Heeft u een 1-fase hoofdaansluiting, dan dient deze minimaal 1 x 35A te zijn, of vergroot te worden van 1 x 25A naar 1 x 35A. U kunt gebruik maken van een 1-fase omvormer. Heeft u een 3-fase hoofdaansluiting, dan kan de zonnestroom met een 3-fase omvormer verdeeld worden over de verschillende fases.
Bij een 12 volt systeem zal die gemiddelde 50w iets meer dan 4 ampere leveren (vermogen = voltage x stroom). In de zomer kan een 100Wp paneel dus gemiddeld 40Ah toevoegen aan accucapaciteit, bij een dag met sterk zonlicht kan dit oplopen tot 60Ah.
Tot ca.18 panelen wordt gebruik gemaakt van een 16 ampère zekering. Dat is dezelfde zekering die in huishoudelijke installaties wordt gebruikt. Het vermogen dat dan maximaal terug geleverd kan worden is dan 3600 W.
Wanneer er niet meer dan 4500 Wp aan zonnepanelen aangesloten wordt dan kan de omvormer zonder problemen aangesloten worden op een meterkast. De reden hiervoor is dat een omvormer niet meer levert dan 19 Ampère. Hoofdaansluitingen zijn altijd minimaal 1 x 25A.
De kleinste capaciteit, die voldoende is voor een normaal huishouden, is 3x25A.
1-fase of 3-fase aansluiting
Zo voorkom je overbelasting. Nieuwbouwwoningen hebben meestal al een 3-fasen aansluiting. Dit betekent dat er in de meterkast over 3 kabels stroom binnenkomt. Als je deze aansluiting hebt, is jouw meterkast geschikt voor zonnepanelen.
Allereerst is het verplicht om PV-panelen altijd op een aparte groep in de groepenkast aan te sluiten. Dit geldt ook voor de kleinere panelen die rechtstreeks met een steker in het stopcontact kunnen worden aangesloten. Een PV-omvormer kan niet zondermeer op een extra eindgroep worden aangesloten.
3-fase aansluiting
In het geval van een 3-fase heb je meerdere mogelijkheden. Bij woningen gaat het in de meeste gevallen om 3 x 25A. Je kunt per fase in deze situatie dus 25/1,6A = 16A aansluiten. Hierbij gaat het om een omvormer die maximaal 16A*230V = 3680 Watt heeft per fase.
Een omvormer sluit je aan op 1-fase of 3-fasen aansluitingen. Wekken je zonnepanelen meer dan 5.000 Watt op, dan heb je een 3-fasen omvormer nodig.Heeft je zonnedak minder vermogen?Dan is een 1-fase omvormer ook een keuze.
Wilt u een groter aantal zonnepanelen plaatsen? Dan plaatst u meer vermogen en levert u meer stroom terug aan het net. Daarom heeft u een 3 fasen omvormer nodig.
Je levert energie terug via dezelfde aansluiting als waarmee je het binnenkrijgt. Salderen mag alleen met een kleinverbruikersaansluiting. Dat is een aansluiting van maximaal 3x80 Ampère. De meeste huishoudens hebben 1x35 of 3x25 Ampère.
Voor een zonnepaneel met een accu van 12 V komt de energiebehoefte van 59 Wh overeen met een accucapaciteit van 59 Wh : 12 V = 4,92 Ah (ampère-uur). Dit betekent: Om alle verbruikers gedurende de vastgestelde periode te kunnen voeden, moet de energie-opslag-eenheid een capaciteit van 4,92 Ah beschikbaar hebben.
Een 3x25 ampère-aansluiting heeft een maximaal vermogen van ongeveer 17.000 watt. Dat houdt in dat er tot 17.000 watt aan apparatuur tegelijkertijd kan aanstaan. Zet u meer dan 17.000 tegelijk aan? Dan overbelast u de aansluiting en 'springt' de aansluiting eruit zodat u geen stroom heeft.
Ook de kabel van de omvormer naar de meterkast is bij voorkeur korter dan 20 meter, om dezelfde reden.
Wanneer hier rekening mee wordt gehouden blijft het kabelverlies ruim onder de 1%. De kabel van de omvormer naar de meterkast moet bij voorkeur ook niet langer zijn dan 20 meter.
Op een gewoon stopcontact mag je wettelijk maximaal 600 Wp aansluiten. Dat komt neer op 1 set van 2 zonnepanelen. Als je dus meerdere zonnepanelen rechtstreeks op een stopcontact wil plaatsen, heb je een aparte groep nodig in je meterkast.
Salderingsregeling voor stekkerklare zonnepanelen
Om terug te leveren aan het elektriciteitsnet, kun je de zonnepanelen aansluiten op het stopcontact in huis. De overtollige energie van het zonnepaneel stroomt terug naar het elektriciteitsnet.
Mocht er sprake zijn van veel schaduwvorming door bijvoorbeeld bomen of meerdere dakoppervlakken met panelen, kies dan voor een serie geschakeld systeem met power optimizers. Indien het zonnestroomsysteem niet groter is dan 6 panelen is de keuze voor parallelschakeling met micro-omvormers de beste keuze.
Er wordt vanuit de omvormer een kabel aangelegd naar de meterkast. Dit is nodig om de opgewekte stroom vanuit de zonnepanelen (via de omvormer) naar de meterkast te geleiden. Hiermee worden de zonnepanelen aangesloten op de hoofdmeter en hoofdzekering.
Voor een keramische of inductiekookplaat is een aansluiting van 1x35A of 3x25A nodig. Laadt u ook zelf uw elektrische auto op? Of heeft u een elektrische warmtepomp? Dan is het mogelijk dat u een nóg zwaardere aansluiting (3x35A) op het elektriciteitsnet nodig heeft.
3 x 35 ampère
Dit is een zwaardere huisaansluiting die geschikt is voor apparaten die wat meer vermogen nodig hebben. Denk aan een sauna of bubbelbad. Als we deze aansluiting uitvoeren met een automaat dan wordt de aansluitwaarde 3 x 40 ampère.