Stap 1.10 – Passport/Travel document type Ordinary = gewoon paspoort. De meeste mensen hebben een “ordinary passport”, houders van andere paspoorten weten dit vaak zelf. Other = ander soort paspoort. Heeft u een “reisdocument” (zogenaamd vluchtelingenpaspoort), dan vult u hier “Travel Document” in.
Your "Passport Issuing Country" is the country that issued your passport (not necessarily your physical location). Uw "Land van Paspoort uitgave" is het land dat uw paspoort heeft uitgegeven (niet noodzakelijk uw fysieke locatie).
U kunt met een vreemdelingenpaspoort reizen naar alle landen, maar niet uw land van herkomst. Voor veel landen hebt u nog wel een visum nodig.
Ministerie van Buitenlandse Zaken als uitgevende instantie
Heeft u een paspoort of ID-kaart in het buitenland aangevraagd? Dan staat op de houderpagina van uw paspoort of ID-kaart 'minister van Buitenlandse Zaken'. Aan de locatiecode in de chip van uw paspoort ziet u waar uw paspoort is verstrekt.
Tijdens een reis in het buitenland moet u in het bezit zijn van een geldig reisdocument. Als u dit niet heeft, kunt u in zeer uitzonderlijke gevallen en onder strikte voorwaarden een noodpaspoort aanvragen. De Koninklijke Marechaussee geeft noodpaspoorten af. Een noodpaspoort kost sinds 1 januari 2024 € 57.
Uitgiftedatum: de datum waarop het paspoort aangevraagd is. Uitgever paspoort: de instantie die het paspoort heeft uitgegeven. Paspoortnummer: elk paspoort heeft een uniek paspoortnummer.
Vanaf 1 oktober 2021 is een geldig paspoort noodzakelijk. Ook op doorreis naar een andere bestemming heeft men een geldig paspoort nodig. Als EU-burgers, waar vereist, geen paspoort hebben, kunnen ze de toegang tot het VK worden geweigerd.
Als u naar het Verenigd Koninkrijk (VK) reist, heeft u een geldig paspoort nodig waarmee u zich kunt identificeren.
Gevolgen voor reizen van korte duur (minder dan 6 maanden)
Sinds 1 oktober 2021 is een internationaal paspoort nodig en volstaat een (Belgische) identiteitskaart niet meer om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen, als u niet over een EU Settlement Status in het VK beschikt.
Stap 1.10 – Passport/Travel document type Ordinary = gewoon paspoort. De meeste mensen hebben een “ordinary passport”, houders van andere paspoorten weten dit vaak zelf. Other = ander soort paspoort. Heeft u een “reisdocument” (zogenaamd vluchtelingenpaspoort), dan vult u hier “Travel Document” in.
Waar gaat het over? Een reispas of internationaal paspoort is een officieel reisdocument waarmee je naar landen buiten de Europese Unie kunt reizen. Sommige landen vragen dat de reispas nog 6 maand geldig is bij aankomst. Je kunt een reispas aanvragen aan het loket in gewone, dringende en superdringende procedure.
Paspoort weigeren of ongeldig verklaren
Bijvoorbeeld bij verkoop of verhuur; naar het buitenland wilt reizen om in Nederland een straf te ontlopen; door een faillissement niet naar het buitenland mag reizen; een schuld bij de overheid hebt, bijvoorbeeld bij de Belastingdienst, DUO of de Sociale Dienst van een gemeente.
Naast de Nederlandse nationaliteit kunt u nog andere nationaliteiten hebben. Heeft één van uw ouders een andere nationaliteit dan (of naast) de Nederlandse nationaliteit? Dan heeft u misschien vanaf uw geboorte ook die nationaliteit.
Een vluchtelingenpaspoort is grijs van kleur. U staat ingeschreven bij de gemeente Barneveld. U heeft een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde of onbepaalde tijd (document type III of IV). Het paspoort is overal ter wereld geldig, behalve in het land waarvan u de nationaliteit heeft.
Nederlanders mogen momenteel in principe maar één nationaliteit hebben en verliezen hun Nederlanderschap als ze een andere nationaliteit aannemen. Door een dubbele nationaliteit toe te staan, kunnen Nederlanders makkelijker in het buitenland wonen en werken.
Vanaf 1 oktober 2021 ben je voor noodzakelijke reizen naar het Verenigd Koninkrijk (VK) verplicht om een geldig paspoort te laten zien. Je komt Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland dus niet meer binnen met een Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart).
Geldigheid paspoort
Landen waar je paspoort nog minimaal zes maanden geldig moet zijn bij aankomst of vertrek zijn onder andere: Jordanië, Oman, Argentinië, Cambodja, Cuba, Tanzania, Laos, Taiwan, Malediven, Ghana, Indonesië, Suriname en Thailand. Ook hier geldt weer: er kunnen aanvullende eisen zijn.
Hoeveel kost een internationaal paspoort? De prijs is afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Een internationaal paspoort kost meestal tussen 65 en 90 euro. Steden en gemeenten mogen een hogere prijs vragen, al zal het nooit veel meer dan 90 euro zijn.
Je hebt daarvoor vanaf 1 oktober een internationaal paspoort nodig. Zo'n paspoort moet je aanvragen bij je gemeente. De prijs varieert van gemeente tot gemeente. Volwassenen betalen tussen de 65 en 80 euro, minderjarigen ongeveer de helft.
Een paspoort is verplicht voor alle passagiers, ook voor kinderen, om te reizen tussen de EU en het VK. Reis je naar het VK, raadpleeg dan de website van de Britse overheid om te zien of je een visum nodig hebt.
Hoe lang duurt de aanvraag? Je reispas is klaar op de zevende werkdag na de aanvraag. Er bestaat ook een spoedprocedure: in dat geval is je reispas klaar op de tweede werkdag na je aanvraag, maar betaal je aanzienlijk meer.
Op officiële documenten als paspoort, Nederlandse identiteitskaart of rijbewijs wordt altijd de eigen geslachtsnaam vermeld, ongeacht welk naamgebruik u heeft gekozen. Wel kan de naam worden aangevuld met die van uw (overleden) partner. Tussen beide namen komt dan 'e/v' (echtgenote van) of 'p/v' (partner van).
Koning heeft geen afwijkend paspoort
Of hem altijd om zijn paspoort wordt gevraagd, weten we nu nog niet zeker. Grappig genoeg staat er in het paspoort gewoon vermeld dat het is uitgegeven 'in naam van Zijne Majesteit de koning der Nederlanden'. In naam van hemzelf dus.
Naamrecht bij trouwen
In het Nederlands naamrecht zal je je eigen achternaam behouden. Je paspoort blijft dus officieel je eigen, aangeboren achternaam behouden.