Wil je toch iets meer stevigheid rondom je voet en enkel, maar nog wel de flexibiliteit in de zool ervaren, dan is de AB schoen aan te raden. Deze valt tussen de categorieën A en B in. Hiermee kun je prima lange afstanden wandelen of een meerdaagse trekking doen.
Koop bij twijfel altijd de grotere maat inlegzool. Weet je niet zo goed welke maat inlegzool je nodig hebt, kies dan altijd een grotere maat. Inlegzolen zijn namelijk van een materiaal gemaakt dat gemakkelijk bij te knippen is. Zo heb je dus altijd de zool die het beste in je schoenen past.
Er wordt wel eens gezegd dat wandelschoenen gemiddeld 1000 tot 1500 kilometer meegaan, maar dit hangt ook van de onderstaande factoren af. De ondergrond waarop je loopt: op asfalt of paden met veel stenen en keien slijten schoenen sneller dan op zachte bos- en zandpaden.
Je tenen mogen de voorkant nooit raken (test dit bij het afdalen op het parcours in de winkel) en de schoenen moeten nergens knellen. Het is belangrijk dat je hiel goed gefixeerd zit in de schoen. Houd er rekening mee dat je wandelschoenen vaak een maat groter zijn dan je gewone schoenen.
Het dragen van wandelschoenen is gezond. Door de demping van een wandelschoen worden je gewrichten, pezen en spieren minder belast dan wanneer je op andere type schoenen loopt, terwijl je wel voldoende steun krijgt om in onverhard terrein niet je enkel te verzwikken of je knieën over te belasten.
Hoge bergschoenen geven veel steun en voorkomen omslaan op zwaarder terrein, maar beperken de voorwaartse beweging van het scheenbeen op vlak terrein. Lage wandelschoenen bieden weinig steun bij zijwaartse beweging op zwaar terrein, maar op vlak terrein geven lage schoenen daarentegen veel bewegingsruimte.
De volgende goede dames wandelschoenen komen het best naar voren in onze wandelschoenentest: Hanwag Banks GTX Lady – comfortabele, bredere dames wandelschoenen. LOWA TREK EVO – dames wandelschoenen voor in de bergen. Keen Terradora – dames wandelschoenen voor in de herfst en winter.
Meindl valt net wat breder. Voor wandelaars die kortere afstanden lopen of juist van een wat zachtere wandelschoen houden, adviseer ik al snel het merk Lowa. Meindl is zeer geschikt voor langere afstanden, mensen die wat zwaarder zijn of voor mensen die in licht gebergte wandelen.
Een op maat gemaakte inlegzool helpt om de ondersteuning (support) van de voet en biedt veel meer comfort door een passende demping. Een inlegzool komt tegemoet aan twee basisbehoeftes: het verbeteren van het comfort in een schoen en het wegnemen van drukpunten door middel van ondersteuning.
Wie mag steunzolen/orthopedische schoenen voorschrijven? Iedere geneesheer die gespecialiseerd is in revalidatie, fysische geneeskunde, orthopedie/traumatologie, chirurgie, reumatologie, neurologie, pediatrie en neuropsychiatrie mag een voorschrift uitschrijven.
Zo kun je je schoenen opvullen met inlegzolen. Ook wanneer de dikke sokken niet afdoende werken, zijn (opvul) inlegzolen een goede oplossing. Het dragen van opvul inlegzolen is de meest effectieve manier om je schoenen te verkleinen. Deze inlegzolen compenseren maatverschil tot een halve schoenmaat.
Een kortere afstand van 5 tot maximaal 10 kilometer kan je prima op hardloopschoenen wandelen als je normaal geen voetklachten hebt of extra stevigheid nodig hebt. Bekijk daarom altijd goed jouw situatie of hardloopschoenen geschikt zijn om te wandelen.
Wandelschoenen inlopen is belangrijk
Een beetje afhankelijk van het soort wandelschoenen wat je hebt, moet je ze in 1 tot 3 wandelingen 'inlopen'. Maak voordat je op vakantie gaat dus 3 (korte) wandelingen met enkele dagen ertussen. Zo kunnen je voeten wennen aan de grove schoenen.
Een categorie A wandelschoen is vrijwel altijd een lage wandelschoen, geschikt voor wandelingen over vlak en effen terrein. Dit type wandelschoen is ideaal om in Nederland mee over de hei of door het bos te lopen, maar ook om mee op een stedentrip te gaan.
Wandelschoenen aanschaffen doe je niet zomaar. Een beetje wandelschoen kost al gauw 160 tot 200 euro en een verkeerde keuze kan pijnlijke gevolgen hebben. Wees slim en ga naar speciaalzaken waar je gedegen advies kan verwachten. Ga bij voorkeur naar een buitensportwinkel waaraan ook een podoloog is verbonden.
Allereerst moet de schoen lekker zitten. Niets mag drukken, knellen of irriteren. De tenen mogen niet de voorkant raken, ze moeten vrij in de schoen kunnen bewegen. Ook bij het afdalen (je moet zeker het 'paadje' een paar keer op en af lopen) mogen je tenen niet of nauwelijks de voorkant raken.
LOWA is een welbekende leverancier van kwalitatieve trail- en wandelschoenen. De schoenen van dit Duitse merk zitten heerlijk comfortabel, hebben een lange levensduur en ondersteunen uw voeten tijdens het wandelen. Vanwege het ruime assortiment heeft LOWA voor elke activiteit een juiste schoen beschikbaar.
Een keuze voor een duurder óf juist voordeliger paar schoenen - want beiden zijn dus hartstikke prima! Bij wandelschoenen worden de grootste prijsverschillen veroorzaakt door de hoogte van de schoen, de categorie, het materiaal, de pasvorm, hoe de schoen geproduceerd is en de mate van duurzaamheid.
Kiezen volgens het bergschoenen- ABC
Met A-schoenen bedoeld voor wandelen in de stad en op goede paden in het bos, en D voor het zware alpinistenwerk buiten de paden en over gletsjers en sneeuw. De middenmoters, B en B/C zijn bedoeld voor echte bergpaadjes en zullen voor de meeste bergwandelaars voldoen.
Heel eenvoudig: de afkorting GTX staat voor het merk GORE-TEX. Dit bedrijf produceert hoogwaardige membranen die de schoen waterdicht en ademend maken. Het dunne laagje wordt gewoon in de voering van de schoen gehangen.
Doordat adidas-sneakers een modieus uiterlijk hebben, kun je zelfs in de stad genieten van het comfort van een wandelschoen. Neem bijvoorbeeld de adidas TERREX Trailmaker: een hippe waterdichte schoen die voldoende grip geeft op onverharde paden maar ook zeker niet misstaat onder een paar jeans.
Mid- of halfhoge hikingschoenen zijn ideaal wanneer je niet duidelijk neigt naar een hoge of lage wandelschoen. Deze schoenen zijn lichter dan de standaard hoge schoenen maar bieden meer ondersteuning dan de lage hiking schoenen.
Wandelschoenen zijn doorgaans laag tot halfhoog. Bergschoenen daarentegen halfhoog of hoog. Het verschil tussen lage en hoge schoenen is de steun. Bergschoenen zijn geschikt voor zwaarder terrein, ofwel ruw terrein.