Waarom stinkt de vacht van mijn hond? De meest voorkomende oorzaak van een stinkende vacht is een huidinfectie met gisten of bacteriën (microbiële huidinfectie). Vooral de gist Malassezia pachydermatitis is een beruchte veroorzaker van onfrisse luchtjes.
Honden die zwemmen of in ruige weersomstandigheden kunnen leven scheiden wat meer talg af om hen te beschermen tegen vocht en kou. Wordt de vacht van een hond nat, dan ruik je die typische hondengeur. Wat je ruikt is niet de vacht zelf, maar de bacteriën en schimmels die van nature in de vacht leven.
De Chow Chow heeft een dikke, knuffelbare vacht. Die dikke vacht zorgt er ook voor dat je de hondengeur sterker ruikt. Dit komt omdat 'ie het sneller warm heeft en er ook snel viezigheid in z'n vacht blijft hangen. Dat haalt natuurlijk niet weg dat 'ie ongelofelijk schattig is.
Elke hond moet wel eens gewassen worden. Per hond verschilt dit aantal. Een kortharige hond hoeft normaal gesproken maar 2 tot 4 keer per jaar te worden gewassen. Honden die regelmatig vies worden en veel vuil in de vacht vasthouden mogen vaker worden gewassen.
Als de vacht van een hond stinkt kun je die met azijn behandelen. Maak de hond nat met gewoon water. Doe een kopje azijn in een emmer (10 liter) water en was de hond met deze oplossing. Droog de hond zonder het azijnwater uit te spoelen.
Wat mag je zeker NIET doen: Een hond wassen met gewone shampoo (voor mensen) Een hond wassen met Zwitsal (babyshampoo) Een hond wassen met een stuk zeep.
Moet ik mijn hond wassen? Een hond met een gezonde huid en vacht hoeft u niet te wassen. Maar een hond met een huidziekte kan juist veel baat hebben bij een goede shampoobehandeling. De voordelen zijn duidelijk; wassen richt zich direct en uitsluitend op de huid, er zijn nauwelijks bijwerkingen en het is goedkoop.
Hou de trommel van je wasmachine zo droog mogelijk
Haal de natte was er dus gelijk uit na het einde van het wasprogramma. Laat het deurtje ook openstaan als je de wasmachine niet gebruikt. Zo kan de vochtige lucht er beter uit.
Als je hond niet erg lekker ruikt, was hem dan met Francodex hondenshampoo. Het bevat een actief antigeurcomplex en voorkomt onaangename geuren, inclusief de geur van natte hond. Deze shampoo heeft voedende eigenschappen die helpen bij het herstructureren van ceramiden, huid en haar.
Vooral de EPA en DHA hebben een belangrijke functie in het lichaam van je hond. Vaak geven we zalmolie aan honden voor het behoud van een gezonde en een glanzende vacht. Toch heeft het een veel bredere werking. Het geeft namelijk een belangrijke ondersteuning aan het immuunsysteem en de gewrichtsfunctie van honden.
Oxyfresh is niet voor niets de meest gebruikte algemene hondenshampoo met bovendien een extreem laag retourpercentage! De shampoo doet wat hij moet doen en is bovendien gemaakt met natuurlijke ingrediënten, zonder SLS, alcohol, triclosan, chloorhexidine en synthetische kleur- en geurstoffen.
Hij gebruikt het ruiken aan je kruis dus om informatie over je te ontfutselen. Informatie over je hormonen, je stressniveau, of je zwanger bent of net seks hebt gehad. Maar ook of je vriendelijk bent of niet. Zo doen ze dat ook bij elkaar.
Het plukken gebeurt door de vacht strak te trekken en telkens tussen duim en wijsvinger een plukje haar beet te pakken en deze in één beweging eruit te trekken. Ook kan er een trimmesje worden gebruikt.
Helaas is Dreft helemaal niet geschikt om de hond mee te wassen. Het is ook niet bedoeld om je eigen huid mee schoon te maken. Was je de hond met Dreft dan kan deze last krijgen van flinke jeuk, roodheid, schilfertjes, wondjes of bultjes.
Babyshampoo is al een stuk beter om te gebruiken dan gewone shampoo: het is milder en vaak is de pH van babyshampoo ook meer geschikt voor honden. Dit komt omdat het minder zuur is zodat het minder in de ogen prikt. Ook is de geur vaak neutraler.
Het liefst drie tot vier keer per dag, in de ochtend, middag, avond en voor het slapen gaan. Een volwassen hond heeft behoefte aan een grote wandeling, het liefst meer dan vijf minuten. De meeste honden vinden het heerlijk om een half uur buiten te zijn.
Het water moet lauw zijn, niet te warm en niet te koud. Dit omdat de shampoos dan het beste werken, en vooral ook omdat je hond zich een stuk comfortabeler zal voelen als het water warm is. Houd de douchekop zo dicht mogelijk, ongeveer een centimeter, van de vacht.
Zorg voor een handwarme temperatuur van het water dat u gebruikt tijdens het wassen van uw hond. Vaak ligt dit zo rond de 25 graden Celsius gemiddeld. Nadat u de vacht van uw hond nat gemaakt heeft wrijft u de vacht en de ledematen van uw hond goed in met de hondenshampoo.
Eens de vacht van je hond goed vochtig is, begin je hem in te zepen. Doe wat hondenshampoo in je hand, begin achteraan en wrijf deze rustig doorheen de hele vacht. Wees voorzichtig als je bij de kop komt en hou oren en ogen zeepvrij. Voor de kop kan je eventueel voorzichtig met een washandje te werk gaan.
Zo maak je de hondenshampoo:
Meng de baking soda en maizena met de vanille-olie. Hoe meer olie hoe sterker de geur, dus we raden aan om met ongeveer 6 druppels te beginnen. Wanneer jij (en natuurlijk jouw hond) van een wat sterkere geur houdt, kun je wat meer druppels aan de shampoo toevoegen. Je shampoo is klaar!