Drinkwater. Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Op sommige plekken is het kraanwater echter licht gechloreerd en kan het maag- en darmklachten veroorzaken.
Het leidingwater op Kreta is drinkbaar, maar kan een chloorsmaak hebben. Op Kreta wordt daarom veel gebruik gemaakt van flessenwater.
Het leidingwater op Zakynthos is drinkbaar, maar kan een chloorsmaak hebben. Op Zakynthos wordt daarom veel gebruik gemaakt van flessenwater.
Het leidingwater op Kos is drinkbaar, maar kan een chloorsmaak hebben. Op Kos wordt daarom veel gebruik gemaakt van flessenwater.
Je kunt er mooi snorkelen en er zitten een paar hele toffe strandtenten. Waterschoenen heb je hier overigens wel nodig, want door de vele rotsen en zee-egels moet je goed oppassen waar je loopt.
Op de Griekse eilanden mag je geen toiletpapier door de wc spoelen. Dit is om verstoppingen te voorkomen. Bij ieder toilet staat altijd een emmertje waarin je het papier moet deponeren. Dit is in het begin even wennen maar naar een paar dagen weet je niet beter.
Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). Het Griekse vasteland heeft een mediterraan klimaat, dus je zult vooral zomerse kleding willen inpakken.
Grieken beginnen meestal rond 21.00 uur te eten en kunnen gemakkelijk doorgaan tot 23.00, want ze willen hier goed de tijd voor nemen. Ze zitten vaak met veel mensen aan een grote tafel en maken er een gezellige gelegenheid van. Het avondeten is dan ook niet bepaald rustig.
De prijzen op Kos liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -20%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (35% goedkoper), levensmiddelen (15% goedkoper), geïmporteerd bier in horeca (14% duurder), sigaretten (36% goedkoper) en openbaar vervoer (61% goedkoper).
Drinkwater. Het kraanwater op Rhodos is te drinken, maar vanwege het hoge chloorgehalte wordt toch aangeraden om in de supermarkt mineraalwater te kopen.
Griekenland is een veilig land en ook de hoofdstad Athene wordt gemarkeerd als veilig. De veiligheidsrisico's in Griekenland zijn vergelijkbaar met Nederland. Zo dien je op drukke toeristische plekken en in smalle drukke straatjes rekening te houden met zakkenrollers.
Santorini
De meeste mensen zullen Santorini bestempelen als het mooiste eiland van Griekenland. Niet zo gek ook als je die picture perfect witte huisjes ziet met uitzicht op de koningsblauwe zee. Als er een van de eilanden idylisch en fotogeniek is uit dit top 5 lijstje, dan is het Santorini wel.
Wie aan Griekenland denkt, ziet waarschijnlijk meteen de witte huisjes van Santorini voor zich, het eeuwenoude Athene, of het toeristische Kreta.
Griekenland. Ook in Griekenland drink je veilig kraanwater. Toch zie je veel mensen water uit flessen kopen. Dit komt doordat het water in Griekenland chloor bevat.
Op Kreta kun je met allerlei soorten insecten en andere dieren te maken krijgen. Zo komen er op het eiland redelijk veel muggen voor. Het verschilt wel erg van plaats tot plaats. Op sommige plekken op Kreta merk je helemaal niets van de aanwezigheid van muggen.
In Kos stad zijn de stranden Baltic Beach, Papas Beach en Tarzan Beach ook erg populair onder de Nederlandse jongeren. Tip: waterschoenen zijn aan te raden.
Enkele gerechten die u vrijwel overal op de kaart zult tegenkomen zijn mousaka, een ovenschotel met aubergine, gehakt en aardappel, briám, een soort ratatouille en stifádo, een stoofschotel met rund of konijn, en een saus met kaneel, tomaat en veel ui. Meestal staan op de kaart diverse grillgerechten.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
Is Griekenland een duur land? Griekenland is geen duur land om vakantie te vieren. De kosten van levensonderhoud in Griekenland zijn zo'n 1.46 keer lager dan in Amsterdam, Nederland. Houd er echter wel rekening mee dat de prijzen in de toeristische gebieden hoger zullen liggen.
Op de meeste plaatsen in Griekenland verwacht men een fooi, maar je bent niet verplicht. Een fooi van tussen de 5 à 10% van het totale bedrag is een goede leidraad. Leg het bij de rekening op tafel of geef het aan de ober aan wie je een fooi wil geven.
Gedrag en respect. Grieken zien graag dat toeristen hun heiligdommen respecteren: het is heel ongepast om er al etend naar binnen te gaan, en decente kleding is vereist. In veel kloosters en kerken worden vrouwen en meisjes alleen toegelaten met een jurk of rok die onder de knie valt en met bedekte schouders.
Bepaalde goederen mag u vaak niet meenemen als u naar het buitenland reist. Denk aan (namaak)wapens, dieren, planten, dierlijke producten en eten. Ook gelden er regels voor producten die u uit het buitenland wil meenemen naar Nederland. Bijvoorbeeld nepartikelen en kunstvoorwerpen.
Hierbij is keuze genoeg, zoals kalenders, keukengerei, olijfolie, honing, sleutelhangers, koelkast-magneten, handwerk en aardewerk. Er zijn heel wat leuke souvenirs te koop in Griekenland. Griekse producten zijn erg populair!