Molens, tulpen en Delfts Blauw. Het zijn zomaar drie zaken die (de rest van) de wereld als typisch Nederlands omschrijft. Natuurlijk, het zijn met recht iconen, maar Nederlands erfgoed gaat veel verder dan dat. Kunst, architectuur en zelfs stedenbouw tonen de Nederlandse creatieve geest.
De bekendste feitjes over Nederland. Windmolens, Van Gogh, Rembrandt, Heineken, klompen, Gouda en fietsen zijn mijn favoriete dingen! Zowat elk land in de wereld is wel beroemd voor iets dat het onderscheidt van de rest. Canada staat bijvoorbeeld bekend om elanden, bergen, koude winters en poutine.
Feesten en symbolen. Ook Koningsdag, de Elfstedentocht, oliebollen en de Nederlandse vlag zijn voor veel mensen belangrijk voor de Nederlandse identiteit. Net als het landschap: de polders, de wolkenluchten en de strijd tegen het water zijn volgens het onderzoek onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse eigenheid.
Nederland staat bekend om zijn molens, tulpen, dijken, klompen, kaas en tolerantie. Nederland wordt informeel vaak Holland genoemd, maar deze benaming omvat strikt genomen slechts twee van de twaalf provincies, namelijk Noord- en Zuid-Holland.
Wat denk je van grachtenpanden, koeien, Melkmeisje en Meisje met de parel, Delfts blauw, stroopwafels, (Droste) Chocolade, tulpen (vazen) en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Allemaal typisch Hollands. En wij hebben daar uiteraard de leukste geschenken bij.
Op één in het rijtje van belangrijkste kenmerken van ons Nederlanderschap staat de Nederlandse taal. De taal is ook datgene wat ons als Nederlanders het meest met elkaar verbindt. Andere verbindende factoren zijn vrijheid, Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag, de nationale vlag en Sinterklaas.
Het zijn met name culturele kenmerken die mensen benoemen als typerend voor Nederland: eerst en vooral de Nederlandse taal, maar ook nationale feestdagen, tradities en gewoonten, symbolen en iconen. Behalve deze elementen worden ook landschappelijke of omgevingskenmerken (zoals water) als karakteristiek gezien.
Het Nederlands lijkt meer op het Duits dan op het Frans. Daarom hebben de meeste Nederlandstaligen ook minder moeite om Duits te begrijpen dan Frans.
Tussen 1588 en 1795 heette Nederland de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ook de Verenigde Provinciën of de Zeven Verenigde Gewesten waren gangbare benamingen voor Nederland in deze tijd. Tussen 1795 en 1801 werd Nederland de Bataafse Republiek genoemd.
We zijn er bijna allemaal mee opgegroeid. Het typisch Nederlandse snoep zoals: kaneelkussentjes, Haagse hopjes en zuurstokken brengt ons even terug naar vroeger. Altijd leuk en ouderwets lekker om te geven maar ook om te krijgen!
Stroopwafels zijn ook mede het bekendste eten van Nederland. De stroopwafel bestaat uit twee ronde wafels met ruitpatroon, met daartussen de heerlijke bekende siroop. De siroopwafel, beter bekend dus als de stroopwafel is een echte Nederlandse delicatesse.
Nederland is een land met een heleboel verschillende culturen. Dat noem je een multiculturele samenleving (multi betekent 'veel'). Er wonen in ons land mensen uit maar liefst 190 verschillende landen. Al deze mensen hebben hun eigen eten, kleding, gewoonten, feesten en godsdiensten.
Er zijn diverse soorten tradities, zoals: doorgeven van bepaald cultureel erfgoed, kennis en praktijk. feesten voor goden of godinnen, voor doden of levenden. sporten in een bepaald gebied.
Het etnisch landschap in Nederland laat een grote verscheidenheid zien aan sociaal-culturele groepen. In totaal zijn er iets meer dan twee miljoen niet-westerse allochtonen, waarvan de vier grootste groepen van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse afkomst zijn.
Hieronder vallen koffie, olieproducten als soja, palm- en zonnebloemolie.Maar ook granen, en veevoer voor de zuivel- en vleesindustrie. Nederlandse boeren exporteren veel.
Per huishouden verschilt welke dag dit is. Naast het traditionele AVG'tje eten Nederlanders het liefst pasta of een rijstgerecht. Alleen jongeren hebben een andere top drie. Zij houden het meest van pasta, gevolgd door Hollandse pot en een rijstmaaltijd.
Haagse Bluf is een typisch Nederlands dessert. Zoals je waarschijnlijk al door de titel hebt kunnen raden, komt dit dessert oorspronkelijk uit Den Haag. Gelukkig is het maken ervan helemaal niet moeilijk.
Populaire vleessoorten zijn rundvlees, varkensvlees en kip, in veel mindere mate paardenvlees en schapenvlees. Vlees wordt gekookt, gebakken of geroosterd. Geliefde vleesgerechten in Nederland zijn biefstuk en karbonade.