Waar leven chimpansees? Het leefgebied van de chimpansee bestaat vooral uit bossen in Centraal- en West-Afrika. Hij leeft bijna altijd in wouden, maar soms ook in bergbossen en bossavannes.
Leefwijze. De chimpansee is een dagdier. Hij is voornamelijk vroeg in de ochtend en in de namiddag actief, op het heetst van de dag rust hij. Hij brengt veel tijd op de grond door, maar klimt ook regelmatig in bomen om voedsel te zoeken en te slapen.
Hoe verschillend alle soorten apen ook zijn, bijna allemaal komen ze uit het tropisch regenwoud. Tropische regenwouden vinden we in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en Azië. In deze werelddelen kun je dan ook apen in het wild tegenkomen. In Australië bestaat ook wel een stukje regenwoud, maar daar komen geen apen voor.
In het wild hebben apen bijna geen vijanden. De enige echte vijand van de aap is de mens. Dat komt door verschillende redenen: De mensen vinden de vruchten uit het regenwoud erg lekker.
Man en vrouw paren vier op de vijf keer in de missionarishouding.
Tuimelaar
Een van de weinige diersoorten die net als de mens sex heeft voor zijn plezier (naast reproductie). De sex duurt overigens niet zo lang, een minuutje, maar er zijn wel altijd meerdere sessies.
De bonobo staat samen met haar naaste verwant de chimpansee (Pan troglodytes) van alle levende diersoorten het dichtst bij de mens.
"Wij lachen alleen tijdens het uitademen. Chimpansees en baby's lachen ook als ze inademen", zegt Mariska Kret, hoofddocent Cognitieve Psychologie Universiteit Leiden, tegen Editie NL. "Apen produceren minder geluid, maar hebben net als baby's een karakteristieke en aanstekelijke lach."
De lach van apen lijkt het meest op die van mensen. Jan van Hooff bestudeerde jarenlang gezichtsuitdrukkingen en het gedrag van chimpansees, bonobo's en gorilla's. Vooral als de dieren met elkaar stoeien, openen ze hun mond wijd en krullen hun mondhoeken iets op.
“Chimpansees hebben 48 chromosomen: 23 paar autosomen en één paar geslachtschromosomen. Als een eicel van een vrouw zou fuseren met een zaadcel van een chimpansee, dan blijft er bij de eerstvolgende celdeling een chromosoom over. Dat kan niet, en als gevolg daarvan zal het bevruchte eitje afsterven.”
Kleinste aap
Met een lichaamslengte van zo'n 15 centimeter en een gewicht van slechts 120 tot 140 gram is de dwergoeistiti de kleinste apensoort ter wereld! Ze leven in familiegroepen in het regenwoud.
Het dier start zelf de meeste gespreken met mensen, zegt de Gorilla Foundation, die de gebarentaal leert aan gorilla's. Het iq van Koko is tussen de 70 en 95 op een menselijke schaal, waarop 100 'normaal' wordt geacht. De taalcapaciteiten van mensapen zijn gelijkaardig aan die van kleine kinderen.
De chimpansee is een Afrikaanse mensaap. Ze worden beschouwd als de nauwste nog levende verwant van de mens. Chimpansees komen voor in wouden in Centraal- en West-Afrika.
Chimpansees zijn gemiddeld zo'n 35 procent sterker dan mensen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Dit komt omdat apen meer zogenoemde snelle spiervezels in hun armen en benen hebben dan mensen, waardoor ze met snelle explosieve bewegingen veel kracht kunnen opwekken.
Een jonge chimpansee drinkt 3-5 jaar bij zijn moeder. Een vrouwtje krijgt gemiddeld elke 4-7 jaar een jong.
Ja. Sommige apen kunnen inderdaad huilen, maar niet op dezelfde manier als mensen dat doen. De ogen van de aap blijven immers droog. Als ze triest zijn, brengen apen wel bepaalde geluiden voort die aan het wenen van een mens doen denken.
Het is van groot belang dat je de lichaamstaal van je soortgenoten begrijpt. Een aap die zijn tanden laat zien, doet dit als teken van angst en ondergeschiktheid.
Lachen is een reactie van mensen op humor, of een uiting van blijdschap, opluchting of spanning. Het komt tot uiting in een beweging van de mond of het uitstoten van bepaalde geluiden. Er bestaan verschillende vormen van lachen.
Zeker 65 diersoorten kunnen lachen, waaronder mensapen, vossen, koeien en vogels. Vrijwel de meeste diersoorten lachen volgens de onderzoekers zacht en onopvallend, zoals de korte piepjes van de rat of het gegrinnik van de mensaap.
En het genoom van de mens en van de cavia bestaat uit 46 chromosomen die tezamen 23 chromosomenparen vormen.
De Mechelse bonobo's hebben de Antwerpse chimpansees verslagen door het laatste spelletje van de 'De slimste aap ter wereld' te winnen. De opmerkelijke prestatie van de mensapen van Planckendael zet wetenschappers aan tot verder onderzoek.
Eerder werd orale seks gedocumenteerd bij onder meer hyena's, apen en vleermuizen.
Op basis van het aantal neuronen denken de onderzoekers dat honden ongeveer even intelligent zijn als wasberen en leeuwen, terwijl huiskatten wat betreft intelligentie zijn te vergelijken met beren. De hersenschors van de mens bevat verreweg het grootste aantal neuronen, namelijk zo'n zestien miljard per individu.