Wanneer ben je aangerand? Je bent aangerand als je gedwongen op een seksuele manier bent aangeraakt of gedwongen bent de geslachtsdelen van iemand anders aan te raken.
Als je door geweld of dreiging met geweld gedwongen bent om seksuele handelingen te doen, dan is dit aanranding of verkrachting (seksueel geweld). Bij aanranding gaat het om alle seksuele handelingen, behalve seksueel binnendringen in het lichaam. Bij verkrachting gaat het om seksueel binnendringen.
In Nederland geeft één op de acht vrouwen en één op de 25 mannen aan ooit te zijn verkracht. Jongeren tussen de 12 en 24 jaar lopen vier keer meer kans om slachtoffer te worden van een verkrachting dan anderen.
Als seksuele handelingen zijn afgedwongen door geweld of dreiging met geweld, dan spreken we van aanranding of verkrachting. Bij aanranding gaat het om alle seksuele handelingen behalve seksueel binnendringen.
Als de verkrachting of aanranding kortgeleden heeft plaatsgevonden, is medisch onderzoek extra belangrijk in het strafproces. Hiervoor kun je terecht bij je huisarts of bij het Centrum Seksueel Geweld.
Ze kunnen gevoelens ervaren van onmacht, schuld en schaamte. Ook kunnen ze agressief of wantrouwend worden naar anderen toe. Bij fysieke gevolgen van een verkrachting of aanranding kun je denken aan hoofdpijn, buikpijn, hyperventilatie, seksuele pijnproblemen, soa's of zwangerschap.
Je ben slachtoffer van seksueel misbruik wanneer je (onder dwang) seksueel contact met iemand hebt gehad die daarbij misbruik heeft gemaakt van het leeftijds- en/of machtsverschil. Bijvoorbeeld: als kind met een volwassene, als cliënt met een hulpverlener of als leerling met een docent.
De maximale gevangenisstraf op aanranding is acht jaar. Straffen kunnen uiteenlopen van een werkstraf, soms in combinatie met een voorwaardelijke gevangenisstraf, tot een flinke gevangenisstraf bij verdergaande seksuele handelingen.
Slaapseks wordt ook wel sexsomnia genoemd en is een erkende slaapstoornis. Het kan lijken of dit een prettige slaapstoornis is, maar er kunnen grote problemen van komen. Zo zijn er gevallen bekend van mensen die iemand in hun slaap hebben verkracht.
Seksueel misbruik bestaat uit alle seksuele aanrakingen of handelingen die een volwassene een kind opdringt. Dit varieert van begluurd worden of moeten kijken naar seksuele handelingen van de volwassene tot betasting of verkrachting.
Aanranding en verkrachting zijn uiterst schokkende ervaringen. Als het jou overkomt, is de kans groot dat je je machteloos, vies en vernederd voelt. Het tast je gevoel van veiligheid aan. Misschien voel je je ook schuldig omdat je jezelf verwijt dat je de aanranding of verkrachting had kunnen voorkomen.
Het hangt er vanaf hoe iemand je heeft aangeraakt of dit strafbaar is. Als iemand je bijvoorbeeld dwingt om te tongzoenen terwijl je dat niet wilt, dan is dat aanranding. Aanranding is strafbaar en daar kun je aangifte van doen bij de politie. Je kunt ook voor advies contact opnemen met de politie bij jou in de buurt.
Bijna driekwart (73%) van de Nederlandse vrouwen is ooit seksueel geïntimideerd; dit komt neer op 4,3 miljoen vrouwen. De helft (51%) van de vrouwen in Nederland heeft in het afgelopen jaar situaties of omgevingen vermeden uit angst voor fysiek of seksueel geweld.
Bij grensoverschrijdend gedrag dat 'hands-on' plaatsvindt, is er wel sprake van fysiek contact. Dit betreft het seksueel betasten, het binnendringen, variërend van zoenen (gedwongen tongzoen) tot verkrachting, de ernstigste vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Opvallend gedrag
seksuele situaties naspelen met poppen. angst of paniek tijdens het verschonen van een luier of vieze broek. ineens bevriezen als ze iets horen, zien of voelen wat de herinnering oproept aan het seksueel misbruik.
Praten over seksueel misbruik
Ondanks mogelijke gevoelens van schuld en schaamte, is het verstandig om iemand in vertrouwen te nemen en te vertellen wat jou is aangedaan. Door erover te praten kunnen emoties een uitweg vinden en kan wat er gebeurd is lichter worden voor je.
Tijdens het in slaap vallen hebben veel mensen regelmatig vreemde ervaringen. Ze zien, horen, voelen, ruiken dingen die er niet zijn. Veel voorkomend zijn het gevoel plotseling in een diepte te vallen en dan waker te schrikken of het gevoel te stikken. Dit noemen we hypnagoge ervaringen.
Volgens het CBS zijn er jaarlijks 100.000 slachtoffers van aanranding, verkrachting en/of misbruik. Hiervan is 90% vrouw en 10% man. Wordt fysieke seksuele intimidatie zoals ongewenste aanrakingen meegeteld, dan ligt het aantal slachtoffers nog veel hoger.
Drink een glas water. Zet een glas water naast je bed en drink deze op zodra de wekker gaat. Hydratatie geeft energie en maakt je productief. Dus als je moeite met wakker worden hebt, en een lusteloos gevoel of weinig energie hebt kan dat komen doordat je gedehydrateerd bent en te weinig water hebt gedronken.
Elke vorm van ongewenste intimidatie of betasting is fout en wordt bestempeld als aanranding. Als slachtoffer kun je verstijven of in shock raken, waardoor je je niet kan verzetten. De dader kan dan zonder geweld misbruik van je maken. Ook in een huwelijk vindt verkrachting en aanranding plaats.
Bij seksueel misbruik gaat het al snel om een misdrijf waarop naar wettelijke omschrijving 6 jaar of meer gevangenisstraf is gesteld. Ook is er bij seksueel misbruik al gauw sprake van een ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit, zodat dan het taakstrafverbod geldt.
Zo zijn veel psychologen en psychiaters het erover eens dat het helemaal niet mogelijk is om seksueel misbruik te verdringen. Sommige slachtoffers die zich niets meer kunnen herinneren van het seksueel misbruik, zouden nog met anderen over het misbruik gesproken hebben.
algemene gedragssignalen: plotse verandering in gedrag zoals slaapproblemen, eetproblemen, concentratiestoornissen, prikkelbaarheid. seksuele signalen: zich niet durven of willen uitkleden, afkeer van seks of juist overmatige interesse in seks, relaties opzoeken waarin de vroegere misbruiksituaties zich herhalen.
Praten helpt!
Zoek iemand die je vertrouwt: je moeder, je beste vriendin, je zus of broer, je vader, iemand op school, een vertrouwenspersoon of iemand via internet. Vertel wat er is gebeurd. Dat zal je opluchten. Vaak hoor je dat je niet de enige bent die zo'n ervaring heeft gehad en dat het niet aan jou ligt.
Een op de vijf vrouwen maakte dit mee als kind. Bijna driekwart van de Nederlandse vrouwen is ooit seksueel geïntimideerd en een kwart heeft stalking meegemaakt. Uit recent onderzoek van Amnesty International blijkt dat één op de vijf vrouwen ouder dan zestien jaar verkracht is. Bij mannen was dat 3 procent.