Voegmortel maken Voor een klassieke kleur meng je één deel witte cement met 1 deel schepkalk en zes delen scherp zand. Je kunt kiezen tussen drie zandsoorten, naargelang de tint die je wenst. Rijnzand geeft een grijze kleur, duinenzand een crème kleur en wit zand een bleke witachtige kleur.
Voor het voegen van een terras of wandelpad is Varistone ML Aqua het meest geschikt. Voor keramische tegels van 2 cm dik kun je Varistone ZC gebruiken en voor het voegen van een oprit heb je voegmortel nodig die speciaal geschikt is voor zware belasting.
Er zit geen groot verschil tussen inveegzand en voegmortels. Ze worden beide veelal gebruikt voor het voegen van straatwerk. Een nadeel van het toepassen van voegmortels is echter dat het kostenintensief is. Hierdoor wordt voor grotere oppervlakken vaker inveegzand gebruikt.
De mengverhouding van de voegmortel is 4 delen voegzand op 1 deel cement.De hoeveelheid water is gemiddeld 2,5 liter op 25kg voegmortel. Maak geen meer voegmortel aan dan binnen een uur te verwerken is. Voegmortel is namelijk maar voor een beperkte tijd verwerkbaar.
Er bestaan twee vormen voor het voegen van de naden tussen de stenen van het metselwerk. De meest toegepaste vorm in Nederland is het achteraf voegen. Hiertoe wordt tijdens het metselen de metselspecie uit gekrabbeld, zodat er ruimte ontstaat om na uitharding van de metselspecie een voeg aan te brengen.
Bij een vervuilde voeg of een voeg die loslaat, hoef je in 90% van de gevallen de voeg niet te verwijderen. Met de voegcoating en speciale applicatie kun je de bestaande voeg laten zitten en de voegen herstellen. De voegcoating beschermt de voeg ook tegen schimmel.
Vaak wordt het woord cement gebruikt, waar we eigenlijk specie of metselspecie bedoelen. Cement is namelijk een grondstof die door het te mengen met andere materialen (bijvoorbeeld zand, kalk en eventueel grind) en water wordt verwerkt tot metselspecie, voegspecie, mortel of beton.
Voor een gekleurde voeg werk je beter met een kant-en-klare voegmortel. Meng met een truweel de ingrediënten en het water in een mortelkuip. De voegmortel is goed gemengd als hij plakt en een beetje korrelig aanvoelt. Om te testen of de voegmortel klaar is, neem je er een beetje van in je hand.
Voor het voegen wordt gebruik gemaakt van voegmortel. Voegmortel bestaat uit een mengsel van Portland cement, zand en water. De juiste verhouding van cement en zand is cruciaal om het beste resultaat te krijgen. In dit artikel een korte uitleg over de juiste verhoudingen voor het samenstellen van voegmortel.
Soms is kalk toegevoegd, een bindmiddel vergelijkbaar met cement, om het vocht uit de specie langzamer in de zuigende steen te laten trekken (de specie droogt niet te snel op, waardoor hij beter kan uitharden).
Zilverzand, ook bekend als kwartszand of witzand, is voor bijna alle soorten bestrating geschikt om te gebruiken als voegmiddel. Het is fijner dan brekerzand en is daardoor zeer geschikt voor zeer smalle voegen. Ook zilverzand wordt niet hard. Zilverzand is bij ons verkrijgbaar in de kleuren zilver en zwart.
Met Onkruidvrij voegzand heeft onkruid praktisch geen kans meer. Onkruidarm voegzand is gekleurd met biologische kleurstoffen en is voorzien van een coating, die in grote mate voorkomt dat onkruid kan ontkiemen. Het is geschikt voor alle soorten en maten voegen.
Voegmortel zorgt ervoor dat een terras of straatwerk voor langere tijd onkruid en ongedierte vrij blijft door de voegen af te sluiten met mortel. De mortel is beschikbaar in verschillende kleuren om een zo natuurlijk mogelijk en passend effect bij het straatwerk te krijgen.
voor buitenvloeren moet de minimale voegbreedte 2mm zijn indien de oppervlakte niet groter is dan 120m² en. 5mm als de oppervlakte groter is dan 120m² voor binnenvloeren moet de minimale breedte van voeg 2 mm zijn voor een gereduceerde voeg (tegel met gerectificeerde randen) of 4 mm voor een normale voeg.
Voor wit voegwerk wordt geadviseerd van Blancbel portlandkalksteencement CEM II/A-LL 42,5 N gebruik te maken. Voegspecie kan ook worden gemaakt met snel portland- cement CEM I 52,5 R. Deze voegspecie zal snel aantrekken en is minder gemakkelijk verwerkbaar door zijn hoge fijnheid (plakkerig).
Er zijn 2 mogelijkheden om de voegen van uw terrastegels op te vullen. U kunt gebruikmaken van Inveegzand of van een Voegmiddel. Inveegzand wordt gebruikt bij betontegels en een Voegmiddel wordt bij keramische tegels toegepast.
Een om te emulgeren (voorsponzen) en een ander om te sponzen met schoon water. Ca.60 minuten na het voegen, het tegelwerk nasponzen (handspons) waarbij alle voegen worden geraakt. Met dit nasponzen verwijder je lichtere bestanddelen van de top van de voeg en daarmee de vervuiling.
De voeg mag maximaal 15 mm verdiept zijn (bij een steenbreedte van 100 mm). Metselwerk met verdiept voegwerk moet strak aan de draad worden uitgevoerd, daar afwijkingen in de positie van de stenen, sterker geaccentueerd worden.
25 kg geeft 12 liter voegspecie. Aantal stenen per m2 Verbruik per m2 voeg 10 mm. Verbruik per m2 voeg 12 mm. Indien droog opgeslagen in een gesloten plastic verpakking is de Cebo Voegmortel houdbaar en chromaatarm tot 18 maanden na productiedatum.
Het is echter af te raden om azijn of citroen als schoonmaakmiddel voor voegen te gebruiken. Azijn is veel te zuur en zorgt ervoor dat voegen poreus worden. Hierdoor gaan de voegen brokkelen en gaat er juist sneller viezigheid in zitten. Hetzelfde geldt voor baksoda.
Door de hakkende beweging komt het voegwerk los en brokkelt het stukje voor stukje af. De voegen worden zo diep mogelijk uitgehakt. Zo ontstaat een stabiele ondergrond voor nieuw voegwerk. De horizontale voegen eerst uithakken is het meest effectief.
Terras voegen met cement
Dat kan niet wegspoelen en is een probaat middel tegen onkruid tussen de tegels of klinkers. Cementvoegen kunnen wel barsten en scheuren door de werking van de ondergrond, dus deze methode vraagt om een goed gestabiliseerde fundering, bijvoorbeeld een ondergrond van beton.
Soorten mortels
Een krimparme mortel is beschikbaar in een K30, K50 en een K70 sterkteklasse. K30 wordt meestal toegepast bij lichte (grondgebonden) woningbouw, K50 wordt bij wat zwaardere woningbouw (appartementsgebouwen) en K70 is geschikt voor bijvoorbeeld utiliteitsbouw.
Voegen zijn poreus en dus vatbaar voor water, vuil en schimmels. Ook kan er door een lekkende voeg tijdens het douchen water door de voegen door de muur heen lekken waardoor schimmels kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen dient de voeg behandeld te worden, zo blijven de voegen schoon, droog en dus vrij van schimmels.
Samenstelling metselspecie
De vuistregel voor het maken van metselspecie is: 1 deel cement (speciaal metselcement) en 3 delen zand. Hier komt natuurlijk nog water bij.