Wolbrink: 'Mensen vinden het vaak raar dat hun bloedsuiker 's nachts stijgt. Ze gaan naar bed met een waarde van 8 en worden wakker met een waarde van 10. Dat kan komen doordat je lichaam 's nachts ongevoelig kan zijn voor insuline. Hierdoor lopen de glucosewaarden op, ook al eet je niets.
Als we wakker worden, dan maakt ons lichaam allerlei hormonen aan.Deze laten onze bloedglucose vaak iets stijgen. Dat is het dageraadfenomeen. Als iemand met type 1 diabetes een hogere bloedglucosewaarde heeft bij opstaan, kan dit komen door dit dageraadfenomeen.
Om een hypo te voorkomen in de nacht is het van belang dat je bloedglucose voor het slapen goed is. De volgende richtlijn kun je hiervoor aanhouden: glucose > 5 á 6 mmol. Bij gebruik van een mix-insuline, glucose > 8 mmol.
Nuchtere bloedsuikerwaarden worden gemeten na minstens 8 uur vasten en liggen normaal tussen 4.0 en 6.0 mmol/L. Bloedsuikerwaarden 2 uur na het eten geven aan hoe efficiënt je lichaam de suiker uit je maaltijd heeft verwerkt; minder dan 7.8 mmol/L wordt als normaal gezien.
Een goede bloedsuiker voor 's ochtends als u nog niet gegeten of gedronken heeft is: tussen 4,5 en 8. Dit heet de nuchtere bloedsuiker.
Hoeveel we slapen, en hoe goed of slecht, heeft een grote invloed op de suikerstofwisseling. Eén nacht te weinig slapen heeft al gevolgen voor de bloedsuiker, zo blijkt uit dit onderzoek. Na een nachtrust van vier uur daalt de gevoeligheid voor insuline met bijna een kwart.
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor je gezondheid, maar kan op de lange termijn veel schade aanrichten. Komt je bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l?Dan kan het gevaarlijk worden en heb je waarschijnlijk diabetes type 2.
Beste tijdstippen om te meten
De standaardtijden om je bloedglucosewaarde te meten, zijn: voor het ontbijt (nuchter)voor de lunch/het avondmaal. twee uur na een maaltijd.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Veel water drinken is een van de beste manieren om je bloedsuikerspiegel in toom te houden. Water helpt om het teveel aan suiker uit je lichaam te spoelen en kan ook helpen om de stofwisseling van je lichaam te reguleren. Streef ernaar minstens 8-10 glazen water per dag te drinken om goed gehydrateerd te blijven.
Bij stress komen er extra hormonen in je lichaam. De chronische verhoging van stresshormonen zorgt er waarschijnlijk voor dat het lichaam minder goed reageert op insuline.Daardoor raakt de bloedsuikerspiegel van slag. Mensen met veel stress kunnen vatbaarder zijn om diabetes te krijgen.
Als je bloedsuiker boven de 10 mmol/l komt, heb je een hyper. Dat merk je aan: veel plassen. veel dorst hebben en houden.
Ook voor de mensen die al diabetes patiënt zijn, is het belangrijk om goed te slapen. Een goede nachtrust is namelijk erg belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel. Zo heeft onderzoek aangetoond dat mensen met diabetes die slecht slapen, 's ochtends een hogere bloedsuikerspiegel hebben.
Koffie verlaagt het risico op diabetes type 2. Maar als je diabetes hebt kan koffie met cafeïne de bloedsuiker verhogen. Thee kan diabetes type 2 voorkomen en is ook gezond voor mensen met diabetes.
Lichtgele urine
Bij slecht werkende nieren of slecht ingestelde diabetes kan de urine ook lichter zijn.
Bij bloedsuikerglucose tussen 15 en 20 mmol en geen bijspuitschema; veel water later drinken en bloedsuikercontrole na 1 uur.Indien dan nog >20 mmol overleg met arts.
In de cellen wordt de glucose verbrand of opgeslagen. Hierdoor neemt het bloedglucosegehalte weer af. Bij gezonde personen is het bloedglucosegehalte ongeveer 3 uur na de maaltijd het laagst.
Glucosewaarden die niet nuchter zijn afgenomen liggen normaal gesproken tussen de 3,3 en 7,8 mmol/l.
De Aanbeveling. Stuwen of masseren bij een capillaire bloedafname wordt afgeraden omdat dit hemolyse en afwijkende bloedwaarden kan veroorzaken.
Patiënten met diabetes die zelf hun bloedglucosewaarde controleren met een bloedglucosemeter via bloeddruppels, kunnen het beste hun handen met water en zeep wassen voor hun controle. De eerste bloeddruppel biedt dan een betrouwbaar meetresultaat.
U heeft een hyper als uw bloedsuiker hoger is dan 10mmol/l. U kunt dan last krijgen van klachten zoals: veel plassen en dorst.zich vermoeid en zwak voelen.
Neem 1 dextro van 3 gram per 10 kg lichaamsgewicht. Bijvoorbeeld: als je 50 kg weegt, neem je 5 dextro-tabletten.