Muggen leven altijd in de buurt van stilstaand water, omdat hun larven hierin opgroeien. Het water in sloten en plassen is in de winter te koud, larven kunnen hierin niet overleven.
De meeste muggen gaan 's winters in winterslaap, dus veel zul je er niet tegenkomen. Muggen verstoppen zich tijdens de koude maanden in de kleine gaatjes van onze huizen. Omdat een mug koudbloedig is, moet hij zichzelf warm houden. In de lente worden de muggen weer actief en gaan ze op zoek naar vers bloed.
De stofwisseling daalt en de mug raakt bestand tegen verschillende omgevingsfactoren zoals kou. Mocht het in de winter nou opeens weer warmer worden, kan de mug ontwaken uit zijn diapauze, actief worden en later tijdens plotselinge vorst toch sterven.
Zodra de daglengte onder de 12 uur komt, zo rond eind september, is het voor de huissteekmug tijd om in winterrust te gaan. Kort voor de winterrust zuigen de muggen zich nog flink vol met nectar zodat ze hun eigen vetvoorraadje kunnen aanleggen om de winter door te komen.
Als vuistregel kan je nemen dat er muggen kunnen blijven komen zolang de temperatuur tussen de 15 en 20 graden blijft. Als die eenmaal (structureel) naar waarden tussen 10 en 15 daalt, zal ook het aantal muggen dalen.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt! Heb je geen lavendel in huis, maar wel muntblaadjes of kattenkruid?
We lieten het net al even vallen, maar muggen hebben een hekel aan lavendel, basilicum, rozemarijn en kattenkruid. Dus daar waar je direct naar de winkel kan hollen om een anti-muggenspray te kopen, kan je ook aan het DIY'en slaan.
Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat mensen die meer carboxylzuren aanmaken, dat in talg zit, aantrekkelijker zijn voor muggen. "Iedereen heeft aantrekkelijke en afstotende vetzuren op de huid, het gaat erom in welke verhouding je ze hebt."
Muggen drinken veel bloed
Hoewel muggen klein zijn, kunnen ze veel bloed drinken. Zo is een mug na één keer steken niet vol en zal hij je makkelijk nog een paar keer steken. Muggen kunnen namelijk tot wel 3 keer hun eigen lichaamsgewicht aan bloed drinken.
Geen horren? Houd je ramen en deuren 's dan zoveel mogelijk gesloten, vooral 's avonds. Maar wat als de muggen in korte tijd een grote familie hebben gesticht? Dat kunnen ze namelijk erg goed, want een mug leeft zes tot acht weken en in die periode kan ze tot wel 900 en misschien zelfs 1000 eitjes leggen!
Muggen kunnen in huis overlast veroorzaken.Zo maken de insecten vaak een muggennest in huis om zich voort te planten. De broedplaatsen vind je vaak in de kelder of in de kruipruimte. De eitjes worden doorgaans verstopt in het afvoerputje.
Het lijkt ook wel of ze altijd rond je hoofd vliegen. Weet je waarom ze dat doen? Muggen 'ruiken' de kooldioxide die wij uitademen op zo'n 50 meter afstand en blijven daarom zo boven ons hoofd cirkelen.
"De muggen die hebben overwinterd, zijn al in april wakker geworden. De eerste generatie kwam in mei tevoorschijn. In een jaar met een normale temperatuur gebeurt dat pas eind juni", zegt hij. "De meeste overlast hebben we dan in juli en augustus."
Mensen met 'zoet bloed' worden sneller gebeten
Muggen worden vooral aangetrokken door de koolstofdioxide die wij uitademen. Vrouwen die zwanger zijn, lange mensen of mensen met overgewicht zijn hierdoor vaker de pineut, omdat zij de meeste koolstofdioxide uitstoten.
Als middel tegen muggen kun je dus veel zuivel, vlees(waren), groenten, fruit en graanproducten eten want daar zitten vitamine B1 in. Je kunt natuurlijk ook vitamine B1 pillen nemen of gewone multivitaminen want de dosis B1 die daar in zit zou voldoende moeten zijn.
Deze muggen leven 40 à 50 dagen en zetten gedurende hun leven meerdere keren eitjes af. Steekmuggen zijn echter niet de enige muggenfamilie met bijtende soorten, ook soorten uit andere families (kriebelmuggen of Simuliidae en knutten of Ceratopogonidae) bijten en kunnen ziekten overbrengen.
Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat muggen mensen met bloedgroep O twee keer zo aantrekkelijk vinden als mensen met een andere bloedgroep.
Een mug, vlo of mier voelt u meestal niet steken. U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven.
Hoeveel bloed zuigt een mug op als hij je prikt? Héél weinig. Maar 0,000005 liter bloed per beet. Je hoeft dus niet bang te zijn dat een mug al je bloed opslurpt.
Normaal gesproken heeft een mug aan één keer prikken genoeg. Maar stoor je haar tijdens de maaltijd, dan zal ze terugkomen totdat haar buik vol zit.
Zo blijkt dat ze behoorlijk veel sliepen; gemiddeld tussen de 16 en 19 uur per dag. Deze resultaten suggereren dat vermoeide muggen dus slaap boven eten verkiezen.
Wel kun je allergisch zijn voor muggen en door een muggenbeet een allergische reactie krijgen. Als je allergisch bent voor muggen dan zjn je muggenbulten vaak een stuk groter dan gemiddeld, een volledig lichaamsdeel kan zelfs opgezwollen raken.
Als je voldoende planten in je natuurlijke tuinvijver zet, trekt dat de vijanden van muggen(larven) aan, zoals kikkers, salamanders en libellenlarven. Ook vissen eten graag muggenlarven.
Muggen op afstand door natuurlijke vijanden
Lok bijvoorbeeld met een vijver kikkers of salamanders, deze dieren zijn dol op muggen. Maar ook vogels, spinnen en libellen smullen van de muggen, terwijl vissen dol zijn op muggenlarven.
Een scheutje azijn
We zeiden het eerder al, muggen houden niet van heel erg sterke geuren. Azijn is dus ook een natuurlijk alternatief dat kan worden ingezet.