Uien kun je op twee manieren telen: zaaien of plantuien planten. Maar aangezien uien tweejarig zijn, sla je door het planten van pootgoed gewoon het eerste groeiseizoen over en heb je veel sneller resultaat.
Deel de uienstengels voorzichtig en zet ze in een vaasje met een klein laagje water om de wortels een beetje te laten groeien. Bijvoorbeeld in de vensterbank. Als de wortels een halve centimeter tot een centimeter lang zijn dan kan je de uien planten in de aarde.
Snijd de achterkant van de ui en laat een paar dagen drogen. Plant de ui daarna in een pot met natte potgrond en zet op een donkere plek. Houd de grond vochtig en de plant groeit bijna als vanzelf door. Je kunt ook de hele ui met de wortels in een bakje water zetten, zodat het plantje uitloopt.
Als je een zaadje van een ui in de grond stopt, kan er een klein uienplantje uit groeien. Na een tijd wordt deze uienplant onderaan dikker. Die verdikking wordt straks een nieuwe ui. De buitenste blaadjes van de bol worden al bruin.
Gele plantuinen kunnen vanaf februari de grond in. Plantuien mogen vroeg de grond in omdat ze vorst goed kunnen verdragen. Als ze bevroren zijn moet je ze niet aanraken want dan heb je kans op beschadiging.
Kies een zonnig plekje in de tuin. Winter uien zijn winterhard genoeg om in moeilijke weersomstandigheden te overleven, maar ze houden er toch van om in de zon te staan.
Uien groeien onder de grond, het zijn tweejarige planten. Je zaait ze in het ene jaar, hier groeien kleine uitjes uit, pootuien of plantuien genoemd. Deze pootuien bewaar je droog en koel en plant je na de winter in het volgende voorjaar uit. Ze groeien in één zomer uit tot een stevige, smakelijke bol.
Het goede nieuws is: ja, je hoeft uien met uitlopers niet direct weg te gooien. Echter hebben de uitlopers een bittere smaak, vooral wanneer je ze rauw verwerkt in een gerecht. Om dit te voorkomen kun je de uitlopers gemakkelijk verwijderen door de ui doormidden te snijden en de uitloper los te halen met je vingers.
Verwijder bruine bladeren pas als de bloem is uitgebloeid. De plant haalt voedsel uit het blad en gebruikt dat voor de ontwikkeling van de bol, zodat de bloem weer mooi bloeit het jaar erop. Om vermeerdering te voorkomen, moeten de bloemen gesneden worden voordat het zaad rijp wordt.
Ui kan heel goed tegen vorst, dus het hoeft niet vorstvrij te zijn.
Mango, avocado, pinda, citroen, kers, meloen, appel… Gooi zaden en pitten niet langer weg, maar laat ze kiemen!
Bloeiende Alliums
Uit een ui kan dus ook een prachtige bloem groeien! Wilt u het met eigen ogen zien? Plant dan eens bieslook of prei in uw tuin, ze zullen u verbaasd doen staan met de mooie bloemen die er uit bloeien! Eigenlijk zijn uien gewoon bloembollen die we eten.
Uien en knoflook, en de andere alliac-planten worden geclassificeerd als rajasic en tamasic, wat betekent dat ze passie en onwetendheid vergroten. Ze veroorzaken overlast en zelfs pijn en ziekte bij degenen die ze eten.
Druk de plantuitjes niet zomaar in de grond, maar werk de aarde 10 cm diep los en maak telkens een plantgaatje.
Voor dikke uien om te bewaren kweek je eenvoudigst met pootgoed maar het kan ook door rechtstreeks te zaaien. Meestal zaaien we wel Stengelui voor in rijtjes om dan uit te dunnen op 5 tot 10 cm en 30-40 cm tussen de rijen.
Alliums kunnen zich zelf vermeerderen in de grond. Wanneer de bloemhoofden verdroogd zijn en het blad is afgestorven kunnen de bollen opgegraven worden. Laat de bollen drogen en deel ze daarna voorzichtig. De bollen kunnen na het delen vervolgens weer opnieuw geplant worden.
4 Bloempjes
De meeste sieruien hebben een ronde bloeiwijze, bestaande uit vele miniscule bloempjes. Bij sommige, zoals Allium 'Globemaster', staan die bloempjes dicht op elkaar en vormen zo echt een kogelronde bol.
Tot uiterlijk november worden de bollen in de grond geplant. Afhankelijk van de grootte van de bol wordt een plantdiepte tussen 5 en 10 cm aanbevolen. Een vuistregel luidt, dat het plantgat 3x zo diep moet zijn dan de bol hoog is. Uitgegraven wordt met een handschep of een bollenplanter.
Knoflook kun je niet zaaien, knoflook moet je poten. De beste tijd om knoflooktenen buiten in de volle grond te poten, is het najaar. Je kunt dus knoflook planten van half september tot half november. Hoe eerder gepoot, hoe eerder je kunt oogsten.
Ja, zélfs de schil van een ui kun je gebruiken. De bruine harde buitenlagen ogen nou niet meteen als een lekkernij, tóch bevatten ze enorm veel quercetine, een antioxidant dat je bloeddruk onder controle houdt. Vries de schillen in en gebruik ze de volgende keer in een groentebouillon.
Sommigen halen de spruitjes eruit, maar eigenlijk is dat niet nodig: je kunt ze nog perfect eten. Het enige nadeel is dat de smaak van je ui of knoflook hierdoor kan veranderen en een beetje bitterder wordt (zeker als je 't rauw eet), wat niet altijd smakelijk is in bepaalde gerechten.
Uien hebben net als de andere wortelgewassen relatief weinig mest nodig. Een overvloed aan stikstof zorgt er namelijk voor dat er veel loof maar weinig ui ontstaat.
Zaaien en oogsten
Zaai in de vollegrond kan in de maanden maart, april en mei. Houd rekening met een ideale zaaitemperatuur van 15 graden. Verder is het belangrijk om dun te zaaien, op regels met een regelafstand van 25 centimeter en plantafstand 15 centimeter. Ook moet je het gezaaide zaad goed afdekken.