Zongedroogde tomaatjes zijn de basis van rode pesto, die tomaatjes vervangen in principe de basilicum van de groene pesto en daarmee is eigenlijk het verschil tussen groene en rode pesto uitgelegd. De rest van de ingrediënten -de basis- zijn in groene en rode pesto namelijk hetzelfde.
Wanneer we beiden met elkaar vergelijken lijkt rode pesto een iets gezondere keuze, wat voornamelijk door het aantal calorieën uit de vetten komt. Groene pesto levert wel een stuk meer eiwitten op. De vetten uit de olijfolie zijn vooral onverzadigd, de vetten uit de pecorino kaas voor het grootste gedeelte niet.
Een eetlepel (10g) pesto bevat 45 calorieën. Dat klinkt weinig, maar je giet al snel een half potje bij de pasta. Dat maakt jouw bord pasta 100 calorieën rijker. Daarom is dit Italiaanse kruidensausje niet erg vriendelijk voor je figuur.
Bij zelf pesto maken maal je het hoofdingrediënt, een bos basilicum, samen met geroosterde pijnboompitten en Parmezaanse kaas in een keukenmachine of staafmixer. Samen met olijfolie, en de smaakmakers knoflook, beetje citroensap, zout en peper ontstaat er een groene pesto met heel veel smaak.
Oorspronkelijk komt pesto uit de Italiaanse stad Genova uit de streek Ligurië. De klassieke variant van de pesto heet dan ook 'Pesto alla Genovese'. In Genova wordt de oeroude smaakmaker al van oudsher, traditioneel gemaakt van verse basilicum, pijnboompitten, knoflook, pecorinokaas en olijfolie.
Houdbaarheid Pesto
Vers gemaakt pesto is tot 7 dagen houdbaar in de koelkast, maar de pesto moet dan wel afgedekt zijn. Ook een geopende pot gekocht pesto is ongeveer tot 7 dagen houdbaar. Hierbij moet dan de deksel er wel opgedraaid zijn. Bij gerechten met pesto hangt het eerder van de overige ingrediënten af.
Hoe komt het dat een potje pesto zo goedkoop is? "Kijk maar eens bij de ingrediënten", zegt Luiten. "Vaak zijn pijnboompitten vervangen door goedkopere cashewnoten, en olijfolie door zonnebloemolie. Ook zit er bijvoorbeeld aardappelzetmeel in als vulmiddel, heel veel zout en soms zelfs suiker."
Schep de verse pesto in een vorm voor (grote) ijsblokjes. Laat ze vastvriezen en verzamel ze daarna in een afsluitbaar diepvrieszakje. Zo zal je langer en beter de smaak behouden. Gebruik nadien telkens een hoeveelheid naar wens, sluit het zakje goed af en stop het opnieuw in de vriezer.
Als je het echt wil eten zoals ze het in Ligurië doen, eet je de pesto met de pastasoort trofie – maar je ziet het ook vaak met trenette, fettuccine of fusilli. Ik trek in dit recept lekker mijn eigen plan en kies voor linguine.
Er zit 8,2 gram vet in 1 eetlepel (20 gram) pesto, waarvan 1,5 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Pasta bewaren koelkast (hoe lang?)
Pasta bewaren in de koelkast kan makkelijk twee dagen, als je het tijdig koelt. In de diepvries blijft je pastagerecht zeker drie maanden goed.
Pesto ontdooien
De beste manier om pesto te ontdooien is door het rustig in de koelkast te laten ontdooien. Je kunt het ook al roerend bij een maaltijd toevoegen of in de magnetron opwarmen. Zet de magnetron instellingen op 'ontdooien' met intervallen zodat je tussendoor kunt roeren.
Mocht u toch nog een kant-en-klaar potje pesto willen kopen dan bent u het best uit met die van (bij) de Euroshopper van Albert Heijn. Die is met een 5,2 als best beoordeeld en is bovendien ook nog eens de op één na goedkoopste uit de test.
5. Mayonaise. Romige sauzen als bijvoorbeeld mayonaise kun je beter niet in de vriezer bewaren. Room ontbindt als het ingevroren wordt, waardoor je dus absoluut geen lekkere romige saus meer hebt als je het eenmaal ontdooit.
Sauzen. Veel mensen bewaren geopende flessen en potjes met sauzen en smaakmakers, zoals ketchup, sojasaus en sambal, in de koelkast. Heb je een koele, donkere ruimte, dan is dat niet echt nodig. Deze producten zitten meestal boordevol natuurlijke of kunstmatige conserveringsmiddelen.
De favoriete saus van Nederlanders
Geopend kun je die het best in de koelkast bewaren en binnen 2 tot 3 maanden opmaken. Hierna zal de kwaliteit van de mayonaise achteruitgaan, maar kun je de mayonaise vaak nog wel gebruiken. Controleer wel of de mayonaise na deze periode nog goed is.
Pesto of pesto alla genovese (uit Genua) is een Italiaanse saus, oorspronkelijk gemaakt door (Ligurische) olijfolie, basilicumblaadjes (uit Pra, een wijk in Genua), knoflook (uit Vessalico), zeezout, pecorino en/of Parmezaanse kaas, en pijnboompitten fijn te malen.