsen ze vaak hun oren om goed te luisteren, ze zijn dan ook gevoelig voor geluid. Bij harde muziek kunnen ze gestresst raken. Dus als je echt een dierenvriend bent kun je beter verplaatsen waar ze beter aan kunnen wennen.
In het wild leven cavia's op grasvlakten en slapen in leegstaande holen van andere dieren. Ze graven zelf geen hol. Ook kunnen ze maar beperkt springen en klimmen.
Cavia's kunnen windjes laten. En soms grote winden. En ze kunnen ook stinken. Toch stinken ze niet zo heel erg als mensenwindjes.
Maar een of meer van de volgende symptomen kun je herkennen aan gestreste cavia's, als je ze zorgvuldig en regelmatig observeert: Ze zijn minder actief. Ze hebben minder eetlust. Ze stoppen met zichzelf verzorgen or doen dit juist overdreven veel.
Straffen heeft dus geen nut. Je kan cavia's zeker dingen aan- en afleren, maar dat kan alleen maar door middel van herhaling, zodat het uiteindelijk blijft hangen en ze weten wat ze wel of niet mogen of moeten doen in bepaalde situaties. Dit geldt ook voor een cavia die het bijten moet afleren.
De houding in rust zegt ook veel over hoe een cavia zich voelt. Een gezonde cavia gaat vaak uitgebreid languit liggen al dan niet met pootjes naar achter/opzij. Een zieke cavia ligt niet ontspannen, maar vaak ineengedoken met de kop omlaag.
Aan je dierenarts kan je het volgende doorgeven: - Het dierenuitvaartcentrum waar je voor gekozen hebt. - Of je je cavia wilt laten begraven of cremeren. - Of je gebeld wilt worden door een medewerker van het dierenuitvaartcentrum.
Vooral wortel, andijvie, en bleekselderij zijn voedingsrijk en vindt je cavia heerlijk. Daarnaast zijn het de harde groentes die ervoor zorgen dat de tandjes kort blijven. Hardvoer zijn brokjes die speciaal gemaakt zijn voor cavia's en boordevol vitamines en mineralen zitten.
Hoe vaak moet je het caviahok schoonmaken? Verschoon de kooi, drinkfles (inclusief nippel) en voerbakjes minstens een keer per week. Geef je cavia's dagelijks schoon water en haal de restjes groenvoer iedere dag weg.
Als je op zoek bent naar een echt knuffeldier dan is een cavia iets voor jou. Je kunt ze knuffelen, voeren en met ze spelen. Alleen zijn vinden ze niet prettig dus zet de kooi in een ruimte waar reuring is.