Op sommige telefoons kun je informatie opvragen over hoe je je tijd besteedt op je telefoon, zoals hoe vaak je de telefoon ontgrendelt en hoelang je elke app gebruikt. Deze informatie kun je gebruiken om je digitale welzijn te verbeteren. Zo kunt u app-timers instellen en schermwijzigingen inplannen.
Met schermtijd krijg je inzichten in het schermgebruik van je telefoon. Oftewel: zoveel uren/minuten kijk je naar je scherm, en dit is wat je allemaal bekeken hebt.
Op de meeste Android toestellen, waaronder die van Samsung, bekijk je de schermtijd via instellingen -> digitaal welzijn of 'digitaal welzijn en ouderlijk toezicht'. Ook hier staan diverse inzichten in de schermtijd, zoals een dag- en weekoverzicht en het gebruik per app.
Want volgens dit onderzoek aan de Iowa State University blijkt dat het monitoren van de schermtijd van kinderen door hun ouders er voor zorgt dat de kinderen meer slapen, ook daardoor het beter doen op school en gezonder blijken.
De aanbevolen schermtijd is maximaal 1 uur per dag, ongeveer 15 minuten per keer (maximaal 4 momenten per dag).
Nederlanders besteden 5,5 uur per dag achter een scherm. Drie uur en 9 minuten worden aan een computer- of tabletscherm gespendeerd. De mobiele telefoon krijgt gemiddeld 2 uur en 21 minuten aandacht per dag. Daarmee blijft Nederland ver achter bij het wereldwijde gemiddelde van 7 uur schermtijd.
Jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Meer dan de helft van deze groep (60 procent) vindt dat zelf te veel. Een zesde van de jongvolwassenen ervaart ook lichamelijke klachten door achter een scherm te zitten.
Family Link gebruiken op Android
Zo niet, dan download je hem in Google Play. In 'Family Link' kun je een kind selecteren en vervolgens kiezen voor 'Daily Limit'. Daar stel je in hoe lang een app gebruikt mag worden. Je kunt er ook voor kiezen een app permanent te blokkeren of juist altijd toe te staan.
Een goede schermtijd-app is ActionDash. Deze applicatie tovert net als Digitaal Welzijn een dashboard op je scherm met daarin info over welke apps het meeste tijd opslokken. Wel zijn de functionaliteiten iets beperkter en moet je bijvoorbeeld betalen om je statistieken op lange termijn in te zien.
Waarom je schermtijd beperken belangrijk is
Als je achter een scherm zit, schakelt het over op een passieve toestand. Gevolg: je spieren nemen minder vetten op en verbranden minder vetten, gewoon omdat ze niet actief zijn. Daardoor kunnen de vetten zich op termijn opstapelen en je stofwisseling ontregelen.
Open de Klok-app op je iPhone of iPad en tik onderin op 'Timer'; Druk vervolgens op 'Als timer eindigt' en veeg helemaal naar onder totdat je de optie 'Stop afspelen' ziet.
Je kunt een schermvergrendeling instellen om je Android-telefoon of -tablet te beveiligen. Telkens als je het apparaat inschakelt of het scherm activeert, wordt je gevraagd het te ontgrendelen met een pincode, patroon of wachtwoord. Sommige apparaten kun je ontgrendelen met je vingerafdruk.
Tik op 'Personen' onder in het scherm en tik vervolgens op de naam van degene die je wilt zoeken. Als je vriend(in) te vinden is: Je vriend(in) wordt op een kaart weergegeven, zodat je ziet waar je vriend(in) is. Als je vriend(in) niet te vinden is: Onder de naam zie je 'Geen locatie gevonden'.
Uw locatie delen met een gezinslid
Open de Zoek mijn-app op uw iPhone, iPad of Mac. Tik of klik op het tabblad 'Personen'. Tik of klik op de naam van een gezinslid en tik er opnieuw op om het menu te zien. Tik of klik op 'Deel mijn locatie'.
In Nederland spenderen we gemiddeld 5,5 uur per dag achter een scherm. Drie uur en negen minuten op een computer of tablet, twee uur en 21 minuten op een mobiele telefoon. Dat lijkt misschien veel, maar uit het onderzoek van TEAM LEWIS en GMI blijkt dat Nederlanders ver onder het gemiddelde zitten.
Hoeveel tijd besteden we aan het kijken naar onze schermen? Volgens onderzoek van VisionDirect brengen Nederlanders gemiddeld 3,5 uur per dag aan schermtijd door. In maart 2020 was het totaal aantal uren dat naar schermen werd gekeken opgelopen tot meer dan 10 uur.
Wees gerust: tv kijken is niet slecht voor je ogen. Deze fabel is ooit de wereld in geholpen toen een elektronicafabrikant in de jaren zestig in de Verenigde Staten een televisie op de markt bracht die 100.000 keer meer elektrische straling afgaf dan wettelijk was toegestaan.
Voor kinderen onder de 2 jaar geldt: zo min mogelijk beeldschermtijd. Hooguit 10 minuten per keer en het liefst samen met jou. Voor kinderen die ouder zijn dan 12 jaar geldt een richtlijn van maximaal 3 uur per dag. Ieder kind is verschillend en een richtlijn is niet direct op ieder kind toepasbaar.