Wanneer is behandeling nodig? Op volwassen leeftijd herstelt een buikwandbreuk meestal niet meer vanzelf. Heeft u klachten door de breuk, dan is meestal een operatie nodig. Een breuk wordt gevaarlijk als de breukinhoud blijvend beklemd raakt bij een nauwe breukpoort.
Wat zijn de symptomen van een buikwandbreuk? Een buikwandbreuk presenteert zich doorgaans door een zwelling. Bij sommige mensen kan het zijn dat de zwelling niet te voelen is door bijvoorbeeld een forse onderhuidse vetlaag. Een buikwandbreuk kan klachten geven van een onaangenaam gevoel.
Als u geen klachten heeft, is geen behandeling nodig. Vaak helpt het dragen van een corset. Als u wel klachten heeft, is een operatie nodig. De arts brengt met een kijkoperatie of een open buikoperatie de uitstulping weer binnen het buikvlies.
Een kleine breuk kan behandeld worden door het sluiten van de zwakke plek. Als de breuk wat groter is wordt tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van kunststofmateriaal om de buikwand te verstevigen. Soms wordt tijdelijk een wonddrain achtergelaten. De operatie wordt uitgevoerd onder algehele narcose.
Een litteken- of buikwandbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden. Hierdoor kunnen meer pijnklachten optreden. Een enkele keer komt het voor dat een stukje van de darm bekneld raakt in de breukpoort. Hierdoor raakt niet alleen de darminhoud bekneld maar ook de bloedcirculatie van de darm.
Het is belangrijk om bij interne druk op de wond (bijvoorbeeld bij persen, niezen of hoesten) tegendruk te geven, door de wond met de hand of met een kussentje te ondersteunen. Zodra de pleisters verwijderd zijn mag u weer douchen. U mag dan echter nog niet in bad.
Wanneer is behandeling nodig? Op volwassen leeftijd herstelt een buikwandbreuk meestal niet meer vanzelf. Heeft u klachten door de breuk, dan is meestal een operatie nodig. Een breuk wordt gevaarlijk als de breukinhoud blijvend beklemd raakt bij een nauwe breukpoort.
Een buikwandbreuk ziet er over het algemeen uit als een zwelling. Afhankelijk van de hoeveelheid organen die naar buiten stulpen, kan de zwelling groter of kleiner zijn. Als de breuk groot is en er beklemming ontstaat, kan een buikwandbreuk pijn doen of klachten veroorzaken.
Een bovenbuikbreuk komt vaker voor bij mannen. Meestal geeft deze breuk geen klachten, maar soms kan het pijn doen. Meestal zit er alleen vetweefsel in de breukzak. Daarom heeft een beklemming geen ernstige gevolgen.
Een buikwandcorrectie, het verwijderen van overschot aan buikhuid en onderhuids vet, is een uitgebreide operatie. Daarom vergt een buikwandcorrectie ook een behoorlijke herstelperiode , die meestal 6 tot 8 weken duurt. Het is van belang dat u na de ingreep voldoende rust neemt en uw lichaam niet te veel (over) belast.
De opening of verzwakking in de buikwand kan ontstaan door aangeboren factoren of door uitrekking van de buikwand. Uitrekking kan optreden in het verloop van het leven bijvoorbeeld door zwaar tillen, toename in lichaamsgewicht, persen bij bemoeilijkte stoelgang, veel hoesten, enzovoorts. De breuk wordt dan groter.
Een buikwand- of littekenbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden. De bovenbuikbreuk zit in de buikwand precies in de middenlijn van de bovenbuik. Bij deze breuk komt meestal geen buikinhoud naar buiten, maar alleen vetweefsel. De breuk komt vaker voor bij mannen.
Buikwandpijn wordt ook wel ACNES genoemd: Anterieur Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome. Vanuit het ruggenmerg lopen er tussenribzenuwen naar de borstkas en de buikwand. Wanneer de zenuwen die naar de buik lopen bekneld raken in de spieren van de buikwand, kan er pijn ontstaan.
Bij een beklemde breuk zit het buikvlies, met daarin mogelijk een deel van de darm, klem in de opening door een nauwe breukpoort. Dit kan gevaarlijk en pijnlijk zijn. De arts kan de diagnose gemakkelijk stellen aan de hand van lichamelijk Page 3 3 onderzoek, de breuk is vaak eenvoudig te zien als u staat.
Het reven (bij elkaar hechten) van de buikspieren in de middenlijn herstelt de normale buikspierfunctie. Hierdoor kunnen ook rugklachten worden verholpen. Wanneer het overschot zich bevindt in het gehele gebied tussen de ribbenboog en de schaamstreek, dan is er volledige buikwandcorrectie nodig.
Buikpijn rond de navel, hangt vaak samen met een aandoening van de dunne darm: een ontsteking, zoals de ziekte van Crohn, besmetting met een parasiet of bacterie. Bacteriële infectie.
Een buikwandbreuk kan pijnklachten geven, klachten bij bewegen of een ontsierende zwelling van de buik geven. Soms bestaat er ook een risico op beklemming van de breuk.
De alvleesklier, ook wel pancreas genoemd, is een langgerekte trosvormige klier die bovenin de buik ligt, vlak achter de maag. De alvleesklier maakt hormonen aan en geeft deze af aan het bloed.
Als de hernia zich hoog in je rug bevindt, kun je ook nog buikpijn krijgen. De ernst van de pijnklachten hangt samen met de hoeveelheid druk die de uitstulping uitoefent op de zenuw. Vaak is alleen de tussenwervelschijf zelf beschadigd.
Buikwandbreuk. Een buikwandbreuk (hernia) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. De breuk is herkenbaar als een zwelling ter plaatse. De zwakke plek of opening in de buikwand is de breukpoort.
U heeft een buikoperatie gehad en hierbij is helaas een complicatie opgetreden. Deze complicatie noemen we een fascie-dehiscentie of een platzbauch.
De eerste zes weken na de operatie mag u niet zwaar tillen (zware boodschappentassen, vuilniszakken). Licht huishoudelijk werk zoals koken, afwassen kunt u geleidelijk weer gaan doen. Stop als u merkt dat u moe wordt! De eerste drie weken mag u niet fietsen.
De blindedarm wordt ook wel appendix (letterlijk: aanhangsel) genoemd. Deze bevindt zich meestal daar waar de dunne darm overgaat in de dikke darm, rechtsonder in de buik. Een blindedarmontsteking (appendicitis) is een meestal plotseling ontstane, ontsteking van de blindedarm.
Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat de kosten tussen de 3.000 en 7.500 euro liggen. Let op: baseer je keuze voor een kliniek nooit volledig op de (lage) prijs van een ingreep. Het gaat immers wel om je lichaam.