Het jachtluipaard, ook wel cheeta genoemd, is met 105 km/u met afstand het snelste landdier op aarde.
Jachtluipaard (Cheeta)
De nummer vier, maar wel het snelste landdier op aarde: de jachtluipaard (ook wel: Cheeta). Met ruim 98 km/u en het vermogen om met elke pas 3 meter per seconden te versnellen, maakt de prooi doorgaans weinig kans.
De jachtluipaard of de cheeta is het snelste dier op het land. In een sprint kan hij een snelheid tot ongeveer 110 km per uur halen. Met zijn slanke, gespierde lichaam met lange poten heeft daarvoor het perfecte lichaam.
De jachtluipaard (Acinonyx jubatus jubatus) wordt ook wel cheeta genoemd en is het snelste landzoogdier ter wereld. Hij haalt met gemak een snelheid van meer dan 100 kilometer per uur!
De op-en-neer-beweging van de staart is synchroon met de achterpoten waardoor de staart de afzetkracht van de achterpoten versterkt. Bij lage snelheid steunen kangoeroes op hun voorpoten en staart, terwijl ze hun achterpoten naar voren zwaaien. Vreemd genoeg kunnen ze niet achteruit lopen.
Het sloomste dier ter wereld: de luiaard.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren.
De vis kan een lengte bereiken van 348 cm. De hoogst geregistreerde leeftijd is 13 jaar. De Pacifische zeilvis is ook het snelste waterdier, met snelheden geregistreerd tot 109 km/h.
Op de bodem
De oerwalvis is daarmee een stuk zwaarder dan de blauwe vinvis, het zwaarste dier dat op dit moment op aarde leeft. Het mannetje weegt bijna 170.000 kilo. "Het verschil met de walvissen van nu is dat de oerwalvis vooral op de bodem leefde en daar eten bij elkaar scharrelde", vertelt bioloog Hilmar Derksen.
Dit komt doordat hij zich bijna nooit laat zien. Echt? Sneeuwluipaarden met gemak 15 meter ver kunnen springen. Dat zijn wel 4 auto's achter elkaar!
Deze dieren hebben écht geen hart
O.a. zeesterren, kwallen en zeekomkommers hebben helemaal geen gespierde pomp nodig om hun lichaam van zuurstof te voorzien.
En het domste dier ter wereld: de kakapo
Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft. Hij kan helemaal niet vliegen namelijk. Ook loopt hij nietsvermoedend op zijn vijanden af.
Iets wat een olifant beslist niet kan is springen. Olifanten hebben een bijzonder kiezensysteem omdat ze zoveel eten.
Koala's hoeven inderdaad nooit te drinken. Ze eten bladeren van de eucalyptusboom. Daar zit zo veel vocht in, dat drinken niet meer nodig is. Dat komt goed uit, want het is soms erg droog in de gebieden waar ze leven.
Hoe het zit De vleeskoe is het meest 'waterintensieve' consumptiedier: zo'n 15.400 liter water wordt verbruikt per kilo vleeskoe. Hierbij gaat het niet alleen om het water dat de koe drinkt, maar ook het water dat nodig is voor het schoonmaken van de stallen en het water dat nodig is voor het verbouwen van hun voedsel.
De mako-haai heeft een ongelooflijk speciale huidstructuur waardoor hij tot 80 km/u kan zwemmen en daarmee de snelste vis ter wereld is. Door zijn snelheid kan hij enorme afstanden afleggen tot 55 km per dag en kan hij zelfs tot 9 meter uit het water springen!
Met meer dan tienduizend stemmen verschil won de blobvis de titel. De blobvis leeft voor de kust van Australië op dieptes tussen 600 en 1.200 meter. Tijdens een benefietavond van het genootschap werd er aandacht gevraagd voor 'esthetisch uitgedaagde' bedreigde diersoorten.
Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden. De leeftijd van de Groenlandse haai wordt bepaald door zijn ogen.
Draagtijd van een olifant
De draagtijd van een Afrikaanse olifant is maar liefst 22 maanden. Dat is bijna twee jaar! Deze draagtijd is dan ook wel een van de langste uit het dierenrijk. Door deze lange draagtijd kan het kalfje zich goed ontwikkelen in de buik van zijn moeder.
Het zeldzaamste en meest bedreigde dier ter wereld is de amoerluipaard. Van deze soort leven er nog maar tientallen in het wild.
Met een hoogte van 4 tot 6 meter is de giraffe (Giraffa camelopardalis camelopardalis) het hoogste dier ter wereld.