Zowel al lang als allang is een correcte spelling als de combinatie een tijdsaspect uitdrukt. De spelling hangt samen met de uitspraak. Bij de spelling al lang zijn beide woorden beklemtoond.
Zowel allang als al lang is correct. De spelling hangt samen met de uitspraak en de betekenis. Al lang en allang kunnen allebei gebruikt worden in de betekenis 'reeds lang, al een lange tijd'. In de betekenis 'echt wel, heus, maar al te goed' is alleen allang mogelijk.
Correct is alweer. Alweer wordt in alle betekenissen als één woord geschreven. Alweer komt het meest voor in de betekenis 'opnieuw, nogmaals'.
Alsook betekent 'en ook'.
De klemtoon ligt in alsook op ook. Alsook is een vrij formeel woord. U kunt meestal een gewoner synoniem gebruiken: en, en ook, samen met.
'Iets een-op-een bespreken' is officieel juist. Een-op-een wordt in de officiële spellingregels als vast geheel opgevat: als een samenkoppeling die met streepjes wordt geschreven.
Eén schrijf je alleen met accenttekens als je het cijfer 1 bedoelt of als er een lezing mogelijk is met 'een'. Dus bijvoorbeeld in een zin als 'Ik heb thuis een hond en een kat' of 'Ik heb thuis één hond en één kat'. Als je wilt dat de lezer hier 'één' leest en niet 'een', dan moet je wel streepjes zetten.
Als het onderwerp van een zin een nevenschikking is van twee enkelvoudige leden die door zowel … als verbonden zijn, staat de persoonsvorm volgens de traditionele grammaticaregels in het enkelvoud. (1a) Zowel Jan als Geert komt naar het feest. (2a) Zowel de slaapkamer als de woonkamer moet behangen worden.
Eveneens en tevens zijn synoniemen van ook, maar het zijn vrij formele woorden. Het is aan te bevelen ze te vervangen door het neutrale woord ook. U kunt ook energie besparen door de muren te isoleren.
Als en zoals zijn allebei correct om door middel van voorbeelden iets nader te specificeren. Als de zin met een pauze vóór het voegwoord wordt gelezen, is er een voorkeur voor zoals.
Wat is juist: ookal of ook al? Ook al is juist, bijvoorbeeld in: 'Ook al ben ik nog zo moe, ik dek 's avonds altijd alvast de ontbijttafel. ' Ook al vormt weliswaar een vast geheel, maar wordt los geschreven.
Dank je wel en dankjewel zijn allebei correct in de betekenis 'ik bedank je'. Ik heb al gegeten, dank je wel / dankjewel. Dank je wel / dankjewel voor je hulp.
Antwoord. Nee, weeral is geen standaardtaal. In de standaardtaal gebruiken we alweer, weer of opnieuw.
Er is dan een zekere pauze mogelijk tussen beide woorden. Al lang betekent 'reeds lang, al een lange tijd'.
Enkel en alleen zijn allebei correct als bijwoord, maar er is een gebruiksverschil.Alleen is de neutrale vorm die in het hele taalgebied en in alle contexten bruikbaar is. Enkel is een minder neutraal woord: door sommige taalgebruikers wordt het als informeel beschouwd, door andere dan weer als formeel.
In sommige gevallen is zowel hij als hem mogelijk na een stellende trap of na hetzelfde/dezelfde, maar dan is er een betekenisverschil. Als het voornaamwoord de functie van onderwerp vervult, is hij de correcte vorm.Als het om een lijdend of meewerkend voorwerp gaat, is hem correct.
Een tautologie is een combinatie van woorden die hetzelfde betekenen. Vaak gaat het om synoniemen die elkaar kunnen vervangen, waardoor je iets dubbelop zegt. Een tautologie kan een stijlfiguur of stijlfout zijn, afhankelijk van de inburgering of verstening van de gebruikte combinatie.
Het pleonasme en de tautologie zijn stijlfiguren die vaak als stijlfout aangemerkt worden. Zowel bij een pleonasme als bij een tautologie gaat het om overtollig woordgebruik. Dit overtollige woordgebruik is niet altijd een stijlfout: soms is er bewust voor gekozen en heeft het een stilistische functie.
√ binnen in
'Binnenin' is natuurlijk juist als het de rol van bijwoord mag spelen: 'de schoonheid van vele mensen zit binnenin'.
Woorden als politie, jeugd, vee en familie zijn verzamelnamen. Je gebruikt ze om een groep mee aan te duiden. De betekenis is dus meervoudig, maar het woord zelf vatten we in het Nederlands op als enkelvoud: de persoonsvorm staat dus ook in het enkelvoud. De politie kwam in actie tegen de relschoppers.
Als beide naar personen verwijst en zelfstandig gebruikt wordt, schrijven we beiden. Beide is zelfstandig gebruikt als er geen zelfstandig naamwoord op volgt en beide ook niet aangevuld kan worden met een zelfstandig naamwoord uit dezelfde zin of de zin die onmiddellijk voorafgaat.
Voor het onderschikkend voegwoord omdat wordt vaak een komma gezet, maar de komma kan ook worden weggelaten. Kaneko gaat niet mee(,) omdat ze te veel rugpijn heeft. De vrouw zweeg over haar ziekte(,) omdat ze vreesde voor haar job.
Nog vòòr we ons konden aanmelden, moesten we onze rugzak laten controleren door een veiligheidsmedewerker. De spelling vòòr is niet correct. De correcte spelling is: nog vóór we ons konden aanmelden.
Om een trema e te krijgen, is er weer een andere combinatie van toetsen nodig. Houd de shift toets ingedrukt en druk kort op de toets met “.Laat beide toetsen los en tik de e.