Relatief veel jongeren tot 18 jaar doen aan lichamelijke sportbeoefening, hobby's en kunstzin- nige activiteiten. Vanaf 18 jaar wordt dat minder en hebben ze meer belangstelling voor uitgaan. In vergelijking met de bevolking vanaf 25 jaar nemen jongeren minder deel aan culturele en recreatieve activiteiten.
Plekken om te gamen, op sociale netwerken bezig te zijn of gewoon in de zetel te hangen en netflix te kijken. Andere favoriete plekken zijn waar je kan 'afspreken met vrienden': iets drinken, iets te eten kopen, samen iets doen of gewoon wat rondhangen.
Ga langs een bibliotheek of speel-o-theek en leen boeken of spelletjes. Iets nieuws zonder er (veel) geld voor neer te moeten tellen! Laat verveling toe. Vrije tijd is er niet om volgepland te worden.
Maar is vervelen wel zo erg? Vervelen heeft juist een aantal mooie voordelen voor kinderen, zegt orthopedagoog Loes Waanders. Eén: als je niet alles voorkauwt en je kind zelf iets laat bedenken om te gaan doen, worden ze creatiever. "Daarnaast vergroot vervelen het probleemoplossend vermogen.
Een beetje verveling kennen we allemaal en is niet erg. Het duurt meestal maar even. Voordat we het weten, zijn we al met iets anders bezig. Als het langere tijd aanhoudt, kan verveling wel een behoorlijk effect hebben.
Sterker nog: verveling kan ronduit gevaarlijk zijn voor onze gezondheid. Mensen die zich vaak vervelen lopen meer risico op angst, depressie en verslaving. En op eetproblemen, zo bleek uit Amerikaans onderzoek waarin 139 personen een veelgebruikte vragenlijst naar emotioneel eetgedrag voorgelegd kregen.
Snel verveeld raken kan inderdaad aan de werking van het brein liggen, bijvoorbeeld als er sprake is van een tekort aan dopamine. Dopamine is de 'beloningsstof'. Wanneer we een prestatie verrichten, komt er dopamine vrij, wat ons een gelukzalig gevoel geeft. Hierdoor zijn we geneigd bepaalde handelingen te herhalen.
Wat is een normale tijd om thuis te komen 14 jaar?
Hoe laat ze thuis moeten komen varieert, maar uit de J/M Ouders-enquête komt per leeftijdsgroep wel een grote gemene deler naar voren. Zo is één uur voor de meeste veertien- en vijftienjarigen een heel acceptabele tijd en gaan oudere tieners minstens tot twee á drie uur uit (zie tabel).
Hoe kwamen ze de avond door toen er nog geen televisie of telefoon was? Toen speelden ze gezelschapsspelletjes, ze praatten met elkaar, bespraken de dag en hun zorgen en lazen boeken. Je moet begrijpen dat mensen vroeger meer dan tien uur achter elkaar werkten.
Dat wil niet zeggen dat mensen nooit iets deden om zich te vermaken. Integendeel, er was van alles gaande zoals de onderstaande aangelegenheden: Kermissen, jaarmarkten en (christelijke) feesten. Vrijblijvende sporten en spellen en wedstrijdjes georganiseerd door de plaatselijke kroeg.