Een rolgordijn moet vrij kunnen afrollen, dus let goed op of er uitstekende delen zijn, bijvoorbeeld een raamgreep die uitsteekt ten opzicht van het kozijn. Je kunt er dan voor kiezen dat het rolgordijn richting de kamer (voorkant) afrolt in plaats van richting het raam (achterkant).
De naam zegt het al: een contra-rollend rolgordijn rolt in de tegenovergestelde (contra) richting af. De meest voorkomende manier is het standaard rolgordijn , die afrolt aan de kant van het glas. Daarentegen rolt een contra-oprollend rolgordijn niet aan de raamkant maar juist aan de kamerkant af.
Rol het rolgordijn volledig af tot de rolbuis zichtbaar is. Plak in dit geval LINKS een stukje schilderstape van ca 2 cm op de buis. Rol vervolgens het rolgordijn weer op en controleer of het verbetert. Herhaal dit indien nodig tot het rolgordijn correct oprolt.
Zorg ervoor dat de verduisterende kant van het rolgordijn aan de buitenkant hangt (richting het raam). De mooie, stoffen kant van het rolgordijn hang je vervolgens aan de binnenkant, oftewel de kant van de kamer.
Ja, een rolgordijn is makkelijk in te korten door middel van een schaar of een scherp mes. De buis waar de stof op geplakt zit, is van aluminium of staal, deze kan door middel van een ijzerzaagje ingekort worden. Wil je liever niet inkorten? Bestel dan een rolgordijn op maat.
Maak de stof op maat
Teken de juiste breedte af op de stof met potlood en zet een streepje om de 10 centimeter. Trek schilderstape langs deze streepjes om recht af te knippen. Schuif de stof in de inkeping van de buis en als de stof recht zit rol je het rolgordijn netjes op.
De buis kan vrij ronddraaien, en de veer staat gespannen zodat het gordijn normaal gesproken opgerold zit. Door het gordijn naar beneden te trekken gaat de buis ronddraaien, en wordt de veer verder gespannen. Bij de buis zitten ook een paar kleine palletjes, die kunnen voorkomen dat het gordijn omhoog rolt.
In principe kun je een rolgordijn niet monteren op een kunststof kozijn, want daarin kun je niet boren. Maar je kunt wel boren in de muur boven het kozijn. Dus als je een kunststof kozijn wilt met rolgordijn, bevestig je dat gewoon in de muur boven het kozijn.
Dit wordt veroorzaakt door een spanningsveld in het doek of het toch niet volledig waterpas hangen van het rolgordijn. Dit kan als volgt bijgestuurd worden: Rol het rolgordijn volledig af tot de rol buis zichtbaar is.
Met spandraden houd je de onderlat van het rolgordijn vast op elke hoogte. Hierdoor blijft je rolgordijn tegen het raam hangen. Je voorkomt dat het rolgordijn gaat klapperen. Spandraden zijn geschikt voor een recht raam, draai-kiepraam of deur van hout of kunststof.
Rol het rolgordijn helemaal op. Zorg dat u er goed bij kan, pak desnoods een trapje. Gebruik beide handen en pak het systeem of de rol stevig vast. Duw het systeem of de rol richting de tegenovergestelde kant van de bediening.
Met name verduisterende (vouw)gordijnen kunnen goed de warmte tegenhouden. Zeker wanneer je kiest voor een lichtgekleurde (verduisterende) voering. Dit weerkaatst het zonlicht en houdt hiermee de warmte buiten. Ook rolgordijnen worden vaak ingezet om zonlicht en warmte buiten te houden.
Goedkope rolgordijnen voor ieder raam
Bij Kwantum kun je rolgordijnen op maat laten maken voor de laagste prijs van Nederland! Met een rolgordijn op maat bepaal je zelf de lichtinval.
Om het rolgordijn te demonteren steek je een platte schroevendraaier tussen de veiligheidsclip van de draagpen. Hiermee verwijder je de beveiliging van het rolgordijn en kun je het rolgordijn eenvoudig demonteren.
De uitstraling met metalen eind kapjes is erg exclusief en uniek in Europa. Door het voorste doek van het duo rolgordijn omhoog of omlaag te bewegen, schuiven de transparante en gesloten banen over elkaar. Dit schuiven maakt het rolgordijn doorzichtig maar ook gedeeltelijk of volledig gesloten.
Definitie van duo rolgordijnen: duo rolgordijnen zijn voorzien van een stof bestaande uit horizontale banen van vitragestof afwisselend met een dichte stof. De stof bestaat uit twee lagen die achter elkaar zitten en over elkaar heen bewegen. U kunt een duorolgordijn van boven naar beneden bedienen met een ketting.
Meet de breedte tussen het raamkozijn of de muur. Doe dit het liefst een aantal keer om te controleren of er een verschil in breede aanwezig is. Voor eventuele speling adviseren wij je om de breedte te verminderen met 0,3 centimeter. Daarna meet je de gewenste hoogte van het rolgordijn op.
Met plakstrip
Een makkelijke manier om een rolgordijn te monteren - zonder hiervoor te hoeven boren - is door gebruik te maken van een speciale plakstrip. Dit vergroot het gebruiksgemak. Van dit type zijn verschillende modellen verkrijgbaar, waaronder: verduisterende, semi-transparante en lichtdoorlatende gordijnen.
Op de dag betekent vaak dat het rolgordijn over het hele kozijn wordt gehangen. De montage wordt vaak op de muur naast het kozijn geplaatst. Het rolgordijn wordt vaak met een overlap besteld zodat het rolgordijn het hele kozijn bedekt.
Rolgordijnen kunnen in verschillende uitvoeringen worden gemaakt en daarom kunnen de kosten nog eens verschillen. Lees hier wat de kosten zijn voor een rolgordijn op maat. De gemiddelde kosten van een rolgordijn op maat variëren tussen de €50 en €150.
Rolgordijnen zijn praktisch en in alle mogelijke kleuren verkrijgbaar. Je koopt ze in een standaardmaat of laat ze op maat maken. Als je ze netjes ophangt, sluiten ze een raam redelijk goed af. Eventueel kun je de zijkanten via geleiders laten lopen om kieren te voorkomen.
Je kan de rolgordijnen uit de serie FRIDANS in de breedte op maat maken. Rolgordijnen uit de series SKOGSKLÖVER en TRETUR zijn niet aanpasbaar. Let er op dat bij het smaller maken van rolgordijnen het gordijn minimaal 31 mm smaller moet worden dan de buis onderin het gordijn.
Heb je een Velux maatcode zonder "K" dan kun je dit dakraam rolgordijn eenvoudig perfect passend maken door enkel de zijprofielen in te korten met een ijzerzaagje. Om het je gemakkelijk te maken zit er al een stickertje op de juiste plek op de zijprofielen en hebben we deze handleiding gemaakt.