Dat liefdesverdriet je gezondheid tijdelijk sterk kan ondermijnen, bleek ook uit onderzoek van de Faculteit Psychologie van de UVA. Onderzoekster Erica Kinkel was verrast te zien hoe groot de impact van liefdesverdriet is: ”Je kunt fysieke klachten krijgen als buikpijn, hoofdpijn en misselijkheid.
Uit het oog = uit het hart
Volgens Lopez activeert liefdesverdriet dezelfde gebieden in je brein als fysieke pijn, depressie en de afkickverschijnselen van een drugsverslaving. Je kunt er dus letterlijk ziek van zijn. "Die pijn zakt echt vanzelf, ook al voelt het soms niet zo.
Lichaam en brein reageren op de stress die een relatiebreuk kan veroorzaken. Mensen met stress kunnen minder eetlust hebben, slechter slapen, maag- en darmklachten of hoofdpijn krijgen. Daarnaast zijn er allerlei mentale klachten zoals gevoelens van angst, onzekerheid, een opgejaagd gevoel en negatieve gedachten.
De pijn van romantische afwijzing, een gebroken hart, is vergelijkbaar met fysieke pijn. Zo bleek uit het onderzoek van universitair hoofddocent klinische psychologie Freddy van der Veen. Een gebroken hart activeert het pijnnetwerk in de hersenen en vertraagt de hartslag.
De binding is zo sterk dat hersenscans na een verbroken relatie laten zien dat de fysieke pijngebieden in de hersenen geactiveerd worden. Hierdoor kunnen sommige mensen met liefdesverdriet echt lichamelijke klachten ervaren, zoals misselijkheid, maagklachten en hoofdpijn.
71 procent van de deelnemers was na ongeveer 11 weken over het ergste verdriet heen. Toch is er wel degelijk een verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen hebben de neiging om direct door de pijn overspoeld te worden, terwijl mannen deze emoties uitstellen.
Drie fases van liefdesverdriet: de ontkenning, de verwerking en de berusting.
Volgens psycholoog Rumani Durvasula voelen de meeste van haar patiënten zich beter na zes weken. "Na zes weken beginnen de meeste mensen zich aan te passen aan het leven zonder hun ex. Het kan veel sneller, maar meestal duurt het niet veel langer," zegt ze aan Glamour.
"Bij een gebroken hart knijpt de onderkant van het hart niet of nauwelijks samen. Het hart krijgt dan de vorm van een Tako-tsubo. De oorzaak kan liefdesverdriet, het plotseling overlijden van een dierbare of plotseling heftige pijn zijn, maar ook het winnen van een loterij kan acute heftige emotionele stress geven.
Daarnaast kan rouw ook effect hebben op je lichaam. Je kan je bijvoorbeeld vermoeid of zelfs helemaal uitgeput voelen. Ook kunnen mensen last hebben van slaapproblemen, hoofdpijn, maagklachten, verminderde eetlust, concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Deze lichamelijke klachten ontstaan vooral door stress.
Jazeker. Wetenschappers van de universiteit van Harvard hebben becijferd dat nabestaanden het eerste etmaal na het overlijden van een geliefde twintigmaal meer kans op een hartaanval hebben. De daaropvolgende dagen zakt die kans, maar blijft ze nog steeds verhoogd: nog ongeveer achtmaal zo groot als normaal.
Hier zijn de emoties zodanig heftig, dat er gewoon geen sprake meer is van honger. In het begin van een plots verdriet gaat je lichaam in shutdown of in shock. Dan kan het lichaam even niet focussen op die hongerprikkels. Je maag kan letterlijk dichtklappen door de sterke emoties.
Heb geen contact meer met de ander; dus niet bellen, appen of mailen. Berg ook alle spullen op die je aan je ex doen denken, zoals foto's en kleding. Probeer ook plekken waar jullie vaak samen kwamen of waar je ex vaak komt te vermijden. Dit alles kan lastig zijn, maar ook effectief.
Het rouwproces kent 5 fasen; ontkenning, boosheid, het gevecht aangaan, depressie en aanvaarding.
De klachten lijken op de symptomen van een hartaanval, zoals hevig zweten, druk op of pijn in de borst, benauwdheid, duizeligheid en misselijkheid. De heftigste klachten komen voor binnen twee weken na de stressvolle gebeurtenis.
Als je vriend(in) het uitmaakt, kan dat heel verdrietig zijn. Maar ook als jij het zelf hebt uitgemaakt kan je daar veel verdriet van hebben. Ook dan kan je de ander heel erg missen.
Rouwen hoort er bij
Eigenlijk is het net alsof iemand overleden is. Volgens The Journal of Positive Psychology duurt het minimaal 11 weken voor je over iemand heen bent. Neem gewoon de tijd om te rouwen, ook als het langer dan 11 weken duurt.
Verdriet heeft vaak een hele concrete oorsprong en is vaak een reactie. Veelvoorkomende oorzaken zijn: Heftige gebeurtenissen zoals het verlies van een partner of gezinslid, relatieproblemen, problemen met werk of geldproblemen.Een negatief zelfbeeld kan ook leiden tot verdriet.
Liefdesverdriet is soms zelfs gevaarlijk. In je brein kan liefdesverdriet namelijk dezelfde gevoelens en klachten opwekken als bij griep, depressie of zelfs een cocaïneverslaving. Dat betekent dat je van liefdesverdriet soms echt ziek wordt, en dat wil je natuurlijk niet.
Het is dan aan jou om erop in te gaan of niet. De meeste exen beginnen hun geliefde te missen na een 2 tal weken.Soms een drie weken, dat hangt ervan af hoe jullie uit elkaar zijn gegaan. De meesten ex liefjes gaan terug naar elkaar als ze elkaar hard missen en als het gemis blijft voortduren.
Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan, later toch weer bij elkaar komen. Er zijn zelfs koppeltjes bij wie dit een terugkerend patroon wordt.
Om 'af te kicken' is het het beste om de communicatie met je ex de eerste tijd op alle fronten af te kappen. Een duidelijke 'break', zorgt ervoor dat je niet in al de emoties blijft rondcirkelen. Spreek dus met jezelf af, dat je bijvoorbeeld 30 dagen geen contact zult zoeken met je ex.
Rouwproces. Wanneer je relatie uitgaat kom je vaak in een rouwproces terecht. Daar horen zes stadia bij: shock, ontkenning, depressie, boosheid, onderhandelen en acceptatie. De verwerking verloopt niet perse in deze volgorde.