Bedankt dat jullie mij de laatste twee decennia zo'n geweldige werkplek hebben geboden." "Toen ik hier in mijn jeugd kwam werken, dacht ik niet dat ik hier ooit ook met pensioen zou gaan. Bedankt voor de mooie tijd." "Hoewel ik uitkijk naar dit nieuwe hoofdstuk, zal ik jullie vreselijk missen.
Een voorbeeld van een persoonlijke e-mail kan iets zijn als: Beste (naam van collega), Zoals je waarschijnlijk wel hebt gehoord zal ik binnenkort niet meer bij dit bedrijf werken. Ik heb enorm plezierig met je samengewerkt en zal je positieve energie missen.
Onderteken je bedankkaartje
Schrijf iets in de trant van 'Nogmaals dank voor het heerlijke etentje' en eindig met een groet, die past bij de relatie die je met de ontvanger van het kaartje hebt, bijvoorbeeld: 'Liefs', 'Vriendelijke groet', 'Hartelijke groeten', 'Groetjes', 'Hoogachtend', enzovoort.
Voorbeeldzinnen en teksten; bedankt voor de samenwerking
-> Dank je wel voor de prettige samenwerking. -> We willen je graag laten weten hoe blij we met je zijn. -> Dank je wel dat je de moeite hebt gedaan om me hierbij te helpen / dit voor me op te zoeken. -> Het is fijn om te weten dat ik bij jou terecht kan.
Zorg er dus voor dat de medewerker positief terugkijkt op de laatste werkdag. Zet de werknemer nog even in het zonnetje! Geef een persoonlijk cadeau, maak een videoboodschap met alle collega's of organiseer een afscheidslunch.
Iedereen is blij met een klein maar persoonlijk presentje. Denk aan iets lekkers om te snoepen voor iedere collega of een fotoblik met de teamfoto voor in de kast op kantoor. Bijna ieder bedankje voor collega's kun je personaliseren en een eigen touch meegeven.
Volg gewoon de conventie, zet een schaal tompoezen, roze koeken, kroketten (of wat voor lekkernij dan ook gangbaar is op uw werk) neer en toon uzelf van uw grootmoedige kant. Maak u niet druk dat onaangename collega's ook een graantje meepikken uit deze ruif.
Als iemand je bedankt zeg je: “Graag gedaan.” Of: “Helemaal goed!” Ook “Niets te danken” kan, al ben ik het er niet helemaal mee eens, want ik vind juist dat er wél wat te danken valt. Als ik de pakketbezorger of mijn mondhygiënist of de boekhouder bedank, vind ik “Tot je dienst” een gepaste reactie.
Elke afscheidsmail aan collega's moet boordevol één ding zitten: dankbaarheid. Bedank je collega's voor de tijd dat je hebt samengewerkt en vermeld wat je gaat missen aan het werken daar. De toon van je afscheid moet vrolijk en vriendelijk zijn.
Uit het onderzoek van Radio2 blijkt dat mensen gemiddeld vijftig euro per persoon uitgeven aan een cadeau. In het boek “Etiquette voor Dummies” wordt geadviseerd de bedrijfscultuur te laten bepalen hoeveel je geeft. “Dat kan uiteenlopen van zo'n tien euro per cadeau tot veel grotere bedragen.”
Als je voor het afscheid van een collega een tekst schrijft, is het vooral leuk om iets persoonlijks te schrijven. Denk bijvoorbeeld aan hoe iemand binnen is gekomen in het bedrijf, wat je van hem of haar geleerd hebt of wat je een bijzondere kwaliteit van iemand vond.
Houd je collega wel van een geintje? Dan kan een koffiemok met jullie gezichten erop leuk zijn. Dat is namelijk ook nog eens iets dat je collega elke dag zal gebruiken. Tip: geef er ook nog iets bij wat écht leuk is, zoals een lekkere fles wijn of een mooi notitieboek.
Hoewel geld het meest gewaarde afscheidscadeau is, wordt dit op de voet gevolgd door een cadeau dat de met pensioen gaande collega kan doen met zijn/haar partner. Dit kan vanalles zijn: van een dagje sauna tot een luxe hotelovernachting, een lekker etentje, een schilderworkshop tot een middag skiën.
Hoe neem ik goed afscheid van mijn werk? Zorg vooral dat je tijdig communiceert dat je met pensioen gaat. Check voortijdig bij je leidinggevende of hij hiervan op de hoogte is en geef het op tijd door aan je collega's en contacten. Zowel werkinhoudelijk als ook qua 'feestelijk' kan je afscheid goed voorbereid worden.
In je dankwoord bedank je de personen die je tijdens het scriptie schrijven hebben geholpen en gesteund. In veel scripties is het dankwoord onderdeel van het voorwoord. Als je een los dankwoord schrijft, plaats je deze na de titelpagina (of de informatiepagina of het voorwoord) en voor je samenvatting.
'Succes met je volgende baan', 'Ik wens je veel plezier en succes met je volgende uitdaging', 'Bedankt voor de fijne samenwerking', 'We gaan je hier missen' of 'Heel veel sterkte de komende tijd' mogen gewoon gezegd worden!