Reken per dier op zo'n twintig vierkante meter. Zorg ook voor een paar schaduw gevende bomen, een kleine stal en veel vers water zodat deze ijdele dieren zich schoon kunnen houden.
Zorg ervoor dat het gehele verblijf wel groter is. Het liefst 5m2 gras erbij. Als je van plan bent om duikeenden, of zee-eenden te gaan houden, heb je een vijver van minimaal 3 x 3 meter nodig met een diepte van minimaal 60 cm. Voor ganzen heb je echter al genoeg aan een vijver van ongeveer 5 m2.
Zorg er dan voor dat je vijver minimaal 80cm diep is. Duik- en zee eenden zoals bijv. de middelste zaagbek, hebben een vijver van minimaal 60 cm diep nodig. Voor overige eenden en ganzen wordt aangeraden om een vijver van minimaal 35 cm te creëren.
Wil je loopeenden houden, zorg dan dat je een afgesloten gebied hebben waar ze vrij rond kunnen lopen. Naast de ruimte om rond te scharrelen hebben loopeenden een nachthok nodig waarin ze beschut kunnen zitten bij slecht weer. Een kleine schuur of een groot hok is hiervoor prima.
Hoeveel eenden? Eenden zijn groepsdieren en om die reden is het absoluut niet aan te raden en verantwoord om één eend zijn of haar hele leven alleen te houden. Omdat het groepsdieren zijn hebben ze graag het gezelschap van soortgenoten.
Meestal ziet men in een bijt veelvoorkomende watervogels – zoals bijvoorbeeld wilde eenden, ganzen en meerkoet – maar soms treft men er ook exoten in aan.
Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Een vijver is niet noodzakelijk maar zullen ze zeker op prijs stellen om zo nu en dan hun veren nat te kunnen maken. Loopeenden vragen voor hun bescherming een beschutting tegen extreem weer en roofdieren. Denk hierbij aan een schuurtje of een eendenhok. Je kunt ze voer voor watervogels geven als basis.
De prijs van Indische loopeenden ligt tussen de 0 en 200 euro per stuk.
Ze kunnen heel goed met kippen leven mits de haan niet agressief is. Eén woerd kan heel goed met een paar eenden gehouden worden. Let wel op dat de woerd apart gezet wordt als de eenden jongen hebben uitgebroed.
Hoeveel kost een eend? Eenden kosten naargelang van de soort of het ras 5 tot 25 euro per dier. De prijs voor eendenvoer varieert van 1 tot 5 euro per kg. Reken op ongeveer 5 euro per eend per maand voor het voer en verzorging.
Ook eenden verschrikkers, zoals vogelverjagende vliegers, zijn effectief. Al bij het lichtste briesje verjagen vliegers eenden. Een goed voorbeeld hiervan is de Ketrop Black Hawk kite.
1. Probeer elke dag je hand rustig in het hok te leggen en kijk hoe de loopeendjes erop reageren. Zo wennen ze aan je handen en worden ze erg snel tam.
Reken per dier op zo'n twintig vierkante meter. Zorg ook voor een paar schaduw gevende bomen, een kleine stal en veel vers water zodat deze ijdele dieren zich schoon kunnen houden.
Eendje is geentje
Een eend alleen, da's maar niks. Net als kippen houden eenden ervan om hun tijd samen met soortgenootjes door te brengen. Hou dus altijd minstens twee eenden, maar liefst nog veel meer tegelijk in je tuin, want het zijn sociale dieren die in hun eentje snel ongelukkig worden.
Maar belangrijk is dat de vogels ander voedsel krijgen, zoals haver, granen, maïs, doperwtjes, sla, eendenkorrel of een restje rijst, en juist geen brood of ander ongezond voedsel als crackers en biscuits. De boodschap is daarnaast: niet overvoeren.
In vergelijking met het ei van een kip is de dooier groter en heeft het dus meer eigeel. Het eiwit is wat dikker. Ze schijnen erg goed te zijn voor het bereiden van banketproducten en gehaktballen. Maar uiteraard smaken ze gebakken, gekookt, gevuld of in een eiersalade ook prima!
Loopeenden. Indische loopeenden voeden zich hoofdzakelijk met insecten en weekdieren, zoals wormen, mieren, vliegen, muggen en slakken. In planten zijn ze minder geïnteresseerd, waardoor ze gemakkelijk in een tuin vrij kunnen loslopen. Het zijn excellente slakkenbestrijders.
Indische loopeenden hebben minder behoefte aan een waterplas alhoewel ze een poeltje om te snabbelen wel lekker vinden. Ze eten meer grotere insecten zoals dikke naaktslakken, torren en vliegen en in mindere mate vegetatie. Dat maakt dat je ze, in tegenstelling tot kippen, rustig los in je tuin kan laten lopen.
Ze eten met name slakken, wormen, insecten, kleine kikkers en zelfs baby-muizen gaan er graag in. Als ze dit uit je tuin kunnen halen zal je ze niet veel hoeven bijvoeren. In hoeverre ze het uit je tuin halen merk je aan hoeverre ze hun schaal eten leegeten.
Het is heel onhandig hoor een eend als huisdier; ze worden namelijk nooit zindelijk! Nu zijn het nog grappige kleine kakjes, maar let op: het worden stinkende flatsen in je huis en het grappige gaat daar snel vanaf!
Kwakers die kwaken echt bijna altijd. Ook als er geen onrust is of schrik. Bij schrik veranderd de toonhoogte en de intensiteit van het geluid. Een wilde eend kwaakt niet snel in het donker omdat zij zich dan verraad.
Meestal foerageert de eend daarmee in het water door te "grondelen”. ook eten eenden op het land. Als eenden grondelen zuigen zij met hun vlezige, gevoelige tong water op door de snavelspits en slaan dit met gesloten snavel via de randen weer naar buiten. Hierdoor ontstaat het bekende snaterende/slobberende geluid.