Als die jonger dan 60 jaar was, wordt aangeraden om iedere 5 jaar een coloscopie te laten doen. Een stoelgangsonderzoek lijkt dan niet voldoende te zijn. Als die ouder was dan 60 jaar, volstaat een controle om de 10 jaar.
Een coloscopie kun je preventief of vanwege klachten laten uitvoeren. Als preventief medisch onderzoek wordt een darmonderzoek geadviseerd vanaf 50 jaar. Darmkanker is doorgaans een langzaam groeiende kankervorm. Daarom is het advies om een darmonderzoek iedere 5 jaar te herhalen.
Jaarlijks ondergaan 200.000 Nederlanders een coloscopie om hun dikke darm te laten onderzoeken. Naast mensen met klachten gaat het sinds dit jaar ook om zo'n twee miljoen mensen vanaf 55 jaar die deelnemen aan het nieuwe bevolkingsonderzoek naar darmkanker.
Het duurt lang voordat darmkanker klachten veroorzaakt. Soms tot wel 5 jaar nadat de kanker zich is gaan ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat om de 2 jaar een ontlastingstest doen, een goede manier is om deze langzaam groeiende tumoren op tijd op te sporen. Dus voordat ze uitgroeien tot grote, onbehandelbare tumoren.
Iedereen van 55 tot en met 75 jaar ontvangt elke twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker.
Darmkanker heeft geen typische symptomen en de klachten kunnen van persoon tot persoon vrij uiteenlopend zijn. Een klein gezwel zal immers geen last geven: kleur en vorm van de stoelgang blijven normaal. Dat kan veranderen als de tumor groter wordt en groeit.
De meeste poliepen in de darm zijn goedaardig. Soms groeit een poliep in 10 tot 15 jaar tijd uit tot een kwaadaardig gezwel (een darmtumor). Dit gebeurt bij 1 op de 20 darmpoliepen.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Pas als het sarcoom tegen een orgaan of zenuwen gaat drukken, kun je klachten krijgen. Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
Soorten darmkanker
Ongeveer 70% ontstaat in de laatste delen van de dikke darm, waarvan weer een derde in het allerlaatste deel: de endeldarm. Darmkanker wordt ook colorectale kanker genoemd. Dit is de verzamelnaam voor tumoren in de dikke darm (colon) en de endeldarm (rectum).
De meeste poliepen zijn goedaardig en zullen dat ook altijd blijven. Sommige poliepen kunnen na een tijd uitgroeien tot een kwaadaardige tumor: darmkanker. Na verloop van tijd kan een tumor zich uitzaaien via de lymfeklieren of bloedbaan.
Uit de resultaten kwam naar voren dat de darmvoorbereiding direct het aantal darmbacteriën met 31-voud verminderd en 22% van de deelnemers verloor de subject-specificiteit van hun darmbacteriën. Hoewel de bacterieniveaus en samenstelling vrijwel hersteld waren na 14 dagen, was de graad van herstel dosisafhankelijk.
Om oorzaken van darmklachten op te sporen kan er op advies van de huisarts, internist of maag-, darm-, leverarts een darmonderzoek (coloscopie) uitgevoerd. Met een verwijzing van de huisarts kunt u op korte termijn terecht bij het moderne scopiecentrum van Bergman Clinics.
Een coloscopie is een onderzoek van de dikke darm (colon). Met een colonoscopie kan de internist of maag-, darm- en leverarts de binnenkant van uw dikke darm en het laatste deel van uw dunne darm bekijken.
Klachten die kunnen voorkomen, zijn: bloed bij de ontlasting; een verandering van het ontlastingpatroon; buikpijn.
De eerste darmpoliepen bij FAP ontstaan meestal als je tussen de 10 en 30 jaar bent. De arts adviseert om vanaf het 10 à 12 jaar met de controle-onderzoeken te beginnen. Afhankelijk van het aantal en de grootte van de poliepen zal dat 2 keer per jaar of vaker gebeuren. De MDL-arts zal je hierover adviseren.
Logopedie kan helpen om de stem beter te gebruiken en soms is een operatie nodig. Neuspoliepen genezen niet vanzelf, maar die kan men laten zitten. Andere poliepen kan men beter uit voorzorg weghalen.
Het bevolkingsonderzoek biedt geen 100% zekerheid. Er is altijd een kans dat darmkanker niet wordt ontdekt. Ook is het mogelijk dat u tussen twee onderzoeken in darmklachten krijgt die te maken hebben met darmkanker. Ga bij klachten daarom altijd naar uw huisarts.
Bij jonge kinderen wordt een coloscopie meestal niet met een roesje maar onder narcose uitgevoerd. Bij volwassenen gebeurt dit alleen in zeer zeldzame gevallen.
Een darmonderzoek zonder weefselonderzoek kost dus 592,79 Euro aan het ziekenfonds of de verzekering en 29,58 Euro aan diegene die het onderzoek laat uitvoeren. Eerlijkheidshalve moet je hieraan nog de kost van de voorbereidende drankjes toevoegen, dat is nog 15 à 20 euro extra.
Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.
Appels, artisjok, blauwe bessen, amandelen en pistachenoten kunnen de groei van Bifidobacteriën verhogen (11, 12, 13, 14). Bifidobacteriën worden beschouwd als gunstige bacteriën, doordat ze darmontstekingen helpen voorkomen en de darmgezondheid verbeteren (15). Kortom: Veel groente en fruit is rijk aan vezels.
Serotonine speelt een sleutelrol
Een veranderde activiteit van serotonine kan daarom stoornissen veroorzaken zowel in de darm- als in de hersenfunctie. Dit verklaart ook het verband tussen psychische problemen (bijvoorbeeld depressie en paniekstoornis) en darmklachten.
Het verwijderen van het weefsel is bijna nooit pijnlijk. Wel kunt u pijnlijke krampen voelen van de baarmoeder.