Een goede gespreksstructuur
Tijdens de inleiding kunt u samen met uw gesprekspartner bepalen hoeveel tijd u uittrekt voor het gesprek en wat voor onderwerpen u wilt bespreken. In het midden van het gesprek bespreekt u deze onderwerpen en aan het einde van het gesprek vat u in het kort samen wat er besproken is.
Voor een goed gesprek is het belangrijk dat je de boodschap van de ander zo ontvangt en opvat zoals die ander dat ook bedoeld heeft. Je 'verstaat' en begrijpt elkaar dan echt en er is goed contact. Maar je kunt signalen uit de boodschap ook anders invullen of verkeerd opvatten dan ze bedoeld zijn.
Bij een tegenbod accepteert de verkoper uw bod niet, maar stelt een andere koopprijs voor. Vanaf dat moment bent u in onderhandeling. U mag uw bod altijd intrekken of veranderen. U mag bijvoorbeeld het bedrag verhogen of andere voorwaarden stellen.
De drie meest kritische elementen die een grote invloed hebben op het verloop en het eindresultaat van de onderhandelingen zijn: macht, informatie en tijd.
Bedank de recruiter voor de kans, en geef aan dat het een moeilijke beslissing was. Laat zien dat je dankbaar bent door iets positiefs te zeggen over het proces, over het bedrijf of over het gesprek dat je hebt gehad. Leg uit dat je besloten hebt het aanbod af te wijzen, omdat je het salaris niet competitief vindt.
Hoeveel hoger tegenbod salaris? Het is gebruikelijk om een tegenbod van zo'n 10 tot 20% bovenop het voorstel te doen.
Begin je vragen met woorden als wie, wat, wanneer, waar, waarom of hoe. Als je de ander vraagt of iets goed ging, zegt hij ja of nee. Stel je een open vraag, dan krijg je veel interessantere antwoorden.
Tijdens de salarisonderhandeling is het belangrijk om te weten wat je waard bent. Maar hoe bepaal je dat? Denk aan je opleidingsniveau, werkervaring, huidige verantwoordelijkheden, behaalde doelen en eigenschappen die bij de functie passen. Zorg ervoor dat het gevraagde salaris past bij jouw waarde én de functie.
Positioneel versus principieel onderhandelen
Kies je voor principieel onderhandelen, dan focus je op belangen en zoek je naar een win-win-oplossing. Positioneel is harder, geschikt voor eenmalige onderhandelingen zonder toekomstige relatie.
Onderhandelen is een proces waarin wederzijds afhankelijke partijen met tegenstrijdige én overeenkomstige belangen samen willen werken aan een overeenkomst die voor beide betrokkenen acceptabel en realistisch is. Onderhandelen wordt gezien als een specifieke kwaliteit.
Communicatie omvat de competenties die betrekking hebben op gedrag dat is gericht op onderlinge interactie en communicatie, persoonlijk optreden en sociale vaardigheden. Het effectief communiceren in onderhandelingssituaties, leidend tot overeenstemming en acceptatie bij beide partijen.
Een onderhandeling is een proces waarmee twee personen of groepen (de partijen) proberen om door middel van voorstellen en tegenvoorstellen tot een overeenkomst te komen. Loven en bieden is een simpele vorm van onderhandelen (eendimensionaal) maar complexe onderhandelingen vergen creativiteit.
Onderhandelingsvaardigheden zijn kwaliteiten of competenties waarmee twee of meer personen tot een compromis kunnen komen. Deze vaardigheden omvatten vaak soft skills, zoals skills op het gebied van communicatie, plannen, overtuigen, strategie en samenwerken.
Het biedlogboek is alleen achteraf in te zien voor kandidaat-kopers en koper. Op dit moment kan dat alleen bij makelaars van de brancheverenigingen NVM, VBO en VastgoedPro. Ook moeten de drie dagen bedenktijd zijn verstreken en eventuele ontbindende voorwaarden zijn verlopen.
De verkoper kan vervolgens op drie manieren reageren op jouw openingsbod. Hij/zij wijst het bod direct af, accepteert het bod óf brengt een tegenbod uit. Na zo'n tegenbod is het weer jouw beurt: accepteer je je bod, wijs je het af of breng je een nieuw bod uit?
Tip 2: Het openingsbod
Het bedrag: Je hebt het vast wel eens gehoord: Het beste is om standaard 10% onder de vraagprijs te bieden op huizen. Of nog erger: zorgen dat je 10% onder de vraagprijs eindigt, want dat is altijd de marge die op de vraagprijs zit.