Je hebt een verstopping als je minder vaak poept dan voor jou normaal. De ontlasting is vaak hard en je moet soms hard persen (moeite met poepen). Een ander woord voor verstopping is obstipatie of constipatie. Een verstopping in de laatste levensfase is op zich al vervelend, maar kan ook voor andere problemen zorgen.
Bij obstipatie, ook wel verstopping genoemd, heeft u moeite met poepen. U poept dan minder dan drie keer per week. Hierdoor kunt u last krijgen van buikpijn, een opgeblazen gevoel en harde en droge ontlasting.
Verstopping kan verholpen worden door gezond en vezelrijk te eten. Vezels nemen vocht op en zorgen voor een soepele ontlasting. Ook stimuleren vezels de darmbeweging. Dagelijks heb je 30 tot 40 gram vezels nodig.
'Vezelrijke voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals rauwe wortels, appels met de schil en avocado's wekken ontlasting op. Dat zijn allemaal geweldige bronnen van vezels om je darmen in beweging te krijgen,' zegt Christine Lee, MD, gastro-enteroloog bij Cleveland Clinic.
Psylliumvezels werken goed bij harde ontlasting. In het geval van harde ontlastig wil je volgens oma psylliumvezels in combinatie met veel water drinken. Als je veel water drinkt, absorbeert je ontlasting meer vocht, waardoor je ontlastig zacht(er) wordt en het gemakkelijker wordt om naar het toilet te gaan.
Zelfs als je al enige dagen geen ontlasting hebt, is dit geen reden tot behandeling. Je hoeft pas maatregelen te nemen als je klachten hebt (pijn, druk, opgeblazen gevoel). Als ondanks vezelrijke voeding de stoelgang niet beter wordt, kun je eventueel een laxeermiddel gebruiken.
Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk. Als je niet binnen vierentwintig uur behandeld wordt, is het afgelopen."
De langzame passage hangt samen met een verstoorde werking van de zenuwcellen, die aanwezig zijn in het rectum en de beweging aansturen. Constipatie wordt gekenmerkt door een trage stoelgang met harde, droge ontlasting en vaak hoef je maar eens in de drie dagen – of minder – naar het toilet om te poepen.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Is een verstopping gevaarlijk? In de meeste gevallen is een verstopping onschadelijk. Houden de symptomen langer dan twee weken aan, dan raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.
En als de sluitspieren aanspannen dan komt je ontlasting er natuurlijk nog minder makkelijk uit! Door dan toch te persen kun je zelfs kleine wondjes maken in het weefsel van de sluitspier (anale fissuren). En door te persen tijdens de ontlasting vergroot je tevens de kans op aambeien en verzakkingen.
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
Maar je kunt ook last van verstopping hebben terwijl je iedere dag naar de wc gaat voor ontlasting. Kenmerken van verstopping zijn: opgeblazen gevoel in de buik, winderigheid, opboeren/oprispingen, misselijkheid (niet veel kunnen eten, direct vol zitten) en maagzuurklachten.
Meestal gaat verstopping vanzelf weer over zodra je je leef- en voedingspatroon aanpast. Raadpleeg in de volgende gevallen je huisarts: Als je klachten langer dan twee weken aanhouden. Als je last hebt van bloed bij de ontlasting.
Men spreekt van obstipatie als de ontlasting hard en droog is en daardoor moeilijk uit te scheiden. Het wordt ook wel verstopping of constipatie genoemd.
De techniek van het ontlasten
Ga ontspannen op het toilet zitten, uw voeten plat op de grond, de rug iets bol. De ontlastingsreflex begint met het ontspannen van de bekkenbodem. Adem in en pers eventueel een beetje terwijl u uw adem vasthoudt en de buik bol maakt. Pers richting de anus.
Een ander manier om je stoelgang te stimuleren, is het eten van een eetlepel olijfolie op de nuchtere maag. Vind je dit niet lekker? Voeg dan bijvoorbeeld olijfolie of gebroken lijnzaadolie toe aan je salades of smoothies. Dit verzacht de ontlasting.
Koffie heeft een licht laxerende werking, wat voornamelijk komt door cafeïne. Cafeïne stimuleert de peristaltiek. Dit is de knijpende beweging die ervoor zorgt dat voedsel vooruit wordt geduwd in het maag-darmstelsel of urine in de ureter.
Elke dag 1,5 tot 2 liter drinken, helpt om verstopping tegen te gaan. Goede keuzes hierbij zijn: water, koffie en thee. Genoeg drinken zorgt er namelijk voor dat vezels zich kunnen binden. Deze binding is belangrijk, want anders kunt u last krijgen van harde en droge ontlasting.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Lactitol is een laxeermiddel. Het maakt de ontlasting zachter, waardoor de stoelgang makkelijker gaat. In hoge dosering zorgt het ervoor dat het bloed gezuiverd wordt van ammoniak, als de lever niet goed werkt. Bij verstopping.
Een Dulcolax** bisacodyl zetpil werkt na ongeveer 30 minuten.