Als je gaten wilt maken, gebruik dan een schaar, een scheermes of een scherp mes om je spijkerbroek te scheuren. Een hobbymes of een stanleymes werken ook prima. Om een gerafelde uitstraling te creëren, gebruik je schuurpapier, een kaasrasp, staalwol of een puimsteen.
Stap 1: losse draden wegknippen. Stap 2: de garen (de draad) door de naald krijgen. Stap 3: Over de randen van het gat naaien. Stap 4: Het gat / scheur in de spijkerbroek dichtnaaien.
Je kunt een klein gaatje herstellen met naald en draad of een groter gat dichtnaaien met behulp van een lapje, wat bijpassend garen en een naaimachine. Als je een spijkerbroek hebt die wel een kleine reparatie kan gebruiken, naai dan het gat dicht en de broek is bijna weer zo goed als nieuw!
Wat je nu ook veel ziet in de winkels zijn gaten die op een grappige manier dicht gestikt zijn. Eerst strijk je een stuk reparatiedoek aan de binnenkant van de broek of je speldt er een stuk spijkerstof aan vast. En dan lekker zigzaggen met de naaimachine, net zolang totdat het gat in de broek dicht is.
Van een oude spijkerbroek kun je natuurlijk ook allerlei nieuwe kledingstukken maken. Vroeger knipte ik broeken die te kort waren of gescheurd waren af om er een korte broek van te maken, maar je kunt jouw jeans ook omtoveren in een rokje of een kledingstuk voor één van de kinderen.
Gaten zo onzichtbaar mogelijk repareren
Een gat dichtmaken zodat je er zo weinig mogelijk van ziet kan door er een lapje achter te strijken, aan de binnenkant van het kledingstuk. Daarna kun je dat lapje vastnaaien met naaigaren dat zo min mogelijk opvalt.
Een smalle 'gespleten naad' is veel gemakkelijker dicht te naaien dan een groot, volledig gat in de stof. Als het gat een gespleten naad is, dan moet je de naad met sterk draad weer aan elkaar kunnen naaien. Als er daadwerkelijk stof ontbreekt, kun je het gat versterken met draad, of een lapje over het gat naaien.
Textiel lijm is een zelfklevend product dat wordt gebruikt als alternatief voor het naaien van kleding en andere materialen van textiel. Hiermee kunt u stoffen samen lamineren zonder een draad en naald te gebruiken met de optie om tijdelijke of permanente bindingen te maken.
Hoe werkt het ReStyle reparatiedoek:
Hittegevoelige stoffen als de synthetische stoffen PVC, Nylon, Rayon en Acetaat kunnen meestal niet tegen hitte. Bij zwaardere stoffen als jeansstof of denim is het verstandig om het te repareren stuk eerst te strijken. Hierdoor wordt de stof goed warm en zal de lijm beter hechten.
Reparatiedoek gebruik je om kleding aan de binnenzijde te repareren.
Het repareren van een winkelhaak gebeurt door een lap textiel aan de achterzijde en/of voorzijde vast te zetten. Dit kan zonder naald en draad, namelijk met textiellijm of met strijktextiel. In het verleden gebruikte men arabische gom als lijm.
Het reparatiedoek van Pronty kun je in veel meer soorten krijgen. Het merk heeft opstrijkbaar doek in zo'n twintig kleuren in dezelfde dikte als dat van Hema (Snelfix noemt Pronty dit). Daarnaast heeft Pronty speciaal reparatiedoek voor zwaardere stoffen, zoals denim, en juist lichte stoffen.
Dit probleem ken je vast wel: je spijkerbroek slijt snel of scheurt zelfs bij het kruis of aan de binnenkant van je dijen. Dit komt vooral door het fietsen. Als je merkt dat de stof bij het kruis dunner wordt, kun je er aan de binnenkant een stuk speciale reparatiestof in strijken.
Je kan natuurlijk je broek naar de plaatselijke kledingmaker brengen. Dit kost je meestal rond de €25,00 en is binnen een aantal dagen gemaakt. Wanneer je iets handiger bent zou je zelf achter de naaimachine kunnen kruipen en de taille innemen.
Hoe duur het is om een broek te laten inkorten, hangt af van de stof waarvan hij is gemaakt en of er bijzonderheden in de broek verwerkt zijn. De prijs begint gemiddeld bij ongeveer acht euro. Een broek kun je professioneel – dat wil zeggen bij de kleermaker – al vanaf ongeveer acht euro laten inkorten.
De makkelijkste truc is om je broek met lauwwarm water in te spuiten. Vervolgens leg je de broek op de grond. Ga met je voeten op de zoom van je broek staan en trek de broek bij de ceintuurband alle richtingen op. Dit mag best wat hardhandig.
Gebruik je oude kleding voor het maken van nieuwe accessoires. Gebruik de stof van je oude kleding voor om een hoofdband, bijvoorbeeld, of gebruik dunne reepjes van meerdere stoffen om een armband of ketting te vlechten. Het is ook heel gemakkelijk om van een oud T-shirt een stijlvolle tas te maken.
Een winkelhaak of platte haak is een werktuig bedoeld om rechte hoeken uit te zetten, of te controleren op haaksheid.
Om een jas te repareren zijn allerlei middelen te koop. Zo kun je bijvoorbeeld een stoffen patch gebruiken, maar ook een reparatiemiddel dat zich uitzet naar een (waterdichte) patch. Een voorbeeld is onder meer het veel gebruikte Tear-Aid. Tear-Aid repareert permanent gaten en scheuren in bijvoorbeeld jassen.