Uit onderzoek is daarnaast gebleken dat het verwerken van een halve theelepel kaneel per dag in onze voeding slecht cholesterol en de bloeddruk verlaagt. Mede door het feit dat kaneel bloedverdunnend werkt, wordt het risico op hart- en vaatziekten verkleint.
Kaneel heeft diverse gezondheidsbevorderende effecten; het werkt ontstekingsremmend, pijnstillend, neuroprotectief (zenuwweefselbeschermend), bloeddrukverlagend, antiallergisch en antimicrobieel en het kan tumorgroei remmen.
Bovendien hebben sommige kruiden een gunstig effect op de bloeddruk. Dit zijn onder andere peterselie, selderie, bieslook en paardenbloem.
Een theelepel kaneel weegt ongeveer 2,6 gram. Uit tests blijkt dat deze theelepel kaneel tussen de 6,9 en 18 mg coumarine bevat. De richtlijn is maximaal 0,1 mg per kilo lichaamsgewicht per dag. Dus een persoon van 65 kilo kan maximaal 6,5 mg coumarine per dag eten zonder enig risico op leverschade.
Kaneel is een natuurlijk middel, maar dat wil niet zeggen dat het geen nadelen kent. In kaneel zit de stof coumarine. Als je regelmatig hoge doses coumarine neemt kan dit leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen. Daarom is overmatig gebruik van kaneel af te raden [15].
Kaneel verkleint het risico op hart- en vaatziekten
120 milligram per dag maakt al verschil. Verder verlaagt kaneel de bloeddruk en is aangetoond dat het positieve effecten heeft op mensen met diabetes type 2. Dit komt omdat het er voor zorgt dat de bloedglucosewaarden dalen.
Een te hoge dosis kaneel kan misselijkheid, hoofdpijn of hartkloppingen veroorzaken. Kaneel mag niet worden gecombineerd met cassia, omdat beide een vochtafdrijvende werking hebben, met het risico dat het een bloeding veroorzaakt.
Mede door het feit dat kaneel bloedverdunnend werkt, wordt het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Ook helpt kaneel het bloedsuikerniveau na een maaltijd beter in balans te houden.
Veiligheid. Onbewerkte kaneel bevat coumarine, dat bij een hoge inname schadelijk is voor lever en nieren en mogelijk kankerverwekkend is.
Je kunt je bloeddruk flink verlagen door aan je leefstijl te werken. Goede voeding, meer bewegen, afvallen bij overgewicht en minder stress zijn sleutelwoorden.
Eet gezond en let op zout
Zout eten kan de bloeddruk verhogen. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Vermijd kant- en klare producten, deze bevatten vaak veel vet en zout.
Natuurlijke methodes
Verder zijn er nog een aantal natuurlijke methoden die je kunnen helpen bij het verlagen van je bloeddruk: Minder zout en minder suiker gebruiken. Eet minder rood vlees. Eet meer vezels.
In (kruiden)thee kunnen plantengifstoffen zitten. Sommige kruidenthee zoals zoethoutthee of sterrenmix kunnen ook de bloeddruk verhogen. Drink ze daarom niet te veel en wissel het af met andere dranken uit de Schijf van Vijf, zoals water, koffie en melk.
Gember heeft bloeddrukverlagende eigenschappen en verdunt het bloed van nature.
Tot 2 theelepels kaneel per dag is aanvaardbaar, en dan maakt het niet uit welke soort je kiest. Gebruik je meer, dan raad ik je aan om Ceylon Kaneel te gebruiken omdat de hoeveelheid Cumarine in Ceylon Kaneel fors lager is dan in Cassia Kaneel.
Toch raden veel voedingsexperts aan om in plaats daarvan ceylon kaneel te gebruiken. Vooral als je last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel kan het dagelijks eten van een klein beetje Ceylon kaneel helpen om alles onder controle te houden.
Gemalen kaneel: gezond én lekker
Behalve dat hij een heerlijke smaak aan diverse gerechten en lekkernijen geeft, is gemalen kaneel namelijk erg gezond. Zo heeft het bijvoorbeeld een ontstekingsremmende werking, is het goed voor je hoge bloeddruk en helpt het om problemen met hart- en bloedvaten te voorkomen.
Kaneel bevat namelijk coumarine, een stof die ook voorkomt in tonkabonen en bergamot. ,,Een hoge inname coumarine kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen”, waarschuwt het Voedingscentrum. ,,Bij langdurig gebruik van veel coumarine, is het mogelijk kankerverwekkend.”
Kaneel thee kun je drinken bij obstipatie of een opgeblazen gevoel. Kaneel bevat vele vitaminen en mineralen zoals magnesium, ijzer, calcium, vitamine C en vitamine B1. Kaneel werkt ontstekingsremmend. Kaneel heeft een heerlijke smaak en geur, niet onbelangrijk!
Kaneel is een goede bron van vitamines zoals vitamine A, vitamine C, vitamine B2 en vitamine B6. Het bevat ook de mineralen calcium, kalium, magnesium, zink en ijzer. Het draagt dus net als groenten en fruit bij aan de toevoer van allerlei gezonde voedingsstoffen.
Beide hebben ze een ontstekingsremmende werking. Honing met kaneel kan bij diverse aandoeningen die veroorzaakt worden door bacteriën, een bijzonder heilzaam effect hebben. Het kan je immuunsysteem versterken. De ziekteduur van griep en verkoudheid kan korter zijn als je honing met kaneel te gebruikt.
Personen die lijden aan artritis kunnen dagelijks, 's morgens en 's avonds een kop heet water met twee lepels honing en een theelepel kaneelpoeder innemen. Als dat regelmatig wordt ingenomen kan zelfs chronische gewrichtsontstekingen worden genezen.