Kinder en eier waren dus ooit meervoudsvormen. Toen de meervoudsvorm op -er, althans in het Hollandse dialect, en dientengevolge in het Standaardnederlands niet meer als meervoud ervaren werd, ontstond de (stapel)meervoudsvorm -eren: kinderen (in de gesproken taal soms ook kinders), eieren.
kind - kinderen (ook wel: kinders) lam - lammeren.
We hebben hier te maken met een foutje uit het verleden. Het meervoud van ei was ooit 'eier', dus één ei ---> twee eier, net als in het Duits. Maar die meervoudsuitgang werd op een gegeven moment niet meer herkend. Vandaar dat er een nóg een meervoudsuitgang aan toegevoegd werd: eier-en.
Met meervoud, of pluralis, worden die taalkundige vormen aangegeven die betrekking hebben op meer dan één zaak. Meervoud komt voor bij het zelfstandig naamwoord en het werkwoord, en daarmee samenhangend bij het lidwoord en het bijvoeglijk naamwoord.
Bij woorden die eindigen op -ik of -it, zoals perzik, havik, monnik, dommerik en kievit, kan de i als een [ə] of als een zwakbeklemtoonde [i] uitgesproken worden. Ook bij deze woorden hebben de meervoudsvormen een enkele medeklinker: perziken, haviken, monniken, dommeriken, kieviten.
De correcte manier om het meervoud van paraplu te spellen is paraplu's. Dus geen paraplus of parapluus. De extra apostrof wordt toegevoegd in de meervoudsvorm zodra er spraakverwarring kan ontstaan (zoals bij paraplus).
oorlog → oorlogen Vaak breekt een oorlog uit omdat een land meer macht wil.
Voorbeelden van woorden waarvan het enkelvoud op -ie eindigt en het meervoud s krijgt, zijn: ruzie – ruzies.
'Kind' is iedere persoon jonger dan achttien jaar.
Zelfstandig naamwoord
▸ Toen ook de kinderen mijn rare plan accepteerden stonden alle lichten ineens op groen.
Een kind is een mens van geboorte tot de puberteit. Het Verdrag inzake de rechten van het kind omschrijft kinderen als 'iedereen onder de 18 jaar' (vaak overeenkomend met het begrip minderjarige en/of persoon die geen volwassene is).
De meervoudsvorm is menu's, de verkleinvorm is menuutje.
dommerik - dommeriken. doverik - doveriken. flauwerik - flauweriken. gaperik - gaperiken ('mond')
De correct gespelde vorm voor het verkleinwoord is baby'tje.