Ingevroren wild kan 9 maanden in de diepvries worden bewaard.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
Bereid varkens/rundvlees kunt u maximaal 3 dagen bewaren in de koelkast bij een temperatuur van 4°C. Rauw varken/rundvlees kan 4 maanden in de diepvries bewaard worden bij een minimale temperatuur van -18°C.
varkensvlees, mager: 8 tot 10 maanden. varkensvlees, vet: 4 tot 6 maanden. lamsvlees: 6 tot 10 maanden. gehakt: 3 tot 4 maanden.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Het eten is dan in contact gekomen met lucht, het water is eruit gekropen en veranderd in ijs. Er bestaat een grote kans dat het vlees een bruin-grijze kleur heeft gekregen. Het kan dan nog wel gegeten worden. Alleen is de structuur van het vlees anders, het kan erg droog zijn.
· Haal met een schone vork de runder- of slavinken uit de pan en leg die op het bord. Dan kan je ook zien of de vink voldoende gaar is. · Is deze nog niet doorbakken (beetje rood van kleur) van binnen, dan doe je de runder- of slavink nog terug in de pan en laat nog een paar minuten langer bakken.
200 gram salami of 10 plakken ontbijtspek krijg je nu eenmaal niet op in je eentje binnen een termijn van een paar dagen. Maar wat voor pakweg gehakt en kip kan, kan net zo goed voor fijnere vleeswaren. Vries je vleesbeleg in plakjes of kleinere porties in en je moet veel minder weggooien.
Bewaartip voor dit product
Bewaar vlees goed afgedekt onderin de koelkast zodat vleessappen niet op andere producten kan lekken. Invriezen van vlees kan ook.
Het is belangrijk dat producten, die worden ingevroren, goed zijn verpakt (met goede folie) om uitdroging tegen te gaan. Het hoeft niet perse vacuüm te zijn, maar vacuümfolie beschermt wel goed. vacuüm is dus prima, maar voegt niet iets toe.
In eten en drinken kunnen bacteriën, virussen, schimmels of parasieten zitten die u ziek kunnen maken. U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken.
Vacuüm verpakken van vlees. Vacuum verpakken van vlees is de beste manier om vlees langdurig te bewaren, met behoud van kleur en smaak en zonder kans op vriesbrand plekken. De vacuumverpakking geeft een professionele en hygienische uitstraling aan het verpakte vlees.
De voedingswaarde en de smaak gaan daardoor achteruit. Verder 'denatureren' vetmoleculen in het vlees, met als gevolg dat het vlees na verloop van tijd ranzig wordt. Doordat er zoveel cellen worden lekgeprikt, kan het voedsel na het ontdooien minder vocht vasthouden.
Vriesbrand is niet schadelijk
Om maar met het goede nieuws te beginnen; het is niet schadelijk en u kunt de voedingsmiddelen gewoon nog eten. De plekken ontstaan doordat de voedingsmiddelen niet luchtdicht in de vriezer zijn gelegd. Zodra er dan verse lucht bijkomt, ontstaat een verkleuring.
De nog niet gefrituurde of gebakken frikandel is in de viezer maximaal 6 maanden houdbaar. Is de frikandel al gefrituurd of gebakken, dan kun je deze maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren.
Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Gemalen vlees of 'lijmvlees'
Bij gemalen vlees, zoals hamburgers, worstjes, gehakt en slavinken wordt rosé bereiding sterk afgeraden. Dit doordat eventuele bacteriën of parasieten door het hele vlees verspreid zitten.
Ze had slavinken gemaakt, ze wist dat dat zijn lievelingskostje was. had made roulades; she knew that was his favorite dish.
Is de rundervink nog een beetje rood van binnen na het bakken, kun je iets langer laten bakken, of gewoon eten. De vink mag natuurlijk niet rauw zijn.
Vriesbrand ontstaat wanneer ingevroren eten wordt blootgesteld aan lucht. Het resultaat: de producten drogen uit en er ontstaat een droge, grijze plek en/of ijskristallen. Temperatuurschommeling (meestal bij transport) kunnen ook nog wel eens tot vriesbrand leiden.
Als je het vlees goed invriest, wordt de buitenkant net zo krokant als dat je een ontdooide steak bakt. Nog een heel fijn voordeel: doordat het vlees zo koud is, heb je een dunner randje aan de buitenkant dat te gaar is. Ook verliest een bevroren steak minder vocht, wat voor sappiger vlees zorgt. Win win!
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid. Het kan wel zo zijn dat door vochtverlies of kristalvorming de smaak en kwaliteit iets achteruit gaan.