De Strelitzia is licht giftig voor huisdieren. Dit slaat wel voornamelijk op de bloemen en vruchten van de plant, welke de Strelitzia Nicolai bijvoorbeeld niet krijgt. De Strelitzia is vrij dorstig en vraagt daarom ook om een aardige slok water. Geef de plant minstens één keer per week een flinke scheut.
Strelitzia's zijn licht giftig voor dieren, maar volwassen varianten worden niet gauw gegeten door honden of katten, en kunnen dus prima geplaatst worden op plekken waar ook honden en katten komen.
Ja, de Strelitzia Nicolai is licht giftig, ook al zijn de bloemen en vruchten het meest giftig en die zijn erg zeldzaam.
Philodendron (Araceae). De gehele plant is giftig.
De Strelitzia vraagt veel water en heeft dan ook minimaal één keer per week water nodig. De grond mag er een week over doen om weer op te drogen om vervolgens weer opnieuw water te krijgen. In de zomer heeft de Strelitzia meer water nodig dan in de winter, houdt hier dus rekening mee.
In de natuur (in warme landen) bloeit de paradijsvogelbloem constant door, maar in ons land heeft -ie een soort winterstop. Eens per twee weken geef je de plant een klein scheutje water. Geef niet te veel: dan gaan de wortels rotten.
De Strelitzia vermeerderd zich voornamelijk door nieuwe scheuten uit de wortels te groeien. In de huiskamer zullen ze niet zo hoog worden als in de natuur (10 meter), maar na een jaar of 3 kunnen ze toch wel 2 à 3 meter hoog worden!
Wat moet u doen als uw kat een giftige plant heeft gegeten? Als u ziet of vermoedt dat uw kat bladeren of andere delen van een giftige plant heeft gegeten, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk contact opneemt met uw dierenarts. Verwijder daarnaast alle plantenresten uit de bek en van het lichaam van uw kat.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
De bananenplant is niet giftig voor mensen en dieren. Het wordt echter wel afgeraden om onrijpe bananen te eten. In ons assortiment vindt u prachtige bananenbomen voor in uw huis of tuin.
De Strelitzia is licht giftig voor huisdieren. Dit slaat wel voornamelijk op de bloemen en vruchten van de plant, welke de Strelitzia Nicolai bijvoorbeeld niet krijgt. De Strelitzia is vrij dorstig en vraagt daarom ook om een aardige slok water. Geef de plant minstens één keer per week een flinke scheut.
De twee meest voorkomende soorten zijn de Strelitzia regina en de Strelitzia nicolai. Het verschil zit vooral in de bloem, de regina maakt oranje bloemen en de nicolai zwarte met witte. Binnenshuis zal de nicolai overigens niet snel bloeien. Daarnaast is het blad van de nicolai groter dan het blad van de regina.
Pannenkoekenplant (Pilea Peperomioides)
Je lieve dierenvriendjes kunnen hier veilig aan snuffelen want de pannenkoekenplant is niet giftig voor huisdieren.
Paracetamol. Paracetamol is vooral voor katten heel giftig, al worden er kleine hoeveelheden toegediend. Er kunnen al symptomen optreden bij 20 mg per kg lichaamsgewicht. Bij honden is een tablet giftig vanaf 100 tot 150 mg per kg lichaamsgewicht.
Katten doen hun behoefte graag in de volgende tuin. Maar waarom toch? De reden is simpel, katten doen graag hun plasje en poepje aan de rand van hun territorium en dat is vaak binnen 300 meter van hun huis. In veel gevallen is dat de tuin van een buurman.
Wijnruit
Zijn blauwgroene blaadjes scheiden een sterke geur af die onuitstaanbaar is voor katten én honden. Net als de citroenverbena heeft ook de ruit of wijnruit medicinale eigenschappen.
Knoflook, kaneel, azijn en uien, het zijn allemaal geuren waar katten een hekel aan hebben. Grote kans dat je kat de ruimte ontvlucht als ze deze geuren ruikt. Omdat katten zo gevoelig zijn voor geuren moet je uitkijken met het gebruik van onder andere wierook, etherische olie en luchtverfrissers.
Een tomaat is een nachtschade die in groene vorm inderdaad giftig kan zijn, al zijn er groene tomatenrassen die wel eetbaar zijn zonder risico's. In de tomatenplant en in het steeltje zit de stof 'solanine' wat op zich behoorlijk giftig is.
Soms treden verschijnselen vrij snel na de opname al op, maar soms ook pas na enkele dagen. Veel voorkomende verschijnselen zijn: Overgeven en diarree. Bloedingen.
Vaak voorkomende symptomen van vergiftiging bij dieren zijn: Maagdarmklachten: misselijkheid, braken, diarree, buikpijn. Braken, speekselen, hoesten, benauwdheid. Neurologische verschijnselen: sloomheid, evenwichtsverlies, opwinding, spiertrillingen, spierkrampen.
Strelitzia's houden van zonlicht, ook van urenlange directe middagzon. Toch kan de vensterbank bij een raam op het Zuiden te heftig zijn. Staat je Strelitzia op zo'n plek, dan is het extra van belang de aarde goed vochtig te houden. Krijgt 'ie toch bruine, droge vlekken in het blad, zet 'm dan iets verder van het raam.
Het schijnt dat de Strelitzia een koude-periode nodig heeft om te bloeien. Dus in het najaar koud wegzetten, maar wel boven het vriespunt houden. Verder moet je hem niet te vaak verpotten naar een grotere pot, want dan zou de plant zich op de wortelgroei focussen in plaats van op het aanmaken van bloemen. Succes!
Als het blad van de Strelitzia krult, dan kan het dat de luchtvochtigheid aan de lage kant is. De luchtvochtigheid kan je verhogen door de Strelitzia te besproeien. Als nieuwe bladeren moeite hebben met uitrollen, besproei deze dan met water om te helpen.