Een oudercommissie houdt zich meestal bezig met het organiseren van activiteiten, het ondersteunen van het onderwijzend personeel en met (beleids)zaken die vooral voor ouders en leerlingen belangrijk zijn.
Het doel van de oudercommissie is om gevraagd en ongevraagd advies geven aan de kinderopvangorganisatie over de kwaliteit van de zorg. De oudercommissie onderhoudt daarvoor contact met de ouders, de organisatie en de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD).
Veel basisscholen hebben naast een MR ook een ouderraad. In de ouderraad zitten vertegenwoordigers van de ouders. De ouderraad kan de MR adviseren over onderwerpen die vooral voor de ouders belangrijk zijn. Ook kan de ouderraad de MR vragen een advies door te geven aan het schoolbestuur.
Ouders in de ouderraad houden zich meestal bezig met het organiseren van activiteiten, maar kunnen ook adviseren over (beleids)zaken die vooral voor ouders en leerlingen belangrijk zijn. Zo ondersteunen ouderraden en ouderverenigingen de medezeggenschapsraad en het personeel.
Tevens als ouderraadslid ben je klassenouder van de groep waar je kind in zit. Waarom lid worden? In de ouderraad zijn de ouders van leerlingen vertegenwoordigd die zich betrokken voelen met de school. Een Ouderraadslid levert een positieve bijdrage aan de gang van zaken op school.
De ouderraad kan verschillende taken op zich nemen. Vaak de belangrijkste taak van de ouderraad is het innen van de ouderbijdrage en het organiseren van activiteiten met het geld van de ouderbijdrage. Het kan ook voorkomen dat de ouderraad de bijdrage niet zelf int, maar wel activiteiten organiseert.
Hoogte vrijwillige ouderbijdrage
De vrijwillige ouderbijdrage is altijd vrijwillig en kan per school verschillen. De ouders in de medezeggenschapsraad moeten instemmen met de hoogte van de bijdrage. Ook moeten zij het eens zijn met de doelen waaraan de school het geld van de ouderbijdragen besteedt.
De schoolraad wordt samengesteld door en uit afgevaardigden van de onderliggende raden: de ouderraad, de pedagogische raad en eventueel de leerlingenraad. De onderliggende raden bepalen zelf hoe ze de afgevaardigden uit hun midden aanduiden.
Waarom zou u in de MR gaan? Als MR-lid kunt u een positieve bijdrage leveren aan de gang van zaken op de school van uw kind. U bent nauw betrokken bij de school, u kunt meepraten en –beslissen over het beleid, krijgt meer contact met andere ouders, het team en het bestuur en u doet een schat aan ervaring op.
In het Nederlandse onderwijs is een Medezeggenschapsraad (MR) verplicht. De MR bestaat uit personeel en ouders. Zij beslissen o.a. mee over onderwijsinhoudelijke keuzes en over de besteding van de vrijwillige ouderbijdrage.
Wat is een ouderraad (OR)?
Veel scholen in het basisonderwijs en - in mindere mate - in het voortgezet onderwijs hebben een ouderraad. Hierin zitten ouders, die zich betrokken voelen met de school. De OR had in het verleden een wettelijke status, maar deze is louter uit deregulerings-oogpunt verdwenen.
Heeft u een kindercentrum of gastouderbureau? Dan moet u een oudercommissie hebben. In een oudercommissie zit een aantal ouders die alle ouders van die kinderopvang vertegenwoordigen. Een kindercentrum moet op elke locatie een oudercommissie hebben.
Waarom een oudercommissie? Het doel van een oudercommissie is om in samenwerking met de organisatie de kwaliteit van de opvang te behouden en verbeteren. Tevens kan de oudercommissie een rol spelen in de communicatie met ouders.
De dag om alle leidsters (en leiders) in het zonnetje te zetten is de Dag van de Leidster. Deze speciale dag vindt plaats op 15 september 2022. Bedank de leidsters voor alle inzet, energie en doorzettingsvermogen.
De medezeggenschapsraad is een wettelijk ingestelde raad. Hierin kunnen ouders en leerkrachten meedenken over het beleid van de school. De MR heeft vaak een adviserende, maar zeker ook wel eens een beslissende rol in beleidszaken.
Daarin staat dat u tenminste 60 uren voor het lidmaatschap hoort te krijgen als u lid bent van de medezeggenschapsraad of de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad. Mocht u lid zijn van beide raden dan heeft u recht op tenminste 100 uren.
Ouders en personeel
Zij hebben ieder een eigen geleding: een oudergeleding en een personeelsgeleding. De verdeling van ouders is gelijk aan personeelsleden. In het voortgezet onderwijs kunnen ook leerlingen gekozen worden voor de (G)MR. Zij vormen dan samen met ouders één groep.
De klasverantwoordelijke heeft een vertegenwoordiging in de leerlingenraad. Vertellen aan de juf of meneer die de leerlingenraad begeleidt wat er in de klas is besproken. Vertellen in de klas wat er in de leerlingenraad is besproken. Je voorstel wordt besproken op de leerlingenraad.
Een leerlingenraad vertegenwoordigt de mening van de leerlingen op een school. De leerlingenraad is er om mee te denken, praten, overleggen, adviseren en beslissen over wat er op school en in de klas gebeurt. De raad baseert zich daarbij op de ideeën, voorstellen, vragen, moeilijkheden en klachten van alle leerlingen.
Het schoolbestuur is verantwoordelijk voor de school en het onderwijs dat wordt gegeven. Dit betreft o.a. financieel beleid, personeelsbeleid, toelatingsbeleid en onderwijsinhoudelijk beleid.
De kosten voor ouders
Uitwonende studenten krijgen gemiddeld € 339 per maand van hun ouders en thuiswonende studenten € 109 per maand (bron: Nibud Studentenonderzoek 2021). Deze bedragen gelden naast de studiekosten die ouders eventueel ook voor hun studerende kind betalen.
De ouderbijdrage is officieel vrijwillig, maar veel scholen maken dat niet duidelijk. Landelijk is de gemiddelde ouderbijdrage 57 euro, maar op sommige scholen zijn bedragen boven de 600 euro geen uitzondering.
Per 1 augustus 2021 is de wet vrijwillige ouderbijdrage van kracht. Ouders die het bedrag niet kunnen of willen missen, zijn niet meer verplicht om het te betalen. Scholen moeten zelf een oplossing vinden als ouders geen financiële bijdrage leveren aan schoolreisjes, uitjes en activiteiten.
De penningmeester zorgt voor de financiën, maakt een begroting en draagt zorg voor de financiële verantwoording.