Naast de verplichte verlichting op een bromfiets, mag een bromfiets zijn voorzien van groot licht, extra dimlicht, stadslichten, richtingaanwijzers, één extra achterlicht, remlichten, achterkentekenplaatverlichting en één dagrijlicht (artikel 5.6.57 Regeling Voertuigen).
Op uw brommer of scooter moet goede verlichting en reflectoren zitten. Als u in het donker rijdt, moeten het voorlicht en het achterlicht op uw brommer of scooter aan zijn. Dit geldt ook bij slecht zicht.
De verlichting voor de kentekenplaat is niet verplicht voor een scooter maar het is uiteraard wel toegestaan.
Groot licht:
mag alleen 's nachts gebruikt worden, behalve bij tegenliggers of wanneer op korte afstand een ander voertuig wordt gevolgd (dus ook fietsers en bromfietsers).
Dimlicht is verplicht om in het donker te voeren. Bij slecht zicht overdag mag het dimlicht ook ontstoken worden. Groot licht mag alleen gevoerd worden als er geen ander verkeer in de buurt is. Mistlicht mag alleen gevoerd worden als mist, sneeuwval of regen het zicht ernstig belemmert.
Groot licht mag u in het donker gebruiken, als u geen tegenligger tegenkomt. Ook als u vlak achter een ander voertuig zit, is groot licht verboden. U mag groot licht binnen en buiten de bebouwde kom gebruiken.
Het is verplicht een wit of geel dimlicht aan de voorkant van de scooter te hebben. Het is toegestaan om 1 extra wit of geel dimlicht, 1 of 2 witte of gele grote lichten en 1 of 2 witte of gele stadslichten te hebben.
Boete rijden zonder rijbewijs scooter
Rijdt u zonder rijbewijs en wordt u door de politie betrapt? Dan moet u een boete van € 260 betalen en mag u niet verder rijden. Als de bestuurder jonger dan 16 jaar is, dan wordt dit bedrag gehalveerd.
Stadslicht is verplicht als je 's nachts (of bij slecht zicht overdag) buiten de bebouwde kom of op de rijbaan parkeert.
De claxon (ook wel toeter of hoorn genoemd) is verplicht en zit daarom ook op alle scooters. De claxon wordt bediend middels een knop op het stuur.
Is kentekenplaatverlichting verplicht? Ja, kentekenverlichting is verplicht en moet altijd samen met grootlicht, dimlicht, stadslicht of mislicht branden. Kortom, de kentekenverlichting moet (bijna) altijd aan staan. Maar de kentekenverlichting mag het achteropkomend verkeer niet verblinden of hinderen.
Volgens Artikel 5.6.45 moeten bromfietsen die na 31 december 2006 aangeschaft zijn, verplicht zijn van een linkerbuitenspiegel. Rijd je zonder linkerbuitenspiegel op je scooter of motor, dan kan dit je een boete opleveren van € 95,-.
Uitrusting die een bromfiets moet hebben
een gele bromfietskentekenplaat; een achteruitkijkspiegel; een voertuigidentificatienummer (VIN); verlichting en reflectoren.
Er zijn de dimlichten, waarmee men meestal rijdt als het donker is. En de grootlichten, die ook wel eens de verstralers worden genoemd. De meeste wagens hebben vooraan ook mistlichten. En tot slot zijn er de standlichten, die het minst licht geven.
Kijk bij jouw autodocumentatie. Het ligt al vast voor je auto welke lamp je nodig hebt. Het staat dus gewoon in de documentatie of het instructieboekje van de auto. Je kunt natuurlijk de koplamp opzoeken en dan de lamp zelf checken maar meestal is dat een lastig klusje.
De lichten die we het vaakst gebruiken, zijn de dimlichten. Deze lichten steken we aan wanneer de avond valt of het donker is. Ook bij regenweer, sneeuw, mist en andere omstandigheden waarbij het onmogelijk is om verder te kijken dan 200 meter is het verplicht om de dimlichten aan te steken.
Op je dashboard kun je altijd zien welke verlichting je hebt ingeschakeld. Dit zijn de symbolen die daarvoor worden gebruikt: Stadslicht is niet hetzelfde als dagrijverlichting. Bij dagrijverlichting branden de achterlichten niet.
Dimlichten en grootlichten moeten geel of wit van kleur zijn. Xenonlampen worden vaak blauw/paarsachtig van kleur, maar op het koplampafstelapparaat is het lichtbeeld vaak alsnog gewoon wit. Andere kleuren zijn niet toegestaan. Knipperlichten aan de voorzijde mogen oranje, geel of wit van kleur zijn.
Om je voor te bereiden op het praktijkexamen is een aantal praktijklessen nodig. Hoeveel je precies nodig hebt is per persoon verschillend, maar ga uit van ongeveer 4 lessen. Bij onze rijscholen worden deze lessen gebundeld en kun je dus in één dag je scooterrijbewijs halen.
Wel mag je pas een scooter rijden als je 16 jaar oud bent. Je kunt dus ook pas je praktijkexamen afleggen, als je 16 jaar bent. Wanneer je zowel je praktijk-, als je theorie examen voldoende afgerond hebt, heb je jouw rijbewijs AM. Dit rijbewijs raak je niet meer kwijt.
Een eerste overtreding wordt met een geldboete afgedaan. Bij een tweede overtreding wordt de verdachte gedagvaard voor de Kantonrechter en wordt er een geldboete en 1 week hechtenis voorwaardelijk geëist. Bij een derde overtreding vordert de officier van justitie een hechtenis van twee weken.
Op de rijbaan is de maximumsnelheid 45 kilometer per uur. Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom is de maximumsnelheid 40 kilometer per uur. Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 30 kilometer per uur.
45 km/uur rijden en op het fiets/bromfietspad max. 40 km/uur. Het is verboden om je scooter op te voeren, zodat hij harder gaat.
De maximale snelheid voor een snorfiets is 25 kilometer per uur. Tel daarbij de wettelijke correctie van 3 kilometer per uur op en je kunt vanaf 28 kilometer per uur een proces-verbaal ontvangen.