Het enige landzoogdier wat IJsland heeft weten te bereiken is de poolvos. Tip: wil je poolvossen in het wild spotten, dan is je beste kans in het Hornstrandir Nature reserve in de Westfjorden. Andere dieren zoals de nerts, rat, muis en het rendier zijn allemaal met opzet, of per ongeluk ingevoerd.
'Enge' dieren als slangen, hagedissen en vleermuizen kunnen niet overleven in de IJslandse natuur en zijn derhalve niet in de natuur op het eiland aanwezig. Ook bestaan er geen IJslandse huisjesslakken of mieren. Wel zijn er bijen, wespen, muggen, spinnen, naaktslakken en lieveheersbeestjes te vinden.
IJsland is beroemd geworden vanwege zijn adembenemende natuur en ongelooflijke natuurlijke fenomenen zoals het noorderlicht en de middernachtzon. Maar IJsland is ook een paradijs voor allerlei soorten dieren in het wild. Van zeezoogdieren, zoals walvissen en zeehonden, tot landdieren zoals rendieren en vossen.
Ongeveer 60% van s'werelds populatie is op IJsland te vinden in de zomermaanden. IJsberen daarentegen wonen wel op het noordelijk halfrond, maar IJsland is bij lange na niet koud genoeg. De 'king of the arctic' is te vinden in Canada, Spitsbergen of noord Groenland.
' Oorspronkelijk kwamen wolven overal op het Noordelijk Halfrond voor, van de westkust van de Verenigde Staten tot de oostkust van Siberië. Behalve op IJsland leefden ze vroeger in heel Europa, ook in België en Nederland.
Muggen. In het noorden van IJsland vindt u het Mývatnmeer, wat ook wel bekend is als het 'Muggenmeer'. In de zomermaanden barst het hier van de kleine mugjes. Ze zijn echter vooral hinderlijk en steken niet.
Gelukkig heeft IJsland nog een bos van 1200 hectare groot, het grootste bos van IJsland. Dit bos vind je in het oosten van het land en draagt de naam Hallormsstadur. In dit bos vind je meer dan zestig boomsoorten en tal van vogels. Er leven ook andere dieren en je treft er diverse soorten planten aan.
Toch heeft IJsland tegenwoordig bijna geen echte bossen meer, slechts 1% van het land is met bomen bedekt. Doordat het eiland bestaat uit zand- en grindwoestijnen, lavavelden, kale rotsen of gletsjers is niet meer dan een kwart van IJsland blijven begroeid.
IJsland is super veilig! Zelfs de hoofdstad Reykjavik is een veilige stad. Je hoeft je niet al te veel zorgen te maken, de veiligheidsrisico's zijn vergelijkbaar met wat je in Nederland gewend.
Het meest typische voedsel in IJsland is vis, lamsvlees of IJslandse skyr (een soort yoghurt). Dit zijn al meer dan duizend jaar de belangrijkste elementen in het IJslandse dieet. IJslandse maaltijden zijn meestal op vlees gebaseerd vanwege het gebrek aan landbouwgrond in het verleden.
IJsland is puur en onaangetast. Geen enkel ander land in Europa valt met IJsland te vergelijken. IJsland is het land van vuur en ijs; een vulkanisch eiland in de Noord-Atlantische oceaan waar de natuurkrachten op hun extreemst zijn en waar je de natuur nog in al zijn intensiteit kunt ervaren.
Tijdens een rondreis IJsland reis je door een ruige natuur, bewonder je watervallen, geisers en vulkanen, wandel je over zwarte stranden en kun je in de wintermaanden het Noorderlicht aanschouwen. Niets in IJsland is zoals in Europa. IJsland kenmerkt zich door unieke, typische kenmerken.
IJsland is letterlijk een land van vuur en ijs. Nergens ter wereld is een hogere concentratie aan actieve vulkanen, gletsjers en geisers te vinden. Slechts een kleine 21% van de oppervlakte van IJsland is gecultiveerd. Het binnenland is derhalve zeer dunbevolkt.
IJsland is een van de meest magische bestemmingen om het licht op te sporen. In Reykjavik, de meest noordelijke hoofdstad ter wereld, kunt u het poollicht 280 dagen per jaar zien. Het officiële seizoen om het poollicht te spotten loopt hier van oktober tot maart.
IJsland heeft een zeeklimaat dat landinwaarts overgaat in een toendraklimaat. Gezien de noordelijke ligging zijn de winters redelijk mild terwijl de temperatuur in de zomer niet vaak boven de 15 graden Celsius komt. Op de hoger gelegen gletsjers komt de temperatuur ook in de zomer niet boven het vriespunt.
Per persoon mag je maximaal 3 kilo invoeren (met een maximale waarde van ISK 13.000). Producten die helemaal niet mogen ingevoerd in IJsland zijn: ongekookte gevogelte, ongekookt vlees, vis, niet-gesteriliseerde zuivelproducten, producten waarin niet-gesteriliseerde melk is verwerkt, boter en ongekookte eieren.
De totale lengte van de ringweg om IJsland (de nationale snelweg) is 1.339 km. De maximum snelheid is 50 km/uur in de bebouwde kom, 80 km/uur op grindwegen buiten de bebouwde kom en 90 km/uur op asfaltwegen.
De maximumsnelheden in IJsland zijn: Binnen de bebouwde kom 50 km/h. Buiten de bebouwde kom 80 km/h. Snelwegen 90 km/h.
Sinds 2016 is Guðni Thorlacius Jóhannesson de president. Hij werd in 2020 herkozen. De ambtswoning van de president heet Bessastaðir en is gesitueerd in Álftanes, even buiten de hoofdstad Reykjavik.
Ijsland kent een populatie van slechts 315.281 zielen. Precies groot genoeg om niet iedereen te kennen, maar er is wel een aanzienlijke kans dat je verliefd wordt op een direct familielid. Iedereen in IJsland is familie van elkaar. Volgens de website News of Iceland stamt de gehele bevolking af van één familie.
De exploitatie van natuurlijke rijkdommen is cruciaal voor de IJslandse economie. Zo hebben de visvangst en de visverwerkende industrie, maar ook de hydro- en geothermale energie die gebruikt wordt in de aluminium- en ferrosiliciumindustrie, belangrijke buitenlandse investeringen aangetrokken.
IJsland is zo'n 20 miljoen jaar geleden geologisch ontstaan en is door de afgelegen ligging lang onbewoond gebleven. In oude geschriften is terug te vinden dat de eerste bewoners die op IJsland kwamen wonen Ierse monniken waren en geen Vikingen.
De economie van IJsland was in 2020 zo'n US$ 22 miljard groot.
Bij de Elding walvissafari, waar Voigt Travel mee werkt, wordt het zien van walvissen voor 100% gegarandeerd. In het noorden van IJsland kun je vanuit Húsavík en Akureyri deelnemen aan walvissafari's. In het zuiden van IJsland kun je voor het spotten van walvissen in Reykjavik terecht.