De ogen van een struisvogel zijn groter dan zijn hersenen. Met hersenen ter grootte van een walnoot is het geen bijzonder intelligent dier, maar dat wordt gecompenseerd door hun zichtvermogen. Een struisvogel kan namelijk maar liefst 3,5 kilometer ver kijken.
Een oog van de struisvogel is namelijk groter als zijn hersens.
Struisvogels hebben een relatief kleine kop, maar erg grote ogen. Met een diameter van 50 mm zijn het zelfs de grootste ogen van alle landdieren.
De ogen van een Struisvogel zijn ook erg bijzonder. Het gezichtsvermogen is bij een Struisvogel het sterkst ontwikkelde zintuig. Het zijn de grootste ogen van alle vogelsoorten, ze kunnen wel 3 km ver alle kleine dieren onderscheiden, wat in de natuur een bescherming is om de vijand op lange afstand te zien aankomen.
Het mannetje is zwart met witte pluimen aan het einde van de staart en de vleugels. Het vrouwtje is grijsbruin van kleur. Ze hebben hele lange, sterke poten met scherpe nagels. De voeten van de struisvogel zijn uniek, want elke voet heeft maar twee tenen.
Je hebt vast wel eens het spreekwoord 'je kop in het zand steken' gehoord. Als je dat doet, doe je alsof er niks aan de hand is, terwijl er wel een probleem is. Dit spreekwoord is ontstaan dankzij de struisvogel. Struisvogels steken namelijk hun kop in het zand als er gevaar dreigt.
Net als alle vogels legt een struisvogel eieren. Struisvogeleieren zijn de grootste eieren ter wereld. Wel 24 keer groter dan een kippenei!
Struisvogels en krokodillen hebben een penis in hun cloaca, terwijl kleinere vogels en reptielen geen uitwendige geslachtsorganen hebben, maar hun cloaca tegen elkaar drukken. De cloaca van de Psittacosaurus was een tussenvorm, dus misschien penetreerden dinosauriërs en wreven ze ook hun cloaca's tegen elkaar.
Tijdens de ontlasting laat hij zijn staart ronddraaien om het goed te kunnen verspreiden. En de struisvogel is de enige vogel die poepen en piesen van elkaar scheidt. Toiletpotten zijn overigens al erg oud.
Met hersenen ter grootte van een walnoot is het geen bijzonder intelligent dier, maar dat wordt gecompenseerd door hun zichtvermogen. Een struisvogel kan namelijk maar liefst 3,5 kilometer ver kijken.
Struisvogels hebben nog wel vleugels, maar ze gebruiken ze niet meer. Omdat ze niet meer goed ontwikkeld zijn, kunnen ze er niet mee vliegen. Struisvogels kunnen dan wel niet vliegen, ze kunnen wel heel hard lopen: ongeveer 65 kilometer per uur!
De natuurlijke levensverwachting van een struisvogel is 30 jaar.In gevangenschap kan hij tot wel 70 jaar oud worden.
De struisvogel (Struthio camelus) is verreweg de grootste loopvogel, afkomstig uit Afrika. Het zijn de grootste, zwaarste en snelste vogels ter wereld.
Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
De reuzeninktvis heeft de grootste ogen van het dierenrijk. Wel 30 centimeter, zo groot als een voetbal of watermeloen.
Knaagdieren als bevers, hamsters of cavia's eten hun eigen poep nog een keer op. Waarom? De dieren krijgen in hun plantaardige voedsel grote hoeveelheden cellulose binnen. Die cellulose kunnen ze niet afbreken.
Hoewel hun blaas 3600 keer groter is dan een blaas van een kat (18 liter tegen 5 milliliter), zijn olifanten net als katten binnen 20 seconden klaar met plassen. Dat melden Amerikaanse onderzoekers van het Georgia Institute of Technology in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.
Vogels poepen vaker op schone auto's. Dit komt omdat schone lak er van boven uit ziet als water. De reflectie en de glans lijken sprekend op water, wat onze hoogvliegers weer kunnen zien als een wc.
Het vrouwtje buigt haar staart opzij, het mannetje klapt de zijne omlaag om de cloaca's tegen elkaar de brengen en, klaar. Het is een wankel standje, vooral voor steltlopers.
Als je het vergelijkt met een kippenei, zijn ze echt gigantisch. Een struisvogelei staat dan ook equivalent met maar liefst 25 tot 30 kippeneitjes. De verschillen? Een kip legt iedere dag een ei met een vrij dunne schaal, een struisvogel legt om de 2 dagen een ei met een schaal van maar liefst een millimeter dik!
Ze worden bejaagd door luipaarden, leeuwen of hyena's. Om zich tegen deze roofdieren te beschermen hebben ze verschillende tactieken: verstoppen, aanvallen of vluchten! Struisvogels kunnen heel hard rennen en halen snelheden van maar liefst 70 km/uur! Als ze de vijand aanvallen, zullen ze een flinke trap uitdelen.
De hele grote dieren kunnen zelfs een klein mens opeten! Veel slangen leggen eieren, maar er zijn uitzonderingen. De anaconda is levendbarend, dat betekent dat de jongen niet uit een ei komen, maar al volledig ontwikkelen in de buik van de slang.
Kipster, Rondeel, Gijs en Vrolijke Kip-ei: heel diervriendelijk. Er zijn ook scharreleieren (met eicode 2) waarvan de kippen wel naar buiten gaan en zelfs het Beter Leven 3 sterren keurmerk hebben: het Kipster-ei bij Lidl, het Rondeel-ei bij Albert Heijn, het Gijs-ei bij Plus en het Vrolijke Kip-ei van Deen.
De Schijndelaar kreeg in 2001 een officiële erkenning van de toenmalige NHDB en is daarmee het nieuwste Nederlandse kippenras en bovendien het enige erkende Nederlandse kippenras, dat groene eieren legt.