Mensen kunnen meerdere malen dengue krijgen. Een klein deel van de infecties ontwikkelt tot ernstige dengue met complicaties zoals dengue hemorragische koorts (DHF) en dengue shock syndroom (DSS). Zonder behandeling zijn dergelijke complicaties levensbedreigend.
Bescherming tegen muggenbeten door goede antimuggenmaatregelen is en blijft daarom heel belangrijk. Er is geen medicijn om dengue te behandelen, je moet gewoon uitzieken. Sinds april 2023 is er een vaccin tegen dengue. Dit vaccin is slechts voor een beperkte groep reizigers geschikt.
Knokkelkoorts is een ziekte door een virus (het denguevirus). U krijgt het virus als u gestoken wordt door een mug met het virus. Klachten zijn plotseling koorts met koude rillingen, vaak met heftige hoofdpijn en pijn achter de ogen. Er zijn geen medicijnen om knokkelkoorts te genezen.
Dengue is endemisch in meer dan 110 landen. Wereldwijd worden er 50 tot 100 miljoen mensen mee geïnfecteerd, wat leidt tot een half miljoen ziekenhuisopnamen en ongeveer 12.500 tot 25.000 sterfgevallen.
U krijgt het virus van een mug. 1 tot 12 dagen na de muggensteek wordt u ziek. Klachten zijn koorts, pijn in spieren, botten en gewrichten, hoofdpijn, misselijkheid en moeheid. Er zijn geen medicijnen om chikungunya te genezen.
Bij primaire infecties treedt vier tot vijf dagen na het ontstaan van de koorts een stijging op van de IgM-antistoffen en na zeven tot tien dagen een IgG-stijging. IgM-antistoffen zijn drie tot zes maanden te detecteren, terwijl IgG-antistoffen het hele leven detecteerbaar blijven.
Het virus wordt overgedragen door een beet van een besmette mug. De muggen die Japanse encefalitis overbrengen zijn met name 's avonds en 's nachts actief. Het risico voor de reiziger is gering. De ziekte wordt niet van mens op mens overgedragen.
Dit virus komt voor in (sub)tropische gebieden en wordt overgedragen door muggen. Dengue (of knokkelkoorts) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus komt voor in (sub)tropische gebieden en wordt overgedragen door muggen.
De beet van de tijgermug lijkt op die van een normale mug
Ook jeukt de bult niet meer of minder dan andere muggenbulten. Wel steekt de Aziatische tijgermug vooral overdag, in tegenstelling tot de meeste inheemse muggen. Als je overdag geprikt bent door een mug, zou dat dus de Aziatische tijgermug kunnen zijn.
Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack.Gebruik eventueel een zalf tegen de huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol, aloë vera of calendula (gebruik volgens bijsluiter). Na enkele dagen verdwijnt de plek en de jeuk. Neem contact op met de huisarts bij hevigere klachten na een muggenbeet.
Niet ernstige of ongecompliceerde dengue begint als een acuut optredende koortsende ziekte (tot 41°C) met koude rillingen, hoofdpijn (met name retro-orbitaal), spier-, bot- en gewrichtspijn (met name lumbosacraal), algemene malaise en gaat vaak gepaard met een maculopapulair exantheem op de eerste en tweede ziektedag.
Dit jaar zijn tot nu toe in vijf Nederlandse gemeenten tijgermuggen gevonden. Dat gebeurde in Amstelveen, Assen, Lelystad, Moerdijk en Sittard. Daarnaast is er in Haarlemmermeer (Schiphol) een aantal gelekoortsmuggen aangetroffen, meldt de stichting platform Stop invasieve exoten, die de muggencijfers bijhoudt.
In tegenstelling tot het grootste deel van Indonesië, kun je op Bali geen malaria krijgen. De ziekte komt niet voor op het eiland. Wel kunnen muggen op het eiland andere ziektes overdragen, zoals dengue (knokkelkoorts) en chikungunya.
Ongeveer 100 miljoen mensen worden wel ziek en bij 500.000 mensen verloopt de ziekte ernstig. In minder dan één procent van de gevallen leidt knokkelkoorts tot de dood.
Dengue komt in alle tropische gebieden voor en vooral in Zuidoost-Azië, Midden- en Zuid-Amerika, het Caribische gebied en Afrika.
Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat mensen die meer carboxylzuren aanmaken, dat in talg zit, aantrekkelijker zijn voor muggen. "Iedereen heeft aantrekkelijke en afstotende vetzuren op de huid, het gaat erom in welke verhouding je ze hebt."
Na het doormaken van een infectie met één type denguevirus ben je levenslang beschermd tegen dit type, maar niet tegen de andere typen.
De Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Via internationale transporten heeft de mug zich de afgelopen jaren verspreid over grote delen van de wereld, waaronder Europa. De tijgermug steekt vooral overdag. Zulke steken worden als pijnlijk ervaren.
Wel kun je allergisch zijn voor muggen en door een muggenbeet een allergische reactie krijgen. Als je allergisch bent voor muggen dan zjn je muggenbulten vaak een stuk groter dan gemiddeld, een volledig lichaamsdeel kan zelfs opgezwollen raken.
Knokkelkoorts is een ziekte die je kunt krijgen door het denguevirus. Dit virus komt in je bloed door een steek van een bepaald soort mug. De ziekte komt normaal gesproken niet in Nederland voor. Mensen die terug komen uit een warm land kunnen wel het denguevirus meenemen in hun bloed en dan in Nederland ziek worden.
U kunt dengue oplopen door een steek van een mug. Deze mug is vooral overdag actief. Om dengue te voorkomen, kunt u het beste maatregelen tegen muggenbeten nemen. Draag lange kleding en gebruik een anti-muggen middel met DEET.
Mensen met knokkelkoorts hebben hoge koorts en pijn in de gewrichten ('knokkels'). Hieraan dankt de ziekte zijn naam. Knokkelkoorts komt door een virus. Dit virus wordt op mensen overgebracht door muggen die vooral overdag steken.
Tijgermuggen zijn heel duidelijk zwart-wit.Ze hebben een wit streepje op hun zwarte rug.Het zijn vrij kleine muggen.Ze hebben geen vlekjes op de vleugels.
'De tijgermuggen steken ook overdag, en sommige bewoners konden daardoor niet meer in hun tuin komen. De overlast was echt groot', zegt Deblauwe. 'Voor de duidelijkheid: die tijgermuggen zijn niet besmet, ze verspreiden op dit moment dus geen virussen.
Als je DEET overdag en 's avonds gebruikt en af en toe op je kleding, gebruik je ongeveer 10 milliliter per dag. Als je DEET overdag gebruikt en een paar uur 's avonds gebruikt in een gebied waar je niet veel zweet en je huid voor het grootste deel bedekt is, gebruik je ongeveer 5 milliliter per dag.