In Nederlands wordt de letter 'v' meestal uitgesproken als een korte f. Sterker nog: meestal MOET je een f gebruiken. Het Nederlands heeft namelijk geen stemgeluid bij klanken die aan het eind van een lettergreep staan. Je ziet dit ook aan de spelling: wij geven – ik geef; wij geloven – ik geloof.
Het V-teken: "peace man!" Het V-teken is een handgebaar waarbij je de wijsvinger en middelvinger tegelijk opsteekt in een V-vorm, terwijl de andere vingers worden gebogen. Het teken werd vooral bekend door Winston Churchill, die het tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte als overwinningsteken.
Winston Churchill schijnt het tijdens de Tweede Wereldoorlog te hebben ingevoerd als teken voor Victory. Het had toen alles te maken met het verdelgen van de vijand en de daarbij horende zege. In Nederland werd het overgenomen.
De 'V' stond voor "victoire" in het Frans en voor "vrijheid" in het Nederlands. Binnen enkele weken begonnen er V's te verschijnen op muren over heel België, Nederland en Noord-Frankrijk. De V-campagne verspreidde zich over Europa en werd wereldberoemd toen Churchill op 19 juli 1941 het teken op televisie maakte.
Gekruiste vingers is een gebaar dat we gebruiken om iemand die voor een uitdaging staat succes te bezorgen of te wensen. Een vergelijkbare uitdrukking is "ik zal voor je duimen", bedoeld om het lot gunstig te stemmen en een goede afloop toe te wensen.
ð¤ I love you-teken – gebruikt om liefde of genegenheid uit te drukken.
Waarom steken mensen hun middelvinger op? Je middelvinger opsteken is een vulgair gebaar, dat je gebruikt als iemand je iets flikt. Of je krijgt de vinger te zien omdat je zelf iets geflikt hebt dat niet door de beugel kan.
Twee tegelijk. Of je nu een visitekaartje of een heus kado geeft, als je oprecht wilt overkomen doe je dit in Japan altijd met twee handen tegelijk. Verre reizen, dat is de wereld ontdekken en vakantie vieren op de manier die jij wenst.
Duim omhoog
Maar in Iran, Afghanistan en zelfs delen van Griekenland en Italië kun je je duim maar beter niet opsteken. Daar zeg je met dit handgebaar 'rot op' of is het alsof je je middelvinger opsteekt.
Het vinkje (✔ of ✓) is een symbool dat wordt gebruikt ter bevestiging. Het symbool wordt bij een geschreven tekst geplaatst om aan te geven dat deze in orde is, bijvoorbeeld op een boodschappenlijstje of in een selectievakje.
In Nederland is de duim omhoog een teken van goedkeuring of een verzoek voor een lift langs de weg, maar pas op met het opsteken van de duim in het buitenland! In mediterrane landen, Rusland en het Midden-Oosten heeft dit gebaar een heel andere betekenis. Hier wordt het namelijk opgevat als een obscene belediging.
Het bestaat uit een gebalde vuist met de duim en de pink naar buiten stekend. Dit gebaar werd later gebruikt wordt voor 'laten we telefonisch contact houden' of populair 'we bellen', wat eveneens duidt op deel uitmaken van dezelfde gemeenschap.
Uit Deense wetgeving van 1633 blijkt dat het gebaar oorspronkelijk met 3 opgestoken vingers werd gemaakt. Zij beschrijven dat de betekenis van de drie vingers (duim, wijsvinger en middelvinger) samenhangt met de Drie-eenheid. Vader, Zoon en Heilige Geest worden bij de eed tot Getuigen geroepen.
Het is een teken dat staat voor overwinning en vrede en wordt in Westerse landen veelal gebruikt bij demonstraties. Ook laten inwoners van Oost-Aziatische landen regelmatig een peace-teken zien als er een foto wordt gemaakt.
De scouts- en gidsengroet is één van onze meest gebruikte symbolen. De drie vingers wijzen op de drievoudige scouts- en gidsenbelofte: de belofte tegenover jezelf, de ander en de wereld (of iets meer, bv.God).
Een Nederlander die een cirkel van zijn duim en wijsvinger maakt, duidt daarmee goedkeuring aan. In Frankrijk is dit het gebaar voor nul. In Japan betekent dit 'geld'.
Drie vingers in de lucht
In Myanmar gaan mensen al weken de straat op om te protesteren tegen het leger dat de macht heeft gegrepen in het Aziatische land. Als teken van protest steken de demonstranten daarbij drie vingers in de lucht.
Met het OK- of O-teken, waarbij je een rondje maakt met je duim en wijsvinger, laat je in Nederland blijken dat je iets prima vindt.
Duimgebaren. Voor de jaren 70 van de 20e eeuw gold het gebaar waarbij men de duim tussen wijs- en middelvinger stak en zo een vuist maakte als beledigend (leek op de ontlasting die uit de anus komt). Tegenwoordig steekt men de middelvinger omhoog. De vuist met de duim omhooggestoken is het gebaar voor: Dat is goed!
Toneelspel. De pink omhoog komt uit het volkstoneel. Om de adel en andere hoge kringen belachelijk te maken werden ze vaak uitgebeeld met de pink omhoog. De pink omhoog is dus een karikatuur van verfijndheid en is bedoeld om de uitgebeelde doelgroep belachelijk te maken.
Gekruiste vingers is een gebaar dat men gebruikt om iemand die voor een uitdaging staat succes te bezorgen of te wensen. Het gebaar bestaat eruit om wijs- en middelvinger van een hand gekruist over elkaar te houden. In de Engelse taal bestaat een equivalente uitdrukking, namelijk keeping one's fingers crossed.
Betekend is het voltooid deelwoord van betekenen. Het voltooid deelwoord betekend eindigt op een d, omdat de verleden tijd betekende ook een d bevat. In de onderstaande zinnen is betekend juist. Een andere werkwoordsvorm is dus de persoonsvorm.
wie pronoun Uitspraak: [ wi ] 1) welke persoon Voorbeeld: 'Wie heeft de wedstrijd gewonnen?' 2) <woord waarmee je verwijst naar een persoon die je al eerder hebt genoemd> Voorbeeld: 'De man aan wie ik denk.
Het persoonlijk voornaamwoord u is van oorsprong een derde persoon enkelvoud, afgeleid van uwe edelheid. Daarbij hoorde ook een persoonsvorm in de derde persoon enkelvoud: u heeft. U heeft is dus vergelijkbaar met hij/zij heeft.
Gister stak de Turkse president Erdogan vier vingers op tijdens een bijeenkomst in Istanbul. En dat gebaar maakt hij vaker. Het zou zijn ontstaan tijdens de Arabische Lente, maar tegenwoordig is het in Turkije vooral een teken van de volgers van Erdogan.