… maar dat betekent niet zoveel als het ongeveer 2500 liter water kost om een hamburger van 110 gram te produceren.
Brood (van tarwe): 1.608 liter water per kilogram. Tarwe heeft een water footprint van 1.827 liter per kilogram. In West-Europa is die footprint echter veel kleiner dan het wereldwijde gemiddelde. Aardappelen: 287 liter water per kilogram.
Wel verschilt de watervoetafdruk per vleessoort. Rundvlees staat bovenaan, voor een kilo is er 15.500 liter water nodig. Voor een kilo varkensvlees is 6000 liter nodig en voor kippenvlees 4300 liter.
Gemiddeld verbruiken we per dag 120 liter water in huis. Het overgrote deel gaat door het doucheputje en door de wc. Een kleiner deel verbruiken we aan de wastafel en in de keuken. Ter vergelijking: 120 liter is ongeveer de inhoud van een badkuip.
Een kilo biefstuk kost 15.000 liter water, een spijkerbroek 8.000 en een kopje koffie zo'n 130 liter.
Een sneetje brood kost bijvoorbeeld 50 liter water en een glas melk 255 liter water. Door slim te kopen, koken en bewaren kun je heel wat voedselverspilling verminderen.
1 ei: 200 liter water. 1 kopje koffie: 130 liter water.
In veel productielanden worden bossen gekapt om de vraag bij te houden en dreigen watervoorraden op te drogen. Voor het kweken van een kilo avocado's is gemiddeld bijna 1.300 liter nodig. Dat is veel; een kilo mango's kost bijvoorbeeld ongeveer 370 liter water en voor een kilo bananen is maar 84 liter nodig.
Een koe of kip verwerkt het voedsel tot vlees, maar heeft daarbij ook energie nodig om te leven. Daardoor levert een kilo soja geen kilo vlees op. Elke kilogram vlees vraagt gemiddeld om zo'n vijf kilo aan plantaardige producten.
Er is ongeveer 13 kg graan en 30 kg veevoer (gras, etc.) nodig om 1 kg rundvlees te produceren terwijl 2,3 kg graan genoeg is voor 1 kg kip.
Welk dier vervuilt dan het meest? Het ene dier is het andere niet: runderen eten meer en ander voer dan kippen. Runderen (of preciezer geformuleerd: de productie van rundvlees) vragen ook de meeste ruimte en stoten de meeste broeikasgassen uit (met name omdat ze veel methaan produceren), gevolgd door varkens en kippen.
Waterverbruik. Om een koe 1 liter melk te laten produceren is er 1050 liter water nodig.
Een douchebeurt van 9 minuten kost gemiddeld 70 liter warm water, een bad bijna het dubbele. Als je elke week één keer badderen vervangt door een douche, dan bespaar je jaarlijks ruim 2.300 liter water en bijna 15 m3 gas (totaal 20 euro).
Bij het bewerkingsproces van vlees en vis wordt vaak water toegevoegd. Dit gebeurt als technologisch hulpmiddel om indroogverliezen te compenseren, producten te marineren of sappiger te maken, maar ook om het rendement te verbeteren.
,,Elke beuk neemt per jaar 27.000 liter water op en geeft die weer af door verdamping.
Een olifant kan meer dan 200 liter water per dag drinken. Dat doet hij door 5 tot 10 liter water per keer in zijn slurf op te zuigen en vervolgens in zijn bek te spuiten.
Volwassen bomen verdampen enkele emmers water per dag in de zomer wanneer ze helemaal in blad staan. Als het dagen na mekaar niet regent, heeft dit vooral effect op de planten die eronder groeien; gras zal dan bruin worden, maar doorgaans herstelt dat weer achteraf zodra het weer begint te regenen.
Dus in totaal 500 gram bloem en 325 gram water in de kom. Zout blijft gelijk met 1,8% is 9 gram.
60% Water (afhankelijk van het soort bloem of meel)
Deze verhoudingen zijn voor een bakker vanzelfsprekend en komen voor een brood van 500 gram bloem neer op: 500 gram bloem. 300 gram Water. 10 gram Zout.
Voldoende water is dat de vaas ongeveer 3/4 gevuld is met water. Belangrijk is dat er geen bladeren van de stelen in het water komt. Dit zorgt er namelijk voor dat bacteriën kunnen gaan groeien en het water vies wordt. Vies water is niet goed voor bloemen, dan zijn ze sneller uitgebloeid of kunnen gaan hangen.
Ter vergelijking: een blikje cola is 208 liter water, een snee brood is 44 liter en 200 gram aardappelen vragen 34 liter. Rundvlees steekt er dus met kop een schouders bovenuit. Een overzicht van de gemiddelde globale watervoetafdruk per product vind je in de tabel hieronder.
De waterconsumptie van koeien is gemiddeld 4 keer de melkproductie plus 40 liter voor onderhoud. Bij hitte is dit al snel 20% meer! Een koe die 30 liter melk per dag geeft, heeft dus een waterbehoefte van rond de 200 liter onder hittestress-omstandigheden. Uiteraard regelmatig de drinkbakken schoonmaken.