Tomaten zijn echte zonaanbidders. Ze hebben veel zon nodig (minimaal 6 uur per dag) en staan het liefste op een beschutte plek, bij voorkeur in een kas, tunnel of onder een overkapping.
Kies een goede plek
Mocht je alleen maar schaduw hebben, dan is de kans op slagen echt heel erg klein. Tomaten zijn echte zonaanbidders en worden dan ook heel erg blij van een plekje waar zeker 6 uur zon per dag is. Houd hier met uitplanten dan ook rekening mee.
Tomaten willen graag op een zonnige en warme plek staan. Tomatenplanten houden niet van regen, de ideale plek is daarom een kas, tomatenkas of onder een uitstekend deel van het dak, waar ze worden beschermd tegen de regen.
Tomaten zaailingen hebben veel zon nodig, als je niet beschikt over een zonnig raam gebruik dan een voorgroei TL of spaarlamp. Gebruik je een kweektent, dan kun je direct daarin zaaien. Pas wel op met het licht. Als het te fel is kunnen de jonge plantjes uitdrogen of zelfs verbranden.
Tomatenplanten houden van een warme en zonnige plek. In kas heb je altijd voldoende warmte, daardoor groeien tomatenplanten hierin erg goed. Het seizoen is langer en je kan dus meer tomaten oogsten. Je kan de jonge tomatenplanten vanaf half april planten in de kas.
Regelmatig water geven is belangrijk
Van elke dag water geven, bouw je na 2 weken af tot 2 à 3 keer per week en na anderhalve maand geef je de plant 1 keer per week water. Geef je de tomatenplant onregelmatig water, dan gaan de tomatenvruchten barsten.
Tomaten houden niet van regen. Knip eventueel wat blad weg wanneer een plant te lang nat blijft na een regenbui. Knip ook bladeren weg die het zonlicht weghouden van de vruchten. Laat in ieder geval altijd minstens 6 tot 8 grote bladeren aan de plant zitten.
De grootte van je oogst zal natuurlijk sterk afhangen van het weer, de sterkte van je planten en hoe goed je ze verzorgt. Hoeveel tomaten er per plant groeien is dus moeilijk te voorspellen. Standaard spreken we van minstens drie en maximaal acht trossen per plant.
Een tomatenplant heeft in de serre een levensduur van 5 maanden. Mei, juni, juli, augustus en september. Alle energie van moeder natuur wordt best zo goed mogelijk verdeeld in die 5 maanden.
Qua verzorging hebben tomatenplanten vooral behoefte aan een zonnige standplaats en warme, goed bemeste, waterdoorlatende grond. Geef altijd water onderaan de plant. Zo heeft je tomaat minder kans op schimmelziekten. Geef ook liever 1x in de week heel veel water in plaats van elke dag een klein beetje.
De tomaat hoort namelijk bij de gevoelige gewassen; hij kan niet tegen kou en vorst en is gevoelig voor plantenziekten.
De kans dat je dan nog rijpe tomaten oogst is maar klein. Daarom zaai je tomaten tussen eind maart en half april binnen voor. Zet je deze planten eind mei in je bak dan pluk je eind juli de eerste tomaten. En gaat daarmee door tot half oktober.
Een plant die weinig water krijgt, zal zoetere vruchten geven en minder groot blad maken. Vooral in het voorjaar en najaar kan je hier goed mee sturen. Als het een aantal dagen regenachtig of bewolkt is, geef dan geen water.
Niet te vaak water geven
Daarnaast worden tomaten juist wat zoeter van smaak als ze af en toe even droog staan. Daarom kun je ze beter één keer per week even een goede hoeveelheid water geven in plaats van elke dag een beetje. Let wel, wanneer de tomatenplant in een pot staat hebben ze wel iets vaker water nodig.
De tomaat behoort tot de zelfbestuivende planten. Dit betekent dat de pollen van de plant de bloemen van dezelfde plant kunnen bestuiven. Je hebt dus niet noodzakelijk meerdere tomatenplanten nodig. De bestuiving gebeurt hoofdzakelijk door hommels en wilde bijen.
Bladplukken betekent dat je de onderste bladeren van de tomatenplant beetje bij beetje verwijderd. Dit doe je als de onderste trossen goed gevormd zijn. Je brengt hierdoor meer lucht en licht tussen de planten wat de afrijping van de vruchten bevorderd. Pluk in verschillende beurten 2 tot 3 bladeren weg.
Na ongeveer een week tot anderhalve week zullen de tomaten rood gekleurd en rijp zijn.
Zo mogen de tomaten elk jaar op dezelfde plaats gezet worden – door tolerantie tegen kurkwortelziekte – , en hebben de planten veel minder last van aaltjesaantastingen. De onderstammen zijn bovendien resistent tegen bodemziekten en zorgen voor extra weerstand tegen verticillium en het pepinomozaïkvirus.
Wanneer tomaten plukken (oogsten)?
Na het zaaien duurt het ongeveer 10 weken voordat de eerste tomaten geoogst kunnen worden. Als er vroeg gezaaid is dan kunnen de eerste tomaten al eind juli geoogst worden.
Vind je het met de hand breken van de tomatenbladeren lastig, dan kun je de bladeren ook met een aardappelmesje of snoeischaar van de stengel afknippen of snijden. Zorg dat je altijd vlak langs de stengel snijdt of knipt, zodat er een mooie vlakke wond ontstaat en de kans op schimmelinfectie klein is.
De tomaat is eerst groen en hard. Na ongeveer 10 weken rijpen wordt de tomaat rood en is 'ie klaar om geplukt te worden. Tomaat kan het hele jaar geoogst worden. Een tomaat wordt geoogst door te knijpen in de stengel boven de tomaat en dan af te breken.
Tomaten vragen een zonnige en droge standplaats, beschut tegen de wind. Buiten tomaten kweken is altijd een gok want in een slechte zomer krijgen ze meestal de aardappelplaag en de tomaten geraken dan ook moeilijk rijp. Dus het beste is om tomaten onder een beschutting te kweken.
- Plant ze diep! Dus nooit op zelfde hoogte als in de pot, maar minstens 5 cm dieper. Dat is tot net onder de eerste blaadjes, of zelfs tot onder het tweede paar. De haartjes op de stengel zijn eigenlijk worteltjes.
Oorzaak 1: de temperatuur schommelt te veel, wat in het voorjaar vaak voorkomt. Zorg voor een goede luchtcirculatie en verlucht regelmatig je serre. Oorzaak 2: er is een tekort aan calcium waardoor de celwanden verzwakken. Fossiele zeewierkalk strooien is de boodschap.