Zeewier wordt geteeld net onder het wateroppervlak. De eerste meters onder het zeeoppervlak kan het zonlicht nog goed doordringen in het water. Dit bevordert de groei vaan het zeewier. Dieper dan ongeveer 4 meter kan het licht niet verder meer doordringen en stagneert de groei van het zeewier.
Liefhebbers van zeewier en anderen die meer algen in hun voeding willen integreren, kunnen deze toekomstig zelf thuis kweken. Een onderzoeksteam van de TH Köln werkt aan een bioreactor waarin eetbaar zeewier zich onder zeeomstandigheden milieuvriendelijk en bronbesparend laat kweken.
Zeewier heeft voedingsstoffen nodig om te groeien zoals fosfor en stikstof, net als andere planten. Om die reden wordt teelt in de buurt van riviermondingen het meest kansrijk geacht. Daar is het water het meest voedselrijk.
Zeewier groeit erg snel – meer dan 30 keer sneller dan de planten op land. Ze zijn essentieel voor de productie van zeevruchten omdat ze het zeewater minder zuur maken, waardoor schelpdieren gemakkelijker kunnen groeien.
Zeewier wordt geteeld op een 'akker' in zee, in kwelders en in hangculturen aan pontons (drijvende platforms). Op dit moment wordt in Nederland zeewier vooral op kleine schaal geteeld. Bijvoorbeeld bij de experimentele zeeboerderij de Wierderij, in Schelphoek in de Oosterschelde.
Zeewier en algen bevatten flink wat eiwitten en essentiële aminozuren. Omdat er ook ijzer en vitamine B1 inzit, zijn zeewieren en algen goede alternatieven voor vlees, Zorg wel voor voldoende variatie. Toch zijn zeewier en algen geen volwaardige vleesvervangers. Veel soorten zeewier en algen bevatten geen vitamine B12.
Algen die groter worden en meer cellen hebben noemen we zeewieren. Zeewieren lijken op planten, omdat ze bladeren, wortels en stengels hebben.
Microalgen zijn met hun fotosynthese verantwoordelijk voor het leven op aarde: zij produceren ongeveer de helft van de zuurstof die in de atmosfeer aanwezig is en gebruiken tegelijkertijd veel koolstofdioxide om foto autotroof te groeien.
Zeewier is een bijzonder organisme, het is geen plant maar ook geen dier. Zeewieren groeien op verschillende dieptes, afhankelijk van de soort. Er zijn: Roodwieren: Dulse, Gracilaria.
Zeewier heeft grote toekomstmogelijkheden, wereldwijd, maar zeker ook in ons land. Geteeld op zee kan het een belangrijke bijdrage leveren aan voedselzekerheid en aan de biobased economy (o.a. chemie en energie-opwekking).
Zeewier heeft alleen zonlicht nodig, zuivert het zeewater en is bijzonder duurzaam te kweken. Ook is het een soort superfood, dat makkelijk te verwerken valt in gezond en smakelijk voedsel voor mens en dier.
Zeewier is de groepsnaam van wieren die in zee of zout water leven. Wier is een soort alg. Het heeft geen wortels zoals planten op het land, maar grijpt zich met hechtorganen vast op rotsen, stenen of schelpen. Je hebt wieren in allerlei soorten en maten, van dunne draadvormige tot dikke bladvormige wieren.
Wij raden aan om maximaal 2-3 keer per week zeewieren te eten en ze vóór gebruik te weken en wassen.
Het rauwe, onbehandelde, gedroogde zeewier kan men het beste aan de maaltijd toevoegen direct voordat het gegeten wordt. Rauw zeewier – in gedroogde of verse vorm – bevat de gezondste eigenschappen en behoudt het beste de actieve enzymen in het zeewier.
Zeewieren vallen onder de macroalgen, zij worden ook wel de planten van de zee genoemd. We kunnen ze goed verteren en kunnen daarom ook vers worden gegeten. Alles van de plant is eetbaar.
Het EFSA ( Europese Voedselveiligheid Autoriteit) heeft een veilige marge ingesteld voor dagelijks inname: dit ligt op 150 microgram per dag voor volwassenen. Zeekraal bevat aardig wat jodium, waardoor het zeker geen verkeerd idee is, om het dagelijks op je menu te zetten als je geen brood eet.
Mensen zijn niet de enige soort die hun gezonde voordeel uit zeewier haalt. Koeien, paarden, varkens, geiten en zelfs wilde diersoorten zoals herten, konijnen, poolvossen en ijsberen eten het ook. Er bestaan bovendien wiersoorten die in het Engels 'cow weed' en 'pig weed' heten.
Zeewier is de verzamelnaam van een aantal groepen algen die in de zee of in brak water leven. Doorgaans doelt men daarbij op meercellige, relatief grote (macroscopische) algen of wieren die aan de bodem, of ander substraat onder en boven water, gehecht zijn.
Houdbaarheid: zeewiersalade is maximaal 2 weken houdbaar in de koelkast en 3 maanden in de diepvries. Na het ontdooien kan zeewiersalade niet opnieuw worden ingevroren.
Zeemos is een heilzaam zeewier dat zeer rijk is aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Zo bevat sea moss maar liefst 15 van de 18 voor de mens essentiële mineralen, waaronder calcium, jodium, kalium, magnesium en ijzer.
Geweld zeewier kan je maximaal een dag bewaren in de koelkast. Vers zeewier iets langer; maximaal 1-2 dagen in de koelkast.
Zeewier als tabak
Ooit werd dulse gedroogd en als tabak of snuiftabak gebruikt door de inheemse kustbewoners van Canada en IJsland.
De meeste mensen denken dat kelp een specifiek wier is. De letterlijke betekenis van kelp is wier en daar zijn heel veel varianten van. Wier, ook wel zeewier genoemd is een benaming die gegeven is aan rood, bruin en groenwier. (Zee)wieren behoren tot de algen, deze wieren en andere algen vallen in de groep Eukaryoten.