Om te zien welke apps op jouw smartphone de grootste energievreters zijn, moet je in iOS naar Instellingen / Batterij gaan, en op Android naar Instellingen / Batterij & energiebesparing / Batterijgebruik. Hier staat een lijst met alle apps die je gebruikt en hoeveel van je batterij ze verbruiken.
Populaire apps als Facebook, Instagram, Spotify en Candy Crush Saga zijn een aanslag voor de accuduur van Android-smartphones. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse bedrijf AVG waarover Cnet bericht.
Dat kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je veel en vaak gebruikmaakt van zware apps, zoals Facebook, Netflix en WhatsApp. Of dat je continu je telefoonscherm heel helder hebt staan. Het kan ook zijn dat je veel functies op de achtergrond hebt draaien, zoals je gps, bluetooth en/of hotspot.
De grootste boosdoeners op dit gebied zijn Facebook, Twitter, Google Maps, Instagram en Skype. Maar hoe deze apps de batterijduur van jouw eigen smartphone beïnvloeden hangt af van een aantal verschillende factoren. Al deze apps blijven je volgen, ook al gebruik je deze apps niet actief.
Waarom deze apps zoveel batterij slurpen? Veel van deze apps, zoals Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat en TikTok, hebben te allen tijde toegang tot je locatie, microfoon, camera én contacten. Hetzelfde geldt voor de app van de taxidienst Uber.
Om te zien welke apps op jouw smartphone de grootste energievreters zijn, moet je in iOS naar Instellingen / Batterij gaan, en op Android naar Instellingen / Batterij & energiebesparing / Batterijgebruik. Hier staat een lijst met alle apps die je gebruikt en hoeveel van je batterij ze verbruiken.
Zware apps zijn eveneens grote batterij verbruikers. Denk bijvoorbeeld aan apps als Netflix, Spotify en WhatsApp. Zorg ervoor dat deze apps niet op de achtergrond ingeschakeld blijven als u deze niet gebruikt. Ook hiermee kunt u uw batterij flink besparen.
Als je je telefoon een paar jaar gebruikt, wordt de batterijcapaciteit kleiner. Dat heeft te maken met de vele oplaadbeurten die de batterij al heeft gehad. Dat resulteert in een telefoon die sneller leeg gaat. Maar, je kan je batterij laten vervangen.
Zware gebruikers: Facebook, Spotify en Instagram blijven de lijst van meest resource-intensieve apps op alle vlakken aanvoeren: batterijvermogen, dataverkeer en opslag. Lichtgewichten: sommige apps hebben hun leven gebeterd. Ooit waren ze de grootste resourceverbruikers: 9Gag, Netflix, Daily Mail en Tumblr.
WhatsApp staat standaard ingesteld zodat media (afbeeldingen, video's, GIFs) automatisch worden gedownload het moment dat ze naar jou verstuurd worden, ook als is WhatsApp niet actief. Daardoor verbruikt WhatsApp veel batterij op de achtergrond. Je kan instellen dat WhatsApp niet meer die media downloadt.
Als apps een tijdje niet worden gebruikt, zet Android ze op sluimerstand. Er zijn twee soorten sluimerstanden: normale sluimerstand en ultieme sluimerstand. Bij normale sluimerstand gebeuren er soms nog wel dingen op de achtergrond en kunnen updates en meldingen vertraagd zijn.
Androidtelefoons hebben in het instellingenmenu de optie 'gegevensverbruik' of 'dataverbruik'. Als u dit opent, ziet u een lijst met alle apps die via mobiel internet MB's uit uw databundel hebben gebruikt.
Alle apps sluiten: Swipe omhoog vanaf de onderkant, houd even vast en haal dan je vinger van het scherm.Swipe van links naar rechts.Tik links op Alles wissen. Alle apps sluiten in Android Go: Swipe omhoog vanaf de onderkant, houd even vast en haal daarna je vinger van het scherm.
Functies die veel vragen van je batterij zijn o.a. Wi-Fi, GPS, Bluetooth en NFC.Op het moment dat je deze functies niet nodig hebt kun je deze uitschakelen om batterij te besparen. Je toestel zal meer batterij verbruiken op een locatie met weinig tot geen internet/telefoon verbinding.
Met een lading van tussen de 20% en 80% presteren accu's optimaal en kun je de levensduur van je batterij verlengen.
Mythe 2: je moet hem helemaal laten leeglopen
Niet dus, maar het kan ook geen kwaad. Wanneer je dat echt consequent doet, dan kan het op lange termijn wel schade toebrengen aan de batterij, maar je smartphone af en toe eens per ongeluk laten leeglopen is helemaal niet erg.
De Mobiele telefoons gaan gemiddeld vijf jaar mee. Om preciezer te zijn: een Android vier jaar en een iPhone 6 jaar. De fabrikanten hebben een korte periode om de smartphone te produceren. Er zit veel stress achter de productie omdat je zo snel mogelijk met de nieuwste technologieën op de markt moet komen.
Hoe meer ongebruikte apps er op de achtergrond draaien, hoe meer stroom je batterij verbruikt. Limieten voor gebruik op de achtergrond kunnen worden ingesteld om het batterijverbruik te verminderen.
Hitte is erg slecht voor je batterij. Een temperatuur tussen de 20 en 30 graden is prima. Bij 35 à 40 graden treedt er veel slijtage op. Leg je toestel dus nooit in de zon, onder je kussen of op een andere warme plek.
Het kan niet veel kwaad om het toestel te gebruiken tijdens het laden, maar bij voorkeur zet je de telefoon even uit. Door de accu tegelijk te laden en te ontladen kan de maximale capaciteit sneller afnemen. De beste manier om de accu op te laden is door het toestel helemaal uit te zetten als deze aan de lader gaat.
Vooral met het scherm aan kost het chatten via WhatsApp minder stroom. Bij het ontvangen van veel kleine berichtjes via Facebook Messenger bleek in het onderzoek een piek te zien in het energieverbruik van rond 200 millijoule, terwijl WhatsApp het afkan met rond 150mJ.